ROP - Mennyire súlyos betegség?

Tisztelt Doktornő! 7 hónapra született koraszülöttként jöttem a világra 1988-ban (most 26 éves vagyok) . Újszülöttként oxigénkezelésben részesültem, melynek során a kelleténél több oxigént kaptam - ez és a koraszülöttség ténye együtt elég volt ahhoz, hogy ROP (Retinopathy of Prematurity - koraszülött retinopathia) alakuljon ki. A folyamat megállításának érdekében fagyasztásos beavatkozás történt mindkét szememen. A bal szememre -12 D-s korrekcióval egész jól látok (nem esem a gyengénlátás határán belülre) , a jobb szememre viszont aliglátó vagyok. A látásproblémáim ellenére kiváló életminőséggel büszkélkedhetem, így rettegek a ROP esetleges szövődményeitől, főképp a nagyfokú látásromlástól, a zöldhályogtól és a vakságtól. Ezekről csak mostanában olvastam az interneten, azóta másra sem tudok gondolni. Azt szeretném megtudni, hogy ha az eddig leélt 26 évem alatt mérhető látásromlás sem történt, mekkora a valószínűsége annak, hogy mégis valamilyen baj lesz? Milyen gyakran vakulnak meg a ROP-tól olyanok, akik még felnőtt korukban is használható éleslátással rendelkeznek? Válaszát izgatottan várom és előre is hálásan köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza ROP témában

Tisztelt Kérdező!

A kezelt ROP késői szövődménye a látóhártya-leválás lehet, ami a fagyasztás pereménél lehet, mivel a hegszövet meggyengülhet. Mindenképpen javasolt a rendszeres szemészeti ellenőrzés, valamint óvni kell a fejet az ütéstől és tartózkodni a nagy súlyok emelésétől. A látás élesség változása elvétve szokott ilyen életkorban jelentkezni.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. január 11., 23:52; Megválaszolva: 2015. január 13., 16:14
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok