Nem javítható, vertikális szellemképes látásra itélve örökre, már a huszas évek elején, nőként?

Tisztelt doktornő! Nov. 2. hetén felírva: +0.5 dcyl 85° (domináns szem) +1.0 dcyl 80° Az előző szemüveg, amit még több éve vettünk: mindkét lencse +0.5, az egyik 70°, a másik 75°. (Elsőnek a 70°volt megadva) Ősszel az egy hónapig tartó, túlzott okos telefon használata miatt jelentkezett a vertikális szellemképes látás.Emiatt házi orvoshoz, aki elküldött a szemészetre, ahol megállapították: szemnyomás 20.0/21.0 hgmm, fundus: nasalisan elmosódott, temp. éles szélű, kis, jó színű nívóban lévő papilla. Látóideg rendellenség jött az astigmatismus mellé. A házi orvos a "fundus" miatt tovább küldött, neurológiára. Ott nem találtak nagy bajt, de elküldtek koponya ct-re, ami előző héten volt. "A sella területe jórészt liqour densitast mutat (empty sella? ) " Kontroll miatt a héten vissza kellett mennem a szemészetre. Ott nem mérték le újra a géppel (mint első alkalommal) a szükséges szemüvegemet. Octopus géppel: "LT: tanoló lt: od: vakfolt mellett absd scotomák, főként temp.rel mscotoma. os: néhány rel. scotoma. fundus: körben elmosodótt határú papilla.Ezután a neuorológia jött."szemészeti statusát magyarázó idegrendszeri eltérés nincs. Szemészeti követés." Ma lett kész a szemüvegem. A gyengébb szememmel élesebben látok, míg a jobbal ugyanúgy meg van a probléma.Probléma: felkeléskor nem annyira jön elő, de ahogy telik a nap és a gép előtt ülök előjön egyre jobban. (Ha keresztrejtvényt fejtek, és az újság az ölemben, már akkor is előjön. Nem a gép miatt jött elő a probléma. -Szerencsére, mivel ez munkaeszköz.) A "milyen szemüveg kell" kérdést a kórházban akkor lett megmérve, amikor a szellemképek elhanyagolható "minőségben" voltak jelen. Ha a szemüveg keretét nézem és úgy nézek a monitorra, a baj megszűnik a szemüveg keret környékén. Házi orvoshoz tervezek menni újra, de ismét szemészetre fog küldeni szerintem. Normálissá válhat még a látásom vagy meg kell szokni a szemüveget? Vagy így kell élnem, sőt közeledve a megvakulás felé? Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza kettőslátás témában

Tisztelt Kérdező!

A függőleges irányú kettőslátás, ami tekintés iránytól függ lehet neurológiai és/vagy endokrinológiai betegségek tünete is. Az okot segíthet megkeresni egy ophthalmo-neurológus, aki egy személyben szemész és neurológus szakorvos. Amennyiben megszűntethető, kezelhető az ok, megszűnik a kettőslátás is. Ha nem, akkor prizmás szemüveggel összehozható a két szem képe. Utóbbi vizsgálatban az alábbi elérhetőségeken segítségére tudok lenni.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. december 18., 17:49; Megválaszolva: 2014. december 18., 18:36
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok
Fehér pötty a vízvonalon