Szem betegség

Tisztelt Doktornö, illetve dokturúr! Páromnál hirtelen szembevérzés alakult ki, mindkét szemén egyszerre, munka közben.Nehéz fizikai munkát végez, építőiparban dolgozik, nagy súlyt nem emelt, vakolatot vert le, szobát festett. 20 éve inzulinos cukorbeteg /általában jó cukoreredményeket mérek neki/, és magasvérnyomásos beteg. Kívülröl a szemén nem látható semmi elváltozás, de látása nagyon megromlott. vagyis, mikor a vérömleny a látóterébe kúszik, nem lát egyáltalán. Voltunk vele szemorvosnál, és megállapította, hogy a szemfenéken nem lát semmi elváltozást, a látása különben jó, nem kell igazán szemüveg, esetleg távollátásra 1-es dioptriás. Ultrahangon is megnézte, és mondta a szem erei véreznek, mindkét szemében, és ezért van, hogy nem lát.Friss bevérzéseket is lát az uktrahangon. Nem tudta az okát, azt mondta nem lehet a cukorbetegség miatt és másnapra visszarendelte. Másik doktornő volt bent, és Ő azt mondta súlyos Presbiopia, időskori szembetegség van a szemén, és lézerrel meg kell műteni. Időpontot is kaptunk a műtétre. Mondanom sem kell a belső szemvérzés azota sem múlik, Nem tudom mi tévők legyünk. A párom el van keseredve, én meg nem igazán értem a dolgot. Bevallom egészségügyi dolgozo vagyok, több mint 30 éve a szakmában, OKJ ápoló. Ezt csak azért írtam meg, mert úgy érzem két orvos, és mindkettő mást mondott. Nem tudom melyiknek higgyünk. Na meg ha jól tudom, az öregkori szembetegségnél a látás romlása a probléma, nem jár a kiserek vérzésével, ami folyamatosan bevérzik. Semmiféle gyógyszert nem kaptunk rá. Tanácsot szeretnék kérni Öntöl! Szánja rá magát a lézeres műtétre, vagy keressünk másik szakorvost! Köszönettel.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza a szem bevérzés témában

Tisztelt Kérdező! Az Inzulinnal kezelt cukorbetegeknél hosszú évek múlva szemfenéki elváltozások szoktak jelentkezni, amelyek érintik az ereket. Gyakran érújdonképződés is látható. Ezek az "új" erek viszont sérülékenyebbek. Erőlködésre, vérnyomás kiugrásra elszakadhatnak és vérzést okoznak a szem belsejében. Ehhez a presbyopiának (öregszeműségnek) nincs köze, mivel az élettani folyamat a kor előrehaladtával és szemüveggel javítható. Amennyiben a szemfenéki laser-kezelést javasolta a szemész, azt lehetőség szerint el kell végezni, csökkentve az állapotromlás lehetőségét. A kezelés elvégzését viszont nehezíti a szemgolyóban elhelyezkedő vér. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2014. május 30., 19:12; Megválaszolva: 2014. június 05., 15:49
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?