Egyik pupilla kisebb, mint a másik

Tisztelt Doktor Úr! Az egyik pupillám kisebb, mint a másik. Ezt már évekkel ezelőtt is észrevettem, de hogy születésem óta van-e így, nem tudom pontosan, de gyanítom, hogy igen. Hogy egész pontos legyek: a bal pupillám a kisebb. Erős fényviszonyok között mindkét pupillám ugyanakkora (ugyanolyan kicsi) , de félhomályban a bal nem tud annyira kitágulni, mint a jobb. Nem vagyok szemüveges, soha nem is voltam. A látásom jó. Közelre, távolra tökéletesen látok, HA mindkét szemmel nézek. De amikor letakarom az egyik szemem, van különbség a két szem látása között. Amikor a bal szemem takarom, a jobbal tökéletesen látok, viszont ha eltakarom a jobb szemem, és a ballal kell nézni, azzal amelyiknek a pupillája félhomályban kisebb mint a másik, akkor valami nem stimmel. De nem tudom, hogy komoly-e a baj, ugyanis ezzel a bal szemmel is meglátom a tárgyakat, betűket - közel is meg távol is, csak úgymond lassabban. Nyilván nem tudom szakszerűen megfogalmazni, de úgy veszem észre, hogy amikor egy adott pontra fókuszálok, akkor azon a kis ponton mintha eltűnne a kép. Ezért a kívánt betű mellé, alá vagy fölé nézek, és így "visszanézve" az eredeti betűre, tökéletesen látom és ki tudom olvasni. Tehát ha nem épp arra az egy pontra nézek, amit ki akarok olvasni, akkor látom, viszont ha nagyon fókuszálok egy adott betűre, a kép közepén, akkor eltűnik a képből, valami folt is van, aminek a színében nem vagyok biztos. Hol feketének, hol fehérnek látom. Mint írtam, amikor mindkét szememmel nézek, tökéletes a látásom, messzi apró feliratokat is el tudok olvasni, amit sokan mások nem. Gondolom, ilyenkor a jobb szemem veszi át a vezető szerepet a látásban. Ezt a jelenséget tüzetesebben már kb. 2 éve figyelem, és állapotromlás nincs. Az lenne tehát a kérdésem, hogy mi lehet ez a jelenség, lehet-e kezelni, egyáltalán kell-e kezelni. Ha esetleg így születtem, akkor ez for romlani?

Dr. Juhász Levente Ákos válasza pupilla differencia témában

Tisztelt kérdező!

Ha mindkét szemmel néz, akkor valószínűleg a domináns szeme (jobb szem) elnyomja a másikat és így tökéletes a látás érzet mind távolra, mind közelre. A leírtak alapján a bal szemnek szükséges adott idő az alkalmazkodáshoz, hogy kitisztuljon a kép. Ez azt jelenti, hogy igénybe kell venni a szemizmokat. Az alkalmazkodáshoz szükséges izmok kölcsönhatásban vannak a pupilla tágasságát szabályozó izmokkal is.

Érdemes lenne szemészeti vizsgálaton, pupilla tágítással egybekötve részt venni! A vizsgálat során kiderülne, hogy van-e fénytörési hibája a bal szemnek, illetve van-e eltérés a szemfenéken.

Kérdés: 2013. május 22., 10:43; Megválaszolva: 2013. május 30., 15:20
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
eltérő pupillaméret csecsemőknél
A kislányunknál az elmúlt héten figyeltük meg először, hogy bal pupillája ESETENKÉNT látványosan nagyobb. Egyébként ébredés után vagy...
Piros szemek ami hónapok óta fennáll...
Tisztelt Doktor Úr! ~2 hónappal ezelőtt magas vérnyomással diagnosztizáltak ami nagyjából 1 hét után elmúlt miután béta blokkolót szedtem...
Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal...
Gyermek kötőhártya gyulladás
Tisztelt Dr.Úr! Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét...
Macula ödéma -szinlátás?
Tisztelt Doktor úr! Az előző kérdésemre még nem érkezett válasz és közben eszembe jutott még egy kérdés. Az előző kérdésben leírt...