Csak rosszabb lesz?

Tisztelt Dr.Nő/Úr! 7 éves kislányomat születése óta szemészeti szűrésre is elviszem. 2 évvel ezelőtt még minden rendben volt. Akkor a computer vizsgálat eredménye+ 0.25 Dsph+5Dcyl 80f és 90f 7.7 volt. Tavaly: +.025D +0.5Dcyl 50 fok plan 80 fok szg: 7.7 strabismus divergens volt a diagnózis. Idén: computer plan: +0.5Dcyl 60 Fok és 80 fok szg. 7.8 a diagnózis. Az orvos szerint nem kell szemüveg, de ennél több információt ne adott. Kérdésem: ezek az adatok mit jelentenek és milyen tendenciát? Mi okozza ezt az eltérést, ha eddig semmi jel nem mutatott erre? A kislány elmondása szerint ugyanúgy lát mint eddig. Viszont a jelek szerint egyre rosszabb lesz a látása, netán kialakul a kancsalság? Ezt mi okozza? Ez csak egyre rosszabb lesz? Lehet-e megelőzni és mivel? Sokat néz tv-t sajnos monitort ritkábban, családban nem tudok kancsalságról, de más szembetegségről már hallottam, konkrétan nem tudom a betegségeket felsorolni. Ha netán szemüveget kell hordania bármikor akkor kinőheti ezt a betegséget? Sok a kérdésem, köszönöm a válaszát. Üdv: N. Zs.

Dr. Papp Júlia válasza gyermek szem probléma témában

Tisztelt kérdező! Computeres szemvizsgálat vizsgálati eredménye mutathat bizonyos szórást. Ráadásul a korábbi méréseket 5 éves kor körül végezhették el. Ilyen esetekben, ha kissé ferdén, elbillentve tartja a fejet, nem pontosan a célzó pontra néz akkor egészen más értéket kaphatunk. Elolvasva az adatokat nem látok romló tendenciát.

Fontos lenne ezen adatokon kívül a látásélesség, illetve a pupilla tágításban végzett mérés pontos adata is. A kifele kancsalítás diagnózisán (strab. div.) túl fontos lenne tudni, hogy melyik szem kancsalít - váltva-e. illetve milyen fokban?

Vagy inkább csak a 7 éves korú gyermekekre jellemző gyengült konvergencia (összenézési képesség) és a fáradtság során jelentkező divergálásról van-e szó? Tisztázni kellene, hogy párhuzamos-e a szemállás, valamint van-e térlátás? Ezen információk sokkal mérvadóbbak, mint a computeres vizsgálat eredményét önmagában kiragadni.

Bár ezen adatokat nem tudom, abból hogy az orvos sem szemüveg viselését, sem a szem takarását nem javasolta feltételezem, hogy rendben van a kislány szeme és elegendő a kontrollra visszamenni.

Kérdés: 2013. január 11., 10:10 ;Megválaszolva: 2013. január 14., 13:51
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...