Fényes foltok a szem előtt

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Több éve diagnosztizáltak nálam tompalátást a bal szememen, illetve szemtengelyferdülést, előbbi állapota folyamatosan romlik. Ennek kezelésére szemüveget hordok. Kérdésem témája, hogy ez összefügghet-e azzal, hogy időnként, minden előjel nélkül, nagy fényes foltot látok magam előtt. A folt nem "úszik" el a látótérből, mi több, zavar a fókuszálásban, mivel pontosan azt "takarja ki", amit látnom kellene. A fényes folt időnként csak az egyik, de legtöbb esetben mindnkét szememnél jelentkezik. Nem szűnik sem dörzsölés, sem pihentetés hatására sem. Sokszor több órán keresztül tart, majd minden előjel nélkül, ahogy jött, meg is szűnik. Ez időszak alatt fejfájást még nem tapasztaltam, viszont meglehetősen "labilisnek" érzem ilyenkor minden mozdulatomat, felállnom pedig nem tanácsos, mert "nekiütközöm" olykor a bútoroknak. Irodában dolgozom, számítógép előtt, gyakorta napi 8 órát is. Otthon csak esténként ülök ismét számítógép elé (legtöbbször 1 órára) . Viszont a feljebb említett időszakokban nem tudok sem olvasni, sem monitort/tévé képernyőt nézni. Szemorvosom több vizsgálatot is végzett, de semmilyen elváltozást nem tapasztalt. Lenne esetleg ötlete, mi okozhatja ezt?

Dr. Papp Júlia válasza fényes foltok témában

Tisztelt kérdező! Két irányba lehetne esetleg még elindulni. AZ egyik a neurológia és a belgyógyászat, ahol a fontos lenne az erek állapotát, vérnyomást stb. ellenőrizni. A bizonytalan általános panaszok miatt. A másik irány a szemészeti vizsgálatok közül az elektrofiziológiai - amely vizsgálatok során a látóideg, retina állapotát, funkcióját vizsgálják.

(A tompa látás és a szemtengely ferdülés valószínűleg nem áll ok-okozati viszonyban a leírt panaszokkal.)

Kérdés: 2013. január 02., 11:06 ;Megválaszolva: 2013. január 05., 20:01
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...