Lehet tompalátás?

Jónapot! Optikusnál a jobb szememen tompalátást állapítottak meg, szemészeten rövidlátást. Egyik szemem 95 %-os, a másik 60 feljavítva. Viszont ha nagyon koncentrálok, valamint "húzogatom" a szemem, ki tudom élesíteni a képet. A tompalátásnál ez lehetséges? Most vették észre, kiskori szűréseken nem volt semmi probléma.

Dr. Papp Júlia válasza látás probléma témában

Tisztelt kérdező! Önmagában a rövidlátás és a tompalátás nem zárja ki egymást.Ugyanis a tompa látást, melynek során az agy nem tanulja meg használni a szemet kísérheti számtalan szemészeti betegség - pl. kancsalság, nem korrigált távollátás, nagy fokú rövidlátás, gyermekkori szürkehályog stb. A tompalátás ebben az életkorban is észlelhető, felismerhető. Tompa látásnál nem lehetséges közel 100%os látás élesség - ilyen esetben ugyanis nem beszélhetünk tompa látásról. Ugyanakkor további kivizsgálás lenne fontos, mert egyéb szemészeti betegség (akár keratoconus stb.) is magyarázhatja a rosszabb vízust, amit csak hunyorítva, szemet húzogatva lehet feljavítani. Fontos lenne ezt pontosan dokumentálni, hogy ilyenkor valóban feljavul-e a látás.

Kérdés: 2012. december 31., 12:25 ;Megválaszolva: 2013. január 02., 16:35
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
furcsa látás
Kedves Doktornő! A problémám kicsit összetett, és nem is nagyon új. Időszakosan előjön, aztán jobb lesz, vagyis korábban így volt. Többször...
Látásromlás óvodás korban
Tisztelt Doktor Nő! Kislányom öt éves státuszvizsgálatán derült ki, hogy szemüvegre van szüksége, elég erős lencsével 1, 25 és 1, 50....
kell-e szemüveg?
Kedves Doktornő! 10 éves kislányomnál hagyományos csepegtetéses vizsgálattal +0.5 dioptriát állapítottak meg tegnap. Kell-e neki szemüveget...
tényleg nem lát a gyerek?
4 éves kislányom nagyon közelről színezett rajzolt, ezért elvittűk szemészetre. A doktornő géppel megnezte a szemét és közölte hogy a gyerek...
A szabadban látászavarom lesz
Tisztelt Doktornő/ Úr! Ha kimegyek a szabadba, néhány perc után látászavarom támad. Voltam szemészeten. az olvasó szemüvegem +4 a távoli 1.5 de...