szemvizsgálati eredmény

Tisztelt Doktornő! Nemrégiben voltam szemvizsgálaton, ahol az alábbi eredmények jöttek ki: jobb: SPH plan, cyl -0, 5, ax/tabo 145° bal: SPH -0, 25, cyl -0, 25, ax/tabo 28° Említették, hogy szemtengelyferdülésem van, de az hogy ez mennyire „komoly” nem derült ki, és nekem ezek az értékek nem sokat mondanak. Azt sem tudom eldönteni, melyik szemem a „rosszabb”, amit észreveszek, hogy hamarabb elfárad és a kontúrok elmosódnak, ha messzebbre nézek. Érdeklődni szeretnék, hogy ez a meglévő szemtengelyferdülés nem-e lesz idővel rosszabb, ha hordom a felírt szemüveget és „ellustul” a szemem? Vagy pont attól lesz rosszabb, ha nem kezdek el szemüveget használni? Olvastam a szemtornáról, hogy bizonyos esetekben hatásos lehet. Ön mit javasol? Ajánlott, vagy csak ártok vele, avagy hatástalan? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza szemészeti eredmény témában

Tisztelt kérdező! Első lépésben nagyon fontos tisztázni, hogy a cylinderes korrekció a szem görbületi hibája, finom torzulása DE nem igazi szemtengely ferdülés, ami valójában a kancsalságot jelentené. A másik kérdésre, hogy melyik a jobb vagy rosszabb szem egy lényeges adat hiányzik: mennyi a leírt cylinderes korrekcióval az elért legjobb látásélesség. Ugyanis valaki -5, 0D láthat 100%-osan vagy -1, 25D maximális korrekcióval is csak 30%-a látása. Melyik szem a rosszabb? Inkább a 30%-os látásút tartanám annak. Szerencsére Önnek szinte minimális a korrekciós igénye. A szemüveg viselése a komfort érzet szempontjából nagyon fontos - felesleges terhet jelentene a szemnek ha túlmunkára kényszerítené. A szemtorna is inkább a komfortérzeten segít.

Kérdés: 2012. december 28., 20:25 ;Megválaszolva: 2013. január 02., 15:56
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...