Koraszülött myopia - szemészet

Tisztelt Doktornő! A kérésem a következő lenne: Ikergyermekeim születtek, 2012. május 24-én, 29. hétre, a nagyobbik fiú 1240 gr-al. Folyamatosan hordtuk őket szemészeti kontrollra, hogy ereződik-e a szemük, azzal nem is lett gond. Most lettek fél évesek, és megcsinálták a kancsalság szűrést, viszont a nagyobbik fiamnak megállapították, hogy rövidlátó, és a kezelőorvosunk azt mondta, hogy a fiúnak nem lesz térlátása. Nagyon sok a különbség a két szeme között, szűk SK: od +2, 0 D, os -6, 0 -7, 0 D. Kaptunk rá coverlet lite junior szemtapaszt, napi fél órát kell ragasztanunk a jobb szemét. Nem kevés ez az idő? Milyen hosszú távú prognózisa a betegségnek van ebben az esetben a fiamnál? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza koraszülött myopia témában

Tisztelt kérdező! A hosszú távú prognózis nagyon sok mindentől függ - a retina állapotától, kancsalságtól, tompa látástól stb. Sajnos valóban nagy a különbség a két kis szeme között, ami miatt az agyban keletkezett különböző méretű kép nehezen hangolható össze. A takarási idő megítélésében nagyon fontos, hogy engedni kell a két szemet együtt is "dolgozni", összehangolódni. A rövid idő ennyi időseknél elegendő a gyengébb szem erősítésére, használására. Ezzel a szemmel valószínűleg igen közelre fog élesebben látni, figyelgeti majd a kiskezét, a szájához emelt tárgyakat, színes rágókát rongyokat, játékokat. Későbbiekben még alakulhat a két kis szem paraméterei és a kontroll lemérésnél, főleg ha az tágított pupilla mellett lesz. Ha nagyobb lesz a kis szemének a mérete, szóba jöhet esetleg a kontaktlencse viselése. A bátrabb szülőknek kell megtanulni behelyezni, kivenni, figyelni hogy jól illeszkedik-e lencse nem csúszott-e el. És a legfontosabb, hogy a gyerekek - minél kisebbek, annál inkább - csodákra képesek! Sokszor megtréfálják a tankönyveket is!

Kérdés: 2012. december 07., 14:40; Megválaszolva: 2012. december 09., 16:51

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Binokuláris látás/térlátás...
Üdvözlöm! 26 éves férfi vagyok, gyermekkoromban kancsalságra műtöttek, tompalátás miatt sokáig ragasztani kellett a szemem, esztétikailag rendben...
Piros szemek ami hónapok óta fennáll...
Tisztelt Doktor Úr! ~2 hónappal ezelőtt magas vérnyomással diagnosztizáltak ami nagyjából 1 hét után elmúlt miután béta blokkolót szedtem...
Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal...
Gyermek kötőhártya gyulladás
Tisztelt Dr.Úr! Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét...
Macula ödéma -szinlátás?
Tisztelt Doktor úr! Az előző kérdésemre még nem érkezett válasz és közben eszembe jutott még egy kérdés. Az előző kérdésben leírt...