Cilinderes szem korrigálható-e szemüveg nélkül?

Kedves Doktornő! dr. Papp Júlia egyik cikkében olvastam arról, hogy a látás korrigálható alternatív módszerekkel is. Kisfiam 6 éves, mínusz 2 cilinderes szemüveget írt fel neki a szemorvos (a mínusz 3 cilinderes szemére) . Ahogy a cikkben is olvastam a szem ellustul, ha megkapja a szemüveget. Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e valamilyen negatív következménye annak, ha egyelőre nem íratom ki a szemüveget, hanem megpróbálkozunk a szemtornával? Illetve vannak-e még ezen kívül valamilyen egyéb alternatív módszerek, amelyekkel javíthatnám látását? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza szemüveg vagy szemtorna témában

Tisztelt kérdező! A megfelelő cylinder viselése igazából olyan mint a legmegfelelőbb támasz, segítség megadása a szemnek a tökéletes látáshoz. Valóban hozzá tudnak szokni a gyerkősök, hisz hirtelen kitusztul, az addig életlen torzult kép. Ezt követően jobban fogják igényelni és jobban fogja őket zavarni a szemüveg hiánya. Érdemes lenne elkészítettni a megfelelő szemüveget, mert még iskola előtt meg kellene szoknia, hogy ne jelentsen a szemüveg hiánya hátrányt az iskolában. A szemüveg hiánya okozhat esetleg tanulása nehézséget, a betűk, formák dőlését, a vonalra írás nehezítettségét. A szemtorna a szaruhártya görbületéből adódó torzulást, a cilinderes eltérést nem tudja sajnos "megoldani". De ha a szemüveg viselését követően is vannak esetleg kényelmetlenségek, nehézségek érdemes legalább konzultálni Dömötör Dórával, aki a vision therapy alkalmazója.

Kérdés: 2012. november 30., 11:04 ;Megválaszolva: 2012. december 09., 17:00
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...
Allergiás kötőhártya
Üdvözlöm! Másik városban rendelő allergológusom napok óta nem érem el.... Parlagfű allergiámra "Spersallerg" szemcseppet írt fel, aminek...