+ vagy - dioptria?

Tisztelt Doktor nő/úr! 5 éve ugyanazt a szemüveget hordom melynek értéke -0.75Dcl 5 fok -0.75 Dcl 175 fok. Látásommal nem volt gond csak állandóan fájtak a szemeim főleg belül a szemgödrömben éreztem fájdalmat. Ezért felkerestem egy optikát és bemérettem a szemem. Ott bemérték a szemem és ezt a lencsét írták fel: -0.5 Dsph -1.0 Dcyl 5 fok= 0.95, -0.5 Dsph -1.0 dcyl 175 fok=0.95 Mivel elpanaszoltam, hogy állandóan úgy érzem, hogy erőltetnem kell a szemem és nagyon fáradtnak érzem estére ezért behívott a kórházba, hogy pupillatágításban is megvizsgálja a szemem. Ott viszont a főorvos úr azt mondta, hogy azért fáj a szemem, mert "kinőtte" a szemem a mínuszos szemüveget és pluszos kell, azért is tudtam szinte leolvasni szabad szemmel a táblát. Teljesen összezavarodtam, hogy egyik nap mínuszos szemüveget írnak fel a másik nap meg pluszos szemüveget. Ezért felkerestem egy másik orvost abban a reményben, hogy ő majd megmondja, hogy melyik a jó számomra. A dr.nő ezt írta fel nekem: jobb szemem. -0.5 Dsph +0.75 dcyl 80 fok bal szemem: -0.25 Dsph +0.5 dcyl 75 fok. Amikor a lencsét cserélgette én mondtam neki, hogy én úgy érzem, hogy szabad szemmel jobban látom a táblát mint ebben a lencsében és az volt a válasz, mert most szokatlan a szememnek és majd hozzá szokom.Nem vitatkoztam.....Tehát először mínuszos aztán pluszos és megint mínuszos.....Elkészült a szemüvegem és amikor felraktam nagyon rosszul voltam tőle, szédültem és olyan hányingerem volt, hogy nem bírtam felvenni, mindent olyan furán látok benne. Amikor visszaveszem a régi szemüvegemet akkor abban tökéletesen élesen látok. Mi tévő legyek? Vajon jó a bemért érték és próbáljam megszokni az új lencsém vagy nem normális, hogy ennyire rosszul vagyok benne és nem olyan tisztán látok, mint a régi szemüvegemmel.Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.H.Tünde

Dr. Papp Júlia válasza szemüveg témában

Tisztelt kérdező! Az Önhöz hasonló 0-hoz közeli, azaz majdnem emmetrop fénytörési hibák esetén nagyon nehéz a pontos fénytörés meghatározása. Az objektív lemérés és a kényelmes, megszokható koorkció néha nem esik egybe. A cylinderes korrekciónál pedig különösen fontos a megszokás kérdése. többször előfordul, hogy a lemért pontos cylindert nem tudja megszokni a beteg, csökkenteni kell az értékén. (Van akit szinte zavar a túl éles, túl "tökéletes" kép. Van akit a padló és a fal hullámzása zavarja, és inkább kevésbé éles de stabil képet választja.) Nagyon örülök, hogy a fejfájásra tekintettel pupilla tágításban is elvégezték a vizsgálatot, mert ez rámutathat a rejtett hypermetropiára (+ szemüveg igényre) . Érdemes ilyenkor beszűkült pupilla mellett visszapróbálni a lencsét. Ilyen esetekben az értékelésem szerint a subjektív tapasztalatok esnek nagyobb súllyal a latba. Inkább a kényelmes dioptria viselését javasolnám. Esetleg az új szemüveg próbálását pihent szemen. Emellett, ha szükséges műkönny cseppeket.

Kérdés: 2012. november 24., 15:41; Megválaszolva: 2012. november 27., 17:50
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...