Szédülés szemüvegben

Tisztelt Doktornő! Körülbelül egy háromnegyed éve nem tudom hordani a szemüvegem huzamosabb ideig, mert ha felveszem, olyan érzésem támad mintha forogna a világ és elkezd fájni is a szemem. (Csak akkor nincs semmi bajom, ha nincs rajtam se szemüveg, se kontaktlencse) Kb. másfél éve csináltattuk meg a régi szemüvegem, amit probléma nélkül tudtam hordani, de fél évre rá újat kellett csináltatni mert romlott mindkét szemem negyed dioptriát. Így a jobb szemem -3, 00 a bal pedig -2, 75. Ezt az új szemüveget azonban egyáltalán nem tudom hordani az említett panaszok miatt, és már a régi szemüvegem sem. Zavaró nem látni az utcán csak 30 cm-ig, kellemetlen emiatt nem felismerni az embereket, és filmet sem nézhetek úgy hogy végig élesen lássam. Egy kirándulás alkalmával az erősebb dioptriájú kontaktlencse volt a szememben és -mivel útközben nem tudtam kivenni- már a sírásig fajult a fájdalom. Voltam már optikában és szemorvosnál is, az orvos nem foglalkozott a panaszommal, csak a dioptriát mérte újra le és az optikában sincs ötletük, mi lehet ez. Mivel mindenképpen szeretnék látni, tornáztatom a szemem-hátha jobb lesz. Már a szemműtéten is gondolkoztam (de egyelőre ezt nem engedhetem meg magamnak.) Mit tegyek? Előre is köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szemüveg témában

Tisztelt kérdező! Sajnos én is szintén csak azt tudom javasolni, hogy újra pupilla tágításban le kellene mérni a szem fénytörését és pontosan meghatározni, felpróbálni az ideális dioptriájú lencsét. Nagyon különös, hogyha valóban szükség van kb. -3, 0d körüli dioptriájú lencsére az miért okoz ilyen intenzív panaszokat. ha stimmel a dioptria elképzelhető, hogy a keret formája, a lencse széli torzító hatása miatt észlelhetőek ezek a panaszok. Fontos lenne más formájú keretet - pl. kisebbet - kiválasztani, lencse anyagából pedig kevesebb széli torzító hatással rendelkezőt. A kontaktlencse szintén érdekes kérdés, mert elvileg az optimális dioptria érték mellett kivédené a lencse széli torzító hatását és így viselésének felüdítőnek, pihentetőnek kellene lennie.

Kérdés: 2012. október 10., 17:49; Megválaszolva: 2012. október 15., 15:20
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...
Szem javulás/romlás?
Kedves Doktor Úr/Nő A probléma a következő, az utobbi másfél évben voltam optikusnál, másfel hete pedig szemészeten es a két mért adatot nem...