TopraDex szemcsepp használata

T.Doktornő! Ez év márc.7-én a budapesti uzsoki szemészeti klinikán retinaleválás miatt szemműtéten estem át. Azóta kétszer voltam kontrolon a műtétet végző Dr. Milibák professzornál, aki szerint/ szerintem is / a műtét jól sikerült, jól látok, azóta is jól vagyok.Egy dunántuli kisvárosban élek, havonta járok felülvizsgálatra a szemész doktornőhöz.Problémám a következő: a napi kétszeri Cosopt szemcsepp mellé napi két-három csepp TopraDexet használtam eddig.Június óta már kétszer ajánlotta a doktornőm, hogy hagyjam el a TopraDexet, mert régóta használom, igen erős szemcsepp, szteroid tartalmú, súlyos mellékhatásai lehetnek. Mind a két alkalommal, mikor elhagytam, rá két napra piros lett a szemem, és fájt. A városi rendelőintézetben, ahová soron kivűl elmentem, egy másik doktornő a cseppentés folytatását irta elő, ami egy napon belül rendbehozott. Most itt állok két tűz között, csak azt érzem, hogy a szememnek még szüksége van a TopraDexre, igy félévvel a műtét után. Kedves doktornő! Kérem sziveskedjék véleményt mondani, mi a teendőm, vagy ha annyira veszélyes ez a csepp, ki lehet-e másikkal váltani, ami nem ilyen erős, de azért segit! Válaszát előre köszönöm: egy dunántuli beteg

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szemcsepp témában

Tisztelt kérdező! Nagyon ismerős az Ön helyzete, hisz valóban gyakori, hogy komoly szemészeti műtét után hosszú ideig kell szteroid szemcseppet használni. Az is nagyon gyakori, hogy a szemcsepp elhagyása után hirtelen a szem pirosabbá válik. Jó volna Milibák tanár Úrral is egyeztetni a csepp alhagyását illetően. Az irritációs panaszokra érdemes lenne műkönny cseppeket megpróbálni, illetve a szteroid tartalmú csepp helyett non-szteroid gyulladás cseppel átmenetileg kezelni a szemet.

Kérdés: 2012. szeptember 05., 13:24; Megválaszolva: 2012. szeptember 07., 08:38
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák