Ajánlás kérése

Tisztelt Doktornő! 3 éve fennálló problémával fordulok Önhöz. Jobb bordaív alatti tompa nyomó érzés, ami a jobb lábamba is sugárzik, esetenként duzzadtnak érzem a jobb bokámat. (Ez néha idegességgel is összefüggésbe hozható szerintem.) A tünetek megjelenése előtt semmilyen orvosi vizsgálaton nem jártam, mivel nem volt tünetem. Aktív nehéz fizikai munkát végeztem, sportoltam. A 3 év alatt tetőtől talpig átvizsgáltak, felváltva belgyógyász gasztro vonalon valamint mozgásszervi részről. A véreredményeim jelentős eltérést nem mutattak. A vizsgálatok sem tudtak egyértelmű választ adni egy vagy több konkrét bajra. A legfőbb vezető tünetek a levertség, fáradékonyság, energia hiány, izületi fájdalmak, neurológia tünetek. Nem esik jól a mozgás pedig korábban ez egyáltalán nem volt rám jellemző. Valamint megjelentek emésztési problémák. Szerintem alkohol intolerancia is jelentkezett. Mivel szinte egy-két korty alkohol is a beszédemre hat. A kérdésem az lenne ezekkel kapcsolatban Önhöz, hogy lehet e a háttérben valamilyen betegség amit a stressz felerősít, Vagy éppen a stressz generálja ezeket a tüneteket és ezek csak szomatikus eredetűek? Valamint ha lenne ajánlása a megoldásra, esetleg valamilyen Ön által preferált táplálékkiegészítő formájában. Köszönettel: Gábor

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pszichoszomatikus tünetek lelki háttere témában

Tisztelt Kérdező,

Nagyon sokféle panasz jelentkezhet lelki alapon, vagy stressz hatására. Így az Ön által leírt tünetek hátterében sem lehet ezt kizárni, de természetesen - ismeretlenül, előzmények ismeretének hiányában - megerősíteni sem.

Amivel lehetne próbálkozni: mikor fennállnak a panaszok vegyen be fél-egy tabl. feszültségoldót / xana, rivotril, frontin pl/, és nézze meg, hogyan hat a tünetekre. Ha enyhülnek, elmúlnak, az a pszichés eredetet valószínűsíti. Meg lehet próbálkozni relaxációs gyakorlatok elsajátításával, ami hosszabb távon kevvezően hathat. Illetve felkereshetne személyesen egy kollégát, és konzultálhatna a problémájáról.

Üdvözlettel:

Dr. Pávölgyi Rita

Kérdés: 2022. november 03., 20:07; Megválaszolva: 2022. november 04., 10:35
Kérdések és válaszok: Stressz
Epilepszia vagy stressz
Tisztelt Doktornő! Kb 2 éve olyan tüneteim vannak, hogy gondolkodásnál a feladat megoldása közben kb 1-2 másodpercig rángatózik a kezem. Ezek...
Pánikbetegség, vagy más?
Tisztelt Doktornő! A történet úgy kezdődik, hogy fél éve kb. egy vizsgára készülés közben egész nap alig ettem, és sok koffeint fogyasztottam....
4-5 éve elhúzódó krónikus...
Tisztelt Doktornő! 2017-18 között, 18 éves koromban ért egy nagyon erős, és hosszan tartó trauma, sikerült belesodródnom egy bántalmazó...
Stressz miatt, de inkább pánik miatt...
Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem...
Szorongás kivizsgálás
Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok...