Tüdőembólia, stressz és légszomj

Tisztelt Doktornő, A kérdésem háttere: 2019 június elején 3 napot kórházban töltöttem, mert vérrel festenyzett köpet észlelése után a rtg és mellkasi ct kétoldali tüdőembóliát és mintegy 2.5 cm-es infarctust igazolt az egyik szegmensben. A diganózis: embolia/infarct. pul, cor pulm. említése nélkül. Trombózisforrást nem találtak (hasi UH,szív UH ér doppler vizsgálatok) , EKG is normális volt. Fél év elteltével haemostasis vizsgálatot írtak elő. Azóta Xarelto-t (rivaroxaban) szedtem, 20 napig 2*15 mg-ot, utána pedig 1*15 mg-ot szedtem és szedek a mai napig. A sportot 4-6 hétig keleltt kerülnöm utána fokozatona újrakezdhettem. Előtte is rendszeresen mozogtam, azóta is rendszeresen mozgok, igyekszem odafigyelni az egészséges táplálkozásra, diétával jelentős túlsúlytól is megszabadultam. Augusztus 11-én Horvátországban egy kimerítő utazás és eégsz napi stranolás után megint észreettem, hogy van némi vér a köpetemben. MEgijedtem, bementem az ottani sürgősségire. Labort, mellkasi röntgent, EKG-t csináltak, ami nem igazolt semmit, azt javasolták, hogy egy napig ne szedjem a véralvadásgátlót, és egyelőre "maratonokat ne fussak", de nincs semmi baj. Novemberben a MÁV kórházban egy ettől független üzemorvosi vizsgálat keretén belül labor és EKG készült, kóros eltérés nem mutatkozott. Jelenleg a genetikai vizsgálat eredményére várok, a trombofília vizsgálat alapján valószínűleg igazolna fogja a Leiden-mutációt és a Prohtrombin-c örökletes zavarát (elő is fordult a cslaádban trombózis és embólia apai ágon több generációban is) , így a véralvadásgátlót szednem kell ezután is. A problémám: Jó ideje jelentős stresszfaktorok vannak az életemben, lelki gondokkal is küzdök. A 2019-es év családi bajokat is hozott, az év első felében nagyon sokat ültem, túl sok kávét is ittam. Eleve ülőmunkát is végzek. NEM dohányzom. Már jóval a tüdőembólia kiderülése előtt légszomj érzéssel küzdöttem, ami nem valódi fulladás volt, hanem inkább olyan érzés, hogy nem vagy nehezen tudok mélyebb levegőt venni-ásítani, és valami mintha szorítaná össze a tüdőm/légcsövem, vagy ellenkezőleg, mindig tele lenne a tüdőm. Fáradékonyabb is voltam, de mindezt betudtam a télnek és a stressznek. Jellemzően csak nappal észleltem ezeket a tüneteket, az alvással nem volt gond. A véres köpetet is véletlen vettem észre. A kórház után voltam pulmonológus és kardiológus szakorvosnál is. az egyik azt mondta, ez nem valószínű, hogy az embólia miatt volt-van, a másik azt mondta, attól is lehetett. Gondom az, hogy ez a légszomj érzés azóta sem tűnt el (bár sajnos a stressz sem, sőt...) , kisebb-nagyobb mértékben jelen van, és olykor kifejezetten erős. Nem tudom egyértelműen a testmozgáshoz sem kötni, megjelenik teljes nuygalomban vagy mozgás közben és utána is, de olykor pont testmozgás közben enyhül. Jelenleg kellemetlenül erős. Cianózist, ájulást, gyengeséget nem tapasztaltam, de pánikrohamokat már kaptam emiatt. A gyógyszert rendszeresen szedem. Kérdésem: a felsoroltak alapján kell-e vlamailyen újabb komolyabb problémára gondolnom , úgy, mint újabb embólia vagy más tüdőt-szívet érintő betegség, amit nem vettek észre vagy az elmúlt pár hónapban alakulhatottt ki? Vagy lehetséges, hogy a stressz és szorongás miatt van? A baj az, hogy rettentő hipochonder is lettem. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza tüdőembólia után témában

Kedves Kérdező!

A panaszok hátterében koszorúér problémát ki kell zárni, erre többféle vizsgáló eljárás létezik. Kontroll szív ultrahang vizsgálat is javasolt bizonyos paraméterek tisztázására. Ha a vizsgálatok komolyabb eltérést nem igazolnak, akkor az időközben kialakult pánikbetegség kezelése javasolt. Addig is érdemes lenne stressz csökkentő technikák elsajátítását elkezdeni: pl. autogén tréning, meditáció stb.

A probléma többrétű, mindegyik vonatkozásával érdemes foglalkozni.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. január 14., 13:33; Megválaszolva: 2020. január 19., 15:50
Kérdések és válaszok: Stressz
Gyomorideg
Kedves Doktornő! A napokban kaptam egy hírt, amitől konkrétan rosszul lettem. Nagyon szíven ütött. Elkezdtem remegni, alig bírtam abbahagyni....
Mi lehet a baj?
Szép napot! Olyan kérdésem van, hogy 2 napja fentáll az a próbléma, hogy a torkomban érzek egy gombocot ami időnként elmúlik talán általában...
Mellkasi égető fájdalom
Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap...
Hipochonder vagyok?
Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam...
Zsibbadás, szédülés
Tisztelt Webbeteg/T.Szakértő! Egy héttel ezelőtt elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, arcom, és szédülök, ez azòta szünet nélkül megy, néha...