• Tüdőembólia, stressz és légszomj

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, A kérdésem háttere: 2019 június elején 3 napot kórházban töltöttem, mert vérrel festenyzett köpet észlelése után a rtg és mellkasi ct kétoldali tüdőembóliát és mintegy 2.5 cm-es infarctust igazolt az egyik szegmensben. A diganózis: embolia/infarct. pul, cor pulm. említése nélkül. Trombózisforrást nem találtak (hasi UH,szív UH ér doppler vizsgálatok), EKG is normális volt. Fél év elteltével haemostasis vizsgálatot írtak elő. Azóta Xarelto-t (rivaroxaban) szedtem, 20 napig 2*15 mg-ot, utána pedig 1*15 mg-ot szedtem és szedek a mai napig. A sportot 4-6 hétig keleltt kerülnöm utána fokozatona újrakezdhettem. Előtte is rendszeresen mozogtam, azóta is rendszeresen mozgok, igyekszem odafigyelni az egészséges táplálkozásra, diétával jelentős túlsúlytól is megszabadultam. Augusztus 11-én Horvátországban egy kimerítő utazás és eégsz napi stranolás után megint észreettem, hogy van némi vér a köpetemben. MEgijedtem, bementem az ottani sürgősségire. Labort, mellkasi röntgent, EKG-t csináltak, ami nem igazolt semmit, azt javasolták, hogy egy napig ne szedjem a véralvadásgátlót, és egyelőre "maratonokat ne fussak", de nincs semmi baj. Novemberben a MÁV kórházban egy ettől független üzemorvosi vizsgálat keretén belül labor és EKG készült, kóros eltérés nem mutatkozott. Jelenleg a genetikai vizsgálat eredményére várok, a trombofília vizsgálat alapján valószínűleg igazolna fogja a Leiden-mutációt és a Prohtrombin-c örökletes zavarát (elő is fordult a cslaádban trombózis és embólia apai ágon több generációban is), így a véralvadásgátlót szednem kell ezután is. A problémám: Jó ideje jelentős stresszfaktorok vannak az életemben, lelki gondokkal is küzdök. A 2019-es év családi bajokat is hozott, az év első felében nagyon sokat ültem, túl sok kávét is ittam. Eleve ülőmunkát is végzek. NEM dohányzom. Már jóval a tüdőembólia kiderülése előtt légszomj érzéssel küzdöttem, ami nem valódi fulladás volt, hanem inkább olyan érzés, hogy nem vagy nehezen tudok mélyebb levegőt venni-ásítani, és valami mintha szorítaná össze a tüdőm/légcsövem, vagy ellenkezőleg, mindig tele lenne a tüdőm. Fáradékonyabb is voltam, de mindezt betudtam a télnek és a stressznek. Jellemzően csak nappal észleltem ezeket a tüneteket, az alvással nem volt gond. A véres köpetet is véletlen vettem észre. A kórház után voltam pulmonológus és kardiológus szakorvosnál is. az egyik azt mondta, ez nem valószínű, hogy az embólia miatt volt-van, a másik azt mondta, attól is lehetett. Gondom az, hogy ez a légszomj érzés azóta sem tűnt el (bár sajnos a stressz sem, sőt...), kisebb-nagyobb mértékben jelen van, és olykor kifejezetten erős. Nem tudom egyértelműen a testmozgáshoz sem kötni, megjelenik teljes nuygalomban vagy mozgás közben és utána is, de olykor pont testmozgás közben enyhül. Jelenleg kellemetlenül erős. Cianózist, ájulást, gyengeséget nem tapasztaltam, de pánikrohamokat már kaptam emiatt. A gyógyszert rendszeresen szedem. Kérdésem: a felsoroltak alapján kell-e vlamailyen újabb komolyabb problémára gondolnom , úgy, mint újabb embólia vagy más tüdőt-szívet érintő betegség, amit nem vettek észre vagy az elmúlt pár hónapban alakulhatottt ki? Vagy lehetséges, hogy a stressz és szorongás miatt van? A baj az, hogy rettentő hipochonder is lettem. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Zoltán

        Dr. Molnár Dóra válasza a tüdőembólia után témában

        Kedves Kérdező! A panaszok hátterében koszorúér problémát ki kell zárni, erre többféle vizsgáló eljárás létezik. Kontroll szív ultrahang vizsgálat is javasolt bizonyos paraméterek tisztázására. Ha a vizsgálatok komolyabb eltérést nem igazolnak, akkor az időközben kialakult pánikbetegség kezelése javasolt. Addig is érdemes lenne stressz csökkentő technikák elsajátítását elkezdeni: pl. autogén tréning, meditáció stb. A probléma többrétű, mindegyik vonatkozásával érdemes foglalkozni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. január 14., 13:33; Megválaszolva: 2020. január 19., 15:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Szép napot ! Olyan kérdésem van, hogy 2 napja fentáll az a próbléma, hogy a torkomban érzek egy gombocot ami időnként elmúlik talán általában akkor amikor nem figyelek rá. Próbáltam rá szedni strepstilst de nem segített és az elmúlt két...
        Tisztelt Doktornő, A kérdésem háttere: 2019 június elején 3 napot kórházban töltöttem, mert vérrel festenyzett köpet észlelése után a rtg és mellkasi ct kétoldali tüdőembóliát és mintegy 2.5 cm-es infarctust igazolt az egyik...
        Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap óta). Először alhasi fájdalmaim voltak, majd hirtelen fellépő és eltűnő szúró érzéseket...
        Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam letekertem a felét de utána vettem észre hogy egy vércsepp van a földön és rögtön elkezdtem...
        Tisztelt Webbeteg/T.Szakértő! Egy héttel ezelőtt elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, arcom, és szédülök, ez azòta szünet nélkül megy, néha fájdalmat is érzek a végtagjaimban.Háziorvosom vérvételre küldött de nincs eredmény még,...
        Tisztel doktor úr/ hölgy Nem tudom lehet-e ide írni, de megpróbálkozom vele! Már nagyon sok mindent kipróbáltam és tanácstalan vagyok 2015- november erében bicikliztem és egyszer csak elszédültem elestem. Majd a mentő kiérkezett és...
        Kedves Doktornő! (2015.01.-05.) A tüneteim pontos leírásához 2 évvel ez előttről kell kezdenem. 2015 első napján, Szilveszterkor arra keltem, hogy a szívem kihagy egy ütemet, amitől nagyon megijedtem, és ami miatt nehezen is tudtam...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt időszakban észrevettem magamon, hogy önmagamhoz képest is szétszórtabb vagyok, egyszerűen nem tudok koncentrálni a munkahelyemen. Pedig különösen fontos lenne, hogy precíz legyek, mert egy apró elírás...
        Tisztelt doktornő! magas pulzus, szivdobogás érzés légszomly miatt kerestem fel egy magán kardiologust ekg ill sziv ultrahang készűlt aminek le irnám az eredményét. Ekg:sinus ritmus, PQ:126msec, kp tengely, gracQrs 98msec, inkomplJTB, izoel ST-k,...
        Azt szeretném kérdezni hogy, miért van az, éjszaka felébredek és magas a pulzusszám, vérnyomásom 113/97 volt pulzus pedig 95.És ez hirtelen amikor felébredtem ennyi volt.Nem tudom mitől van ez szerintem egy kis pánik is van benne.Vagy éppen...