Vékonybél szövettani vizsgálat eredményének az elemzése

Tisztelt Doktúr Úr/Nő! A segítségét szeretném kérni, egy vékonybél-szakasz mikro ill. makroszkópos vizsgálatának az eredményének az értelmezésében. A következőt eredményt kaptam, melyben lehetnek elírások, mivel pár latin szó jelentésében (és így lemásolásában), sem vagyok biztos. "Makroszkópos leírás Kb. 28 cm hosszú, felvágatlan vékonybélszakasz érkezett, melynek lefutása görbült. A serosa két bélkacs között összenövést tartalmaz, környezetében 6x3x1 cm-es cysticus szövetszaporulattal. Az összenövéstől egyik irányban 4, másik irányban 8cm hosszan szabad bélszakasz húzódik, metszlapokon az összenövés környezetében látható szövet tömött, szürkés, bevérzett. A belet felvágva a szabad szakaszokon a nyálkahártya megőrzött, az összenövések környezetében ödémiás, egyéb eltérés nem látható. Az 1-2 cm széles mesenterialis zsírszövetben 2 db nyirokcsomó található, méretűk 3, illetve 5 mm. (resectiós végek: 2db 1 blokk, tumorgyanús terület a két bélfallal: 1db 1 blokk, a cystával: 1db 1 blokk, további részletei: 3db 3 blokk, nyirokcsomók: 2db 2 blokk Mikroszkópos leírás A tumoros conglomeratum részletes feldolgozásával kapott HE festett metszeteken kifejezetten ér és sejtdús, sejtszövetes terület jelenik meg kevert gyulladásos infiltrátummal, számos granulocytával. Tályogszerű beolvadást mutató területek is láthatók, néhány gócban kifejezetten atipúsos sejteket tartalmazó nyáktócsák is megfigyelhetők a sejtek között pecsétgyűrűre emlékeztető tumorsejtek láthatók. Más területeken a sarjszövet állományában szabálytalan mirigyszerű struktúrák húzódnak kevésbé kifejezett polymorphiát mutató olykor cribriform jellegű sejtekkel – a képletek egy része tubaris jellegű hámra emlékeztet. A serosa közelében leírt cystisus képletnek megfelelően típusos megjelenésű, monomorph, csillószőrt tartalmazó, tubaris jellegű hengerhámmal bélelt tömlő jelenik meg malignitás jelei nélkül. Granulocyták és fibrin látható a környező peritonealis felszínen. A zsírszövetből származó kimetszésekben fibrovascularis kötegek, illetve 1db apró nyirokcsomó látható, a nyirokcsomó reaktív elvátozásokat mutat, emellett fibroticus, de tumorterjedés állományában egyértelműen nem azonosítható. A resectiós végek ugyancsak tumormentesek. Diagnózis Részben nyáktermelő adenocarcinoma infiltrációja vékonybélfal külső részében. Tumoros tályogképződés összenövésekkel, kísérő acut peritonitissel. Cysta (vs parovarialis). Megjegyzés: A klinikumnak megfelelő képet láttunk, a tályogos beolvadás területén tumorterjedés igazolható volt. A további hámelemek egy részének megjelenése alapján úgy tűnik, hogy a tályogos folyamat a tubát is involválta – annak egy része is a resecatumba került. " Azt szeretném kérni, hogy a kedves doktor úr/nő kicsit egyszerűbb nyelvezettel leírja nekem a vizsgálat eredményét: Előre is köszönöm a segítségét.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Boros Miklós válasza a vékonybél témában

Tisztelt Kérdező! Az eltávolított vékonybélszakaszban adenocarcinomát találtak, ami a rosszindulatú daganatok egyik szövettani típusa. A műtét oka az volt, hogy a daganatos vékonybél kilyukadt és tályog képződött. A daganat kiindulási pontjának a petefészket írja a szövettan, mivel a vékonybél falát kívülről érte el. Mindenképpen onkológiai véleményezés és nőgyógyászati szakvizsgálat kell.

Kérdés: 2010. július 29., 19:26; Megválaszolva: 2010. augusztus 09., 09:58
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus