• Heresérv?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

        Sajnos visszatérő problémát okoz a heresérvem. 26 éves vagyok, és már elég régóta felfedeztem a tüneteket. (Herezacskóm jobb oldalában tompa fájdalom, néha érzek is benne valamiféle nem túl szilárd/kemény csomót. A herém egészséges, nincs elváltozva, nem fáj, nem nagyobb.)
        Néhány éve (4 éve) voltam is orvosnál a problémámmal. A háziorvos sebészhez küldött, aki miután megtapogatott, megvizsgált azt mondta "nem komoly" a baj. (Látványra tényleg nem vészes, a herezacskóm szerintem normális méretű/alakú, és gyakran visszahúzódik a "dolog".) Azt mondta, hogy nem igényel műtétet, csak ha kizáródik. Javasolta, hogy hordjak szellősebb, kényelmesebb fehérneműt és utamra is engedett. Akkor megnyugodtam. Aztán teltek múltak a hónapok, és a probléma egészen elmúlt. Néha-néha jelentkezett, de szinte alig éreztem a fájdalmat, látványra pedig nem volt rosszabb, mint korábban. (Később annyira jól alakultak a dolgok, hogy több mint két évig nem is jelentkeztek a szokásos tünetek.)

        Nemrégiben azonban sajnos újra éreztem, hogy fájdogál (minden tünet olyan mit korábban). A napokban feltévedtem az oldalra, és olvatsam egy cikket a lágyéksérvről/heresérvről. Picit megrémültem: a cikkben azt írták, hogy a kizáródás nagyon veszélyes és halállal is végződhet. Ha ez ennyire veszélyes, akkor miért mondta a fentebb említett sebész úr, hogy semmi komoly baj "odalenn", és majd ha kizáródik akkor beavatkozik?

        Tényleg nem komoly a baj? Számíthatok arra a jövőben is, hogy beavatkozás nélkül visszahúzódik, és tünetmentes maradok? Hangsúlyoznám, hogy látványra tényleg nem "vészes", hallottam olyat, hogy van akinek sárgadinnye nagyságúra dagadt a herezacskója...nekem ahhoz képest szinte semmi bajom. A probléma inkább kényelmetlen, mint elviselhetetlen, ezt az is jelzi, hogy amikor újra jelentkezett a jól ismert fájdalom szinte rutinszerűen/automatikusan arra gondoltam, hogy "pár nap vagy hét és elmúlik". Tényleg kár megijednem?

        Várom válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a sérv témában

        Kedves Kérdező!

        A leírt tünetek alapján egyáltalán nem biztos, hogy sérve van. A lágyéksérv először a lágyékkapuban jelentkezik, és onnan húzódik a here irányába. Időnként a lágyék felől vékonybél kerül a sérvtömlőbe, ez tapintható és valóban fájdalmas tud lenni. A lágyéksérv műtét nélkül sohasem gyógyul meg. Amennyiben korábban a sebész sérvet állapított volna meg, már meg lenne operálva. Keressen fel urológust, hiszen nem tisztázott a panaszok háttere.


        Dr. Boros Miklós, általános, mellkas- és gyermeksebész
        urológus Itt kérdezhet

        Dr. Mészáros Lajos

        Kérdés: 2010-02-23 22:11:57; Megválaszolva: 2010. február 23., 22:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: