Vakbélgyulladás vagy valami más betegség tüneteit tapasztalom?

T.Szakértő!

A párom az elmúlt héten két hete húzódó haspuffadásos és enyhe székrekedési panaszokkal fordult a háziorvosához, aki sürgősségi sebészetre küldte, mivel vakbélgyulladásra gyanakodott. Itt hasi UH-os és laborvizsgálatot rendeltek el, melyek egymásnak ellentmondó eredményt adtak: az UH alátámasztotta, a labor cáfolta / süllyedés, fehérvérsejt / a vakbélgyulladás meglétét, ettől függetlenül beutalták a kórház sebészeti osztályára. Itt egyéb vizsgálat nem történt, aznap nem ehetett, nem ihatott, másnap délelőtt és harmadnap is infúziót kapott, illetve jegelnie kellett az alhasát. A negyedik napon kiengedték, ám további kivizsgálás nélkül.

A háziorvosnál tett ismételt látogatás után, aki továbbra is alátámasztva látta az előzetes diagnózisát, felkerestünk magánúton egy ultrahangos orvost, aki szintén vakbélgyulladást állapított meg, viszont a hat nappal korábbi UH-os felvétellel összevetve az akkor elkészültet, azt mondta, hogy a gyulladás visszahúzódni látszik, elmondása szerint a praxisában előfordult már, hogy egy betegnél el is múlt a betegség.

Mivel ilyesmiről még nem hallottam, illetve az interneten is azt olvastam, hogy a legenyhébb gyanú esetén is a műtéti megoldás javasolt, érdekelne az Ön véleménye. A párom egyébként klasszikus tüneteket nem  produkál, nincs láza, erős fájdalma, nem hányt / a sebészeten emiatt zárták ki a vakbélgyulladás lehetőségét /, nyomásérzékenység viszont jelen van.

Amit pillanatnyilag teszünk: kerüli a kávé, a fűszeres ételek, az alkohol fogyasztását, folyadékot bőven fogyaszt, illetve jegeli a hasát. Felvetődött az ultrahangot végző doktornőben, hogy antibiotikumot kezdjen el szedni, ám ezt a sebészeten ellenezték.

Ön szerint mi a teendő? Felmerülhet - e esetleg más jellegű probléma a leírtak alapján / prosztata gyulladás, nyirokmirigy gyulladás, stb. /?

Elnézést a hosszas leírásért, igyekeztem minden rendelkezésünkre álló információt megosztani Önnel.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: A. A.

 

 

WEBBeteg Szakértő válasza vakbélgyulladás témában

Tisztelt AA!

Részletesen leírta a történteket, így ki is alakult bennem, hogy mi lehetett a párja baja. Amennyiben vakbélgyulladása lett volna már régen meg lett volna operálva, mert a gyulladás folyamatosan megy előre és már ki lyukadt volna. Az ultrahang képalkotó vizsgálat, ami segít a pontos diagnózis felállításában, de a vakbélgyulladást csak ultrahanggal nem lehet megállapítani. A kórházban, helyesen, tehermentesítették a gyomor-bél rendszert diétával és a fizikális leletek javulása miatt zárták ki az akut vakbélgyulladást. Jól ismert, hogy a bél fertőzéses eredetű betegségei tudnak a jobb alhasban panaszokat okozni, láz és mindenféle egyéb eltérés nélkül, azonban a vékonybél utolsó szakaszának gyulladásával. Antibiotikumot nem javaslok én sem. Továbbra is folytassák a diétát, a has jegelését és amennyiben az érzékenység nem javul, javaslom keressenek fel gastro-enterológiai szakrendelést. Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Kérdés: 2009. szeptember 17., 20:14 ;Megválaszolva: 2009. szeptember 17., 20:14
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Vakbélgyulladás tünetei, mire...
Hogyan alakul ki a vakbélgyulladás? Milyen tünetekkel jár? 4-5 napja fáj a hasfalam.Leginkább a jobb oldalon. Azóta van hasmenésem is naponta...
Perforált vakbélgyulladás műtét
Tisztelt Doktor Úr! A páromat december 8-án műtötték perforált vakbélgyulladással. A műtét után még mindig volt láza, haza lett engedve, majd...
vakbélgyuszi
Tisztelt Doktornő/úr! Kisfiamnak nagyon magas láza volt 39, 4 ; fájt a hasa erősen és hányingere volt.Kórházba vittem, megvizsgálták, és azt...
Chronicus appendicitis
Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan, hogy krónikus vakbélgyulladás. Az elmúlt fél évben háromszor feküdtem...
Mi lehet a bajom?
Üdvözletem! 23 éves nő vagyok és egy héttel ezelőtt erős hasi görcsökkel 2 napig kórházi megfigyelés alatt voltam. Az előzménye az volt, hogy...