Bélelzáródás műtét után

Üdvözlöm! Június végén kerültem kórházba hasi fájdalommal, még aznap megműtöttek (bélelzáródás miatt)."beteget egy napos panaszok széklet, szélmegállás, görcsös hasi fájdalom miatt vettük fel osztályunkra. Rövid előkészítés után sürgősségi műtét mely során a korábbi appendectomia helyén kialakult adhaesios ileust találtunk. Adhaesyolisis történt. " 12 nappal később ismét kórházba kerültem ismételt műtét " A beteg anamnaesisét illetően utalunk előző zárójelentéseire. Jelen felvételére ismételten kialakult mechanicus ileus tünetei miatt került sor. Rövid előkészités után mütét, mely során az ileumon heges-svartnis, sebészileg nem szétszedhető adhesiokat találtunk, ezért a jejunum felszabaditása után az ileum kezdeti részét a colon transversummal összekötöttük" A második műtétnél történt egy összekötés ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni, milyen hátrányai lehetnek ennek az összekötésnek valamint ilyenkor nem kellene kontrollra visszamenni? Eltelt 1 hónap a második műtét óta, a diétát tartom eddig szépen javultak napról napra viszont van egy tompa nyomás a has alsó részén, valamint a széklet még mindig elég híg. Soha semmilyen problémám nem volt korábban sem pedig előjele. 1 vakbél műtétem volt 25 éve azóta semmi. Válaszokat előre is köszönöm!

Dr. Plósz János válasza postop. állapot témában

A műtét miatt mindenképp érdemes legalábbis időnként gasztroenterológiai szakrendelésre eljutni illetve első körben akár az operáló sebészhez (a jelen állapotot véglegesnek gondolják-e, vagy terveznek valamilyen rekonstrukciót?). A kirekesztett ileum-szakasz miatt a B12 vitamin felszívódása korlátozott lesz, azt mindenképp pótolni szükséges. Az epesavas felszívódása is az ileumban történik, így jelenleg ezek túlzott, mennyiségben kerülnek a vastagbélbe, akár ez is magyarázhatja a hasmenős jelleget (érdemes lehet epesavkötő gyantát-Cholestyramine Supremex- megpróbálni).

Megválaszolva: 2023. augusztus 12.

Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet

Törzs és hasi izom panasza
Szeretnék segítséget és tanácsot kérni, mert teljesen el vagyok keseredve a tünetem miatt. Kórelőzményem: kb. 2,5 éve nehéz tárgyat kellett mozgatnom, és a...
Vakbélműtét felépülés
Kedves Doktor Úr! 27 éves, sportos (heti 4 edzés) férfi vagyok. Egy héttel ezelőtt estem át laparoszkópos vakbélműtéten, semmilyen komplikáció nem lépett...
Felkartörés velöűrszegezéssel
Tisztelt Doktor Úr/Nő 2022 októberében volt egy elesésből származó felkartörésem, amit velőűrszegezéssel rögzítettek. Már túl vagyok 30 gyógytornán, könyk...
Combizomsérülés utáni lábfájdalom
Kedves Doktornő . A panaszom a következő lenne . 7-8 hónappal ezelőtt, otthoni tevékenység közben sarokcsiszolóval belevágtam a jobb oldali combon belső...
PRP utáni vizesedés
Üdvözlöm! Január 13-án térdműtéten estem át porcleválás miatt (Laesio men. lat. gen. l.s.). A műtét utáni 3 héten PRP kezelésen vettem részt, hogy serkentsem...
Aneorizma /ACI /
Feleségem ACI kiboltosulását műtötték novemberben az OMIII ban utolsó érfestésének eredménye ként ér elzárását javasolták stroke következményel, mivel az...