Lépinfarktus

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesanyám ügyében szeretnék segítséget kérni. 3 héttel ezelőtt 1 hetes előzetes hasi panaszok, 2szeri eszméletvesztést követően a sürgősségin kötöttünk ki, ahol uh és ct vizsgálatot követően megállapitották, hogy édesanyámnak lépinfarktusa van. Combartérián keresztül katéteres elzárással elhárították az életveszélyt, a vérzés abbamaradt. A lép egy része elhalt, másik részét viszont működőképesnek találták. Ezt követően antibiotikumos kezelést kapott, és rá 10 napra hazaengedték a kórházból, hogy 1 hónap múlva kontroll ct-n jelenjen meg. Azonban a hazajövetel után 3 nappal komoly fájdalmai kezdődtek, bal oldalon a bal bordaívnél késszerű, szúró elviselhetetlen fájdalmat érzett. Mentőt hívtunk, újból sürgősségi ellátás, és ct vizsgálat. A ct rosszabbodást nem mutatott ki (állitólag), viszont a folyadék amely előtte két héttel keletkezett a belső vérzést követően nem szívódott fel teljesen. Jelenleg belgyógyaszati kórházi kezelés alatt áll, de csak fájdalmat tudnak neki enyhíteni, napi 2-3 alkalommal vénásan kap fájdalomcsillapitót és Nospat. A fájdalom egyhül, de nem múlik. Minden nap újra és újra intenzíven visszatér. A kezelőorvosok elmondása alapján minél tovább ki kellene tolni a lépeltávolítás időpontját, mivel ha most megműtenék 30% esélye maradna az életbenmaradásra. Sajnos a kezelőorvosok nem kommunikatívak, úgy vesszük észre ilyen esettel még nem találkoztak, és nem igazán mernek állást foglalni az ügyben ilyenkor mi a teendő. A kérdésem az lenne meddig lehet így lenni, hogy fájdalomcsillapitót szed? És mennyivel lesz másabb a helyzet, ha egy hónap múlva műtik meg, akkor mivel lesz nagyobb esélye az életbenmaradásra? Mi lehet az oka annak, hogy minél tovább várni akarnak a műtéttel, annak ellenére, hogy ilyen fájdalmai vannak? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségét! Tisztelettel és köszönettel: Brigitta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza a lépinfarktus témában

Kedves Brigitta! Pontos és biztos valaszt nem tudok adni, ahhoz szükséges az orvosi vizsgálat és a CT megtekintése. A várakozás oka, hogy az elhalt lép darab magától fellazuljon és utána egy csővel ki lehessen szívni. Így a lép egészséges része megmaradhat. De ennek a biológiai folyamatnak időre van szüksége. Ha műtétre lesz szükség, nem kell ilyen magas halálozással számolni, ez biztosan túlzás, bár lehetnek kockázatok. Akar a teljes lép is eltávolítható, jelentős hosszútávú káros következmény nélkül. Ha sok a panasza, szerintem hamarabb műtétre ajánlható, bár akkor valószínű hogy a teljes lép eltávolítása szükséges lesz. Beszéljenek a kezelőorvossal és sebésszel is, kérjék, hogy vonják be önöket a döntésbe. Üdvözlettel Papp Géza

Kérdés: 2018. március 15., 12:48; Megválaszolva: 2018. március 20., 10:32
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus