ICP lábműtét

Tisztelt Doktor Úr! ICP miatti lábműtét témában írok Önnek. A lányomat már megoperálták, mindkét lábfejen végrehajtották ezt a korrekciós műtétet, ami megakadályozza a lábfej belső élre dőlését. A műtét után 10 hét gipsz rögzítés volt, ebből 5 hét fekvő, 5 hét járógipsz. A kérdésem az lenne, hogy e műtét során a subtalaris és scohaprt izülettel mi történik, és esetlegesen a későbbiekben okozhat-e ezen izületek funkciójának megváltoztatása problémát. Ha jól értelmeztem az előző válaszában, akkor ebből a műtétből a felépülési idő, a gipsz levétele utáni 2-3 hónap lehet.

Dr. Bogdán Aurél válasza ICP miatti lábműtét témában

Jól értelmezte. szövődménymenetes esetben ennyi a gyógytartam. Több dolog is történhet az ízületekkel. Pontos válaszhoz látnom kellene a röntgen felvételt. Az egyik megoldás lehet, hogy csak a lágyrészeken végeznek beavatkozást, szűkebbre veszik a szalagokat, tokokat, ezzel próbálnak korrekciót végezni, és persze gipszkötést is helyeznek fel. Ezt általában gyermekkorban (3-8 éves kor között) végzik. A későbbiekben már rögzítő fémanyagok drótok, lemezek csavarok is alkalmazásra kerülnek. ilyenkor általában a megfelelő lábalak eléréséhez részben, vagy teljesen elmerevítik az egyik, vagy esetlegesen mindkét ízületet. Ez azzal jár, hogy a későbbiekben a láb jobban terhelhető és fájdalmatlanabb lesz, de mozgástartomány csökken. Pontosabb választ operáló orvosa adhat.

Kérdés: 2016. január 19., 21:51; Megválaszolva: 2016. január 20., 22:14
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Aranyérben lévő vérrög...
Ufn szegezés