Kell e műteni a köldök sérvet?

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! Az lenne a kérdésem hogy már tavaly kimutatta a hasi ultrahang hogy köldök sérvem van, a házi orvosom szerint nem kell vele foglalkozni. Már teljesen kivan fordulva a köldököm és lilás szine van. Azt szeretném tudni hogy milyen veszéllyel jár, nem volna jobb megműtetni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: N. Mihály

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Mogyorósi Richárd István válasza köldöksérv témában

Kedves Kérdező!

A sérvek legrettegettebb szövődménye a kizáródás. Kizáródáskor a sérvkapu gyűrűszerűen összeszorul, a sérvtartalom ereit leszorítja, ezáltal a sérv fájdalmassá, feszessé válik, a bélműködés leáll és a megfelelő kezelés hiányában a sérvtartalom - legtöbbször bél - elhal. A kizáródás bekövetkezhet hirtelen, amikor is a beteg hirtelen fájdalmat észlel a sérv területén; vagy lassan, fokozatosan is, mely rendszerint a tömlőben kinn lévő bélkacsokban felhalmozódó bélsár és gázok miatt jön létre, ilyenkor a beteg lassan kialakuló fájdalomról, a széklet- és a szelek leállásáról számol be.

A kizáródást követő hat órán belül a visszahelyezés megkísérelhető, de tekintettel arra, hogy ez is veszélyekkel járhat, még sikeres visszahelyezés után is a beteg sebészeti osztályon történő bennfekvést és napokig tartó megfigyelést igényel. Sérvkizáródás esetén, ha nem sikerül időben a sérv visszahelyezése, vagy ha a visszahelyezés után nem múlnak el, sőt esetleg fokozódnak a hasi panaszok, sürgős műtét indokolt a bélelhalás veszélye miatt.

A viszonylag szűk sérvkapu miatt a sérvtartalom kizáródásának veszélye a köldöksérvnél fokozottan fennáll!

Felnőttkorban, tekintettel, hogy a sérvkapu magától nem záródik, csak a műtét jelent végleges megoldást.

Minél hamarabb keressen fel sebészeti szakrendelést!

Kérdés: 2012. augusztus 28., 20:07; Megválaszolva: 2012. augusztus 30., 23:17
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus