Savcsökkentő

Tisztelt Doktor Úr! Korábban reflux miatt ,több mint 1 évig PPI-t szedtem, amit később hónapokig sikeresen elhagytam. Azonban hónapok óta gyomorfájdalmaim voltak (annak ellenére is, hogy újból elkezdtem szedni a PPI-t, először 20mg utána 40mg-os dózisban) . Ezért felkerestem egy gasztroenterológust. A gyomortükrüzés során az alábbiakakt állapították meg: hiatus hernia, melynek területén a nyh. borítás gyulladt, illetve az antrum kissé gyulladt. Diagnózis: reflux oesophagitis,gastritis chr.,hiatus hernia. Az elmúlt 3 hétben reggelente ProGatro 825 illetve 2X40 mg Esomeprazol Actavist szedtem, melynek hatására fokozatosan elmúltak a panaszaim. 1,5 hónap múlva várnak kontrollra, de már szeretném leépíteni a savcsökkentőt. Leépíthetem-e már? Ezt miként tehetem meg? Csökkentsem le 1x40mg vagy esetleg 2X20mg-ra? Utána 1X20mg-ra? Vagy nem szükséges a fokozatos elhagyás? Ha esetleg enyhébb panaszokat érzek újból, akkor is rögtön PPI-t kell majd szednem vagy próbálkozhatok először Quamatel-lel vagy esetleg Venterrel? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza savcsökkentő témában

Panaszmentesség esetén nyugodtan csökkentheti napi 1x40mg-ra a dózist (vagy akár 2x20-ra), majd ha így sincs panasz, 1x20mg-ra (ez később elhagyható). A panaszok ismételt megjelenése esetén lehet próbálkozni enyhébb szerekkel, akár kombnáltan is.

Kérdés: 2021. április 10., 18:16; Megválaszolva: 2021. április 10., 18:43
Kérdések és válaszok: Reflux és gyomorfekély
Mellkasi fájdalom,rendszertelen...
Üdvözletem! Kb egy hónapja időszakosan jelentkező és változatos intenzitású mellkasi fájdalom végett írok Önnek,sok esetben nyilallóan roham...
Vashiányos vérszegénység
Gyomorfájadom és reflux
Nyitott gyomorszáj?
Mellkasfàjdalom
Tisztelt Doktor Úr! 3-4 hete kezdődött mellkasfájdalmam, a szegycsont közepèn erős fájdalom, mely sokszor kisugárzik mindkèt oldalirányba...