Hogyan kezeljem a barátnőm bipoláris zavarát?

A barátnőmmel (20) nem rég óta vagyunk együtt, viszont nagyon szerelmesek lettünk egymásba. Sajnos igazolt bipoláris zavara van, mely sokszor megnehezíti a kapcsolatunkat. Amikor épp hullámvölgyben van, akkor teljesen ellenségesen kezel, szinte már provokálja a veszekedéseket a sértegetéseivel. Minden apróságért engem tart hibásnak, teljesen érzéketlen velem szemben. Van, hogy meg akarom simogatni és mérgesen elhúzódik tőlem, majd fél óra múlva rámugrik és ölelget mondván mennyire szeret. Általában 1 hétig van nagyon jó kedve, akkor szinte megfojt a szeretetével, majd ezt követi 4-5 nap amikor szinte tudomást sem vesz rólam. Én alapvetően nagyon szeretetigényes vagyok, szükségem van arra, hogy az akit szeretek megöleljen és ott legyen mellettem. Sajnos így néha nehezen viselem a barátnőm hangulatingadozásait. Próbáltam ilyenkor kedves lenni vele; vicces hogy felvidítsam; lekezelő hogy észrevegye magát, de sajnos egyik esetben sem jártam sok sikerrel, talán pár percig sikerült kizökkentenem a völgyből. Beszélni is próbáltam már vele, néha látom hogy igyekszik visszafogni magát, és tényleg nagyon szeret, csak egyszerűen nem tudja kimutatni, mikor rossz kedve van. Mi tévő legyek? Próbáljam elterelni a figyelmét ilyenkor, vagy esetleg kis meglepetésekkel próbáljam felvidítani? Esetleg legyek mérsékelten kedves és figyeljek rá, csak ne akarjak túlságosan közeledni? Esetleg ilyenkor inkább hagyjam békén? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Tamás válasza pszichés probléma témában

Tisztelt Kérdező!

Kicsit sűrűnek tűnnek nekem ezek a hangulatváltozások, bár bipoláris zavar bizonyos eseteiben ritkán előfordulnak. Amennyiben betegségről van szó, a legfontosabb, hogy tudatosítsa magában, hogy a viselkedés a zavar tünete, a bántások, vádaskodások is ebből táplálkoznak. Tudom, hogy nem könnyű így a tartós együttélés, sok alkalmazkodásra kell felkészülni. Erőltetni vsz. semmit sem érdemes. A figyelmes, szeretetteljes hozzáállás hozhat talán legjobb eredményt.

Kérdés: 2011. február 19., 15:42; Megválaszolva: 2011. február 22., 09:01
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
álmatlanság
Emlékezet kiesés?
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...