Nárcizmus és agresszió

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Egy hozzám közel álló család komoly bajban van. A szülők elváltak, 3 gyermek van, közülük a legfiatalabb 16 éves fiú. Gyerekkora óta magatartászavarával küzdenek a szülők, de pár éve a problémák súlyosbodtak. A fiú nem társasági ember, barátai nincsenek, gyűlöli a tanulást, a focin kívül szinte semmi nem érdekli. Éles eszű, és jó humorú, rendkívül önző, és rendkívüli emberismerő. Utóbbi tulajdonságát arra használja, hogy megbántson másokat. Kb. 10 éves kora óta számtalan pszichológus és pszichiáter foglalkozott vele, de tudomásom szerint hasznos tanácsot eddig nem kaptak a szülők. Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy rendszeresen bántja az édesanyját, és az idősebbik nővérét, vagyis azokat, akik a legtöbbet törődnek vele. Az elmúlt pár évben dühkitörései alkalmával rendszeresen megüti őket (rosszabb periódusában akár naponta) . A verések egyre erősebbek, a család szereti őt, de egyúttal félnek is tőle. Az édesapja távozása óta a rossz periódusok egyre hosszabbak, és agresszívabbak. A fiú szinte mindenkit lenéz, magával ellenben nagyon elégedett. A nárcizmus nem diagnózis, csak én gondolom. Az édesanya konzultált egy pszichológussal a napokban, és azt a tanácsot kapta, hogy azonnal keressen egy szakorvost, aki kezelni kezdi - beszélgetéssel és gyógyszerekkel egyaránt - a fiát, mert bármikor bekövetkezhet egy családi tragédia... A család barátjaként segítek orvost kereseni, de az internet ezesetben túl sok és túl kevés információt ad egyszerre. A már említett pszichológus szerint olyan erős férfi orvost keressünk, aki lehetőleg nem kórházi körülmények között beszél vele először (kiszámíthatatlan ugyanis a fiú reakciója, és már volt kórházban korábban, amiről nagyon rossz emlékei vannak) . Ezek alapján talán magánrendelések jöhetnek szóba, de a család ilyen anyagi terhet nem tud vállalni. Kérem segítsen orvost találni, és adjon tanácsot, hogyan kezeljék a kialakult helyzetet addig, amíg meg nem kezdődik egy megfelelő kezelés. Az édesanya nagyon erős asszony, de aggódom érte. Olyan terhet cipel, ami bárkinek túl sok lenne... Segítségében bízva várom szíves válaszát! Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Varga Tamás válasza pszichiátria témában

Tisztelt kérdező!

A leírás alapján érezhető, hogy a probléma súlyos és segítségre van szükség. A panaszok hátterében nagyon sokféle zavar állhat (pl. fejlődési, pszichiátriai betegségek, személyiségfejlődési zavar stb) . Fontos lenne a fiatalembert szakemberhez eljuttatni. Gyakran a fő probléma, mint itt is a belátás hiánya, az együttműködés, megtagadása, ilyen esetekben nehéz segíteni, javítani a helyzeten. Nem írta, hol élnek. Amennyiben Budapest környékén ajánlom, hogy keressék fel a Vadaskert Kórházat, kérjék ki a véleményüket, tájékozódjanak a lehetőségekről. Itt a problémák széles palettájával foglalkoznak, sokféle lehetőség nyílik a segítségnyújtásra (ehhez persze minimális együttműködést el kellene érni) . Próbálják apát vagy a családhoz közelálló határozott embert bevonni ebbe a feladatba.

Kérdés: 2011. január 24., 20:51; Megválaszolva: 2011. január 27., 09:51
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Diagnózis felülbírálat
Pánikbetegség
Krónikus Fáradtság
Rexetin mellékhatása
álmatlanság