Pánikroham terhesség alatt

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 36 hetes terhes vagyok. Múlthét pénteken be kellett mennem a kórházba, mert az hittem hogy megindult a szülés. Akkor raktak rá először az NST-re. Ott ültem kb 35 percet. Először minden ok volt, aztán hirtelen elöntött a melegség, izzadni és szédülni kezdtem, nem kaptam levegőt, úgy éreztem hogy fel kell állnom, és le kell magamról szednem a szívhang figyelőt. Persze senki nem volt mellettem akkor. Utána elmúlt. Azt hittem azért volt, mert nem sokat reggeliztem és amúgy is elég izgalmas volt minden. De a szülés nem indult meg természetesen, vaklárma volt. Aztán ma újra mennem kellett NST-re. Most előre gondolkodtam, megreggeliztem, nem vettem fel meleg ruhát. Beültettek az NST-re, rámkötötték.. Először most is minden rendben volt. Aztán amikor kiment az ápolónő, újra előjött ez az érzés. Ugyanaz mint ami múlthét pénteken. Hevesen vert a szívem, alig kaptam levegőt, hányingerem volt, szédültem. Akármit próbáltam csinálni nem múlt. Nagyokat lélegeztem de akkor sem volt jobb. Akkor is úgy éreztem, hogy fel kell állnom és ki kell mennem a szobából, jöjjön már valaki akinek szólhatok. Aztán bejött az ápolónő, és majdhogynem aonnal el is múlt, nem kellett neki szólnom. Nagyon megijedtem már másodszorra. Mi lehet ez? Pánikrohamom van? Mit tudok ellene tenni? Kérem segítsen, mert eléggé ijesztő volt... Válaszát nagyon várom és előre is köszönöm! Niki

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pánikroham témában

Kedves Levélíró!

A szülés közeledtével megjelenhet szorongás, ez természetes jelenség. Ez lehet gyengébb, de akár erősebb is. A leírt állapot hasonlít pánikrohamhoz, mely olyan helyzetekben jelentkezhet, amikor az illető olyan szituációba kerül, ahonnan a? menekülés? nehezített, például zárt tér, a vizsgálat. Ha az aktuális élethelyzet szorongással teli, akkor gyakran ismét előfordul, vagy először jelenik meg a betegség. Szülészeti centrumokban vannak pszichológiai szakrendelések, kérdezze erről kezelőorvosát. Relaxáció segíthet, illetve részletes, pontos tájékoztatás a szülés folyamatáról. Beszélgessen védőnőjével, keressen fel kismama klubbot, szülés felkészítő tanfolyamot. Párjával is tisztázzák, hogyan fognak zajlani az események. Ha erősödnek panaszai, akkor keressen fel pszichiátert, bár már közeleg a szülés időpontja, ezért úgy gondolom, az előbb részletezett praktikák elegendőek lesznek.

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Kérdés: 2010. március 25., 10:16; Megválaszolva: 2010. március 25., 10:16
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Roham ellen
Kedves Doktornő! 18 éves vagyok pánikbeteg. 1 éve kezdődött újra a pánikbetegségem 12 evesen lette az 14 re kigyógyultam. Majd pszichiáter...
mi tevo ledyek
harom nap egymasutan rosszul lettem, siro gorcs jott ram, a szam kezdett remegni, es olyan volt mintha lelasittotak volna es semmi erom sem volt a sziv tajekan...
Pánikbetegség, szorongás
Tisztelt Doktornõ! Elsõdleges hypertôniábn, és pánikbetegségben szenvedek. Szívritmuszavarom miatt volt Holter vizsgálat, szív ultrahang, EKG. Azt...
szívprobléma vagy pánikbetegség?
Tüneteim a következők: hirtelen fellépő belső feszültség, erős szívdobogás érzés, haláltól való félelem, gyengeség. Általában olyankor...
Ez is csak egy kényszergondolat?