• Skizofrénia? Valóban kikapcsol az agya?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr / Doktornő!

        Egy számomra nagy problémával fordulok Önökhöz. A barátomról lenne szó. Már lassan egy éve egy párt alkotunk, nagyon szeretjük egymást és minden rendben is lenne a kapcsolatunkkal, ha nem lenne egy olyan jelenség, hogy szavaival élve "kikapcsol az agya". Ő 24 éves, gyakorlatilag 8 éve az éjszakában dolgozik, meg is látszik rajta és sajnos gazdagon élt az ilyen berkekben megszokott szerekkel, már 3-4 éve, mióta abbahagyta a testépítést és  küzdősportot. Bár mostanában már hála Istennek alig-alig használja, de van amikor nem tud ellenállni és "csak meg kell kóstolnia, hogy biztos jó-e". Ez függőség? Tudom, hogy ő maga sosem vallaná be, hogy függő, nem csinálja napi rendszerességgel, de hetente egyszer-kétszer igen. Alapjába véve igen magas a vérnyomása, és amikor valamiért feszültebb, akkor a legapróbb, legkülönfélébb dolgokon degurul és olyankor nem tudja mit csinál, mert "kikapcsol az agya", és nem is emlékszik rá később, csak képek villannak be az eseménysorról. Esetleg lehet ez a mértéktelen kokain fogyasztás visszamaradott hatása? Ő azt gondolja, "elszívta az agyát". Legutóbb kapott egy hatósági levelet (nem tudom mi volt az, lehett parkolási-, gyorshajtái bírság is, vagy határozat,  de úgy gondolom ez a levél volt a végkifejlet előidézője), utána bementünk egy bevásárlóközpontba, ahol nem volt a méretemben cipő, ezért csalódottan kullogtam utána, ő nagy léptekkel haladt s közben telefonált. Majd mikor végzett a telefonnal, rámripakodott hogy miért "totyogok össze vissza" és ez után végigrángatott a bevásárlóközponton és üvöltött. Aztán az volt a baja, hogy miért vagyok csendben, (nagyon féltem, inkább meg se szólaltam, nehogy baj legyen belőle), ordítozott velem, lehordott mindennek. Később a kocsiban megvert, vérzett az orrom, csomókba tépte ki a hajam, ócsárolt eközbe, (minősíthetetlen hangnemben beszél ilyenkor) hiába kiabáltam és kértem hogy hagyja abba, ne bántson azt mondta nem érdekli semmi. Nagyon félek tőle ilyenkor,  pánikroham szerű görcseim lesznek és fulladok. Lehajtott a Duna partra,  egy elhagyatott részre és egy bozótvágó kést szorított a torkomhoz, üvöltötte, hogy megöl. Ez a pánikszerű rohamom és hogy sírok pedig sajnos csak ront a helyzeten, ettől csak idegesebb lesz,  de egyszerűen a félelemtől nem tudok uralkodni magamon. Amikor kb negyed óra múlva sem állt el az orrvérzésem és kb 20-25 zsebkendőt elhasználtam, mondtam neki, hogy szédülök, kértem hogy vigyen kórházba, mintha elvágták volna az egészet. Sírt, hogy ő nem akarta és sajnálja, bocsássak meg. De csak képekre emlékezett, a késre, hogy tépi a hajam, és hogy vérzik az orrom, de hogy miket mondott, hogy mitől vannak púpok a fejemen, hogy mitől vérzik az orrom, nem tudta. Persze tudta, hogy ő csinálta, csak azt nem, hogy hogy és mikor. Azt sem tudta megmondani, hogy milyen úton értünk a  kórházig. Azt mondta, hogy ilyenkor amikor véget ér ez a számomra rémálom szerű dolog, nem ért semmit, csak látja hogy ott van valaki,  valami baja van, és ő csinálta, de nem tudja mi baja és hogy hogy csinálta amit csinált. Volt, hogy egy ilyen alkalommal darabokra törte 2 telefonomat, majd kb egy óra múlva dühösen jött, hogy miért nem veszem fel egyik telefonomat sem, miért nem vagyok bekapcsolva. Amikor mondtam neki, hogy miért, nem hitte el, és látszott rajta hogy nem is tudja miről van szó, hogy ő ilyet tett volna. A lila foltokról a szemem alatt nem is beszélve. Ilyenkor sír, hogy sajnálja, mint egy gyerek. A volt barátnőjének átszúrta a kezét egy késsel, a lány mondta és mutatta a kezét, a barátom beismerte miután mondtam, hogy hallottam valakitől.
        Ezekben az esetekben semmilyen szer hatása alatt sem állt. Ez az "őrület" nála nagyjából másfél-két hetente következik be, tehát havonta 2-3 szor. Ilyenkor saját bevallása szerint, olyannyira nem tudja mit csinál, hogy ilyenkor képes lenne megölni saját magát és engem is, vagy bárkit. Tegnap azért nem vágta el a torkom, mert akkor, egy kis időre kitisztult az agya, azért emlékszik rá, de arra például, hogy hogy kerültünk a Duna partra nem emlékezett, azt mondta életében sose volt még arra, nem is érti, hogy talált oda. Ellenben amikor nem ilyen, a fennmaradó kb 25-27 napban kedves, aranyos, kenyérre lehet kenni, szinte maga a főnyeremény, igaz féltékeny ok nélkül és nagy birtoklási vágya van, de ez eltörpül ez a dolog mellett. Babusgatni kell, ölelgetni, puszilgatni, mondani, hogy szeretem, hogy fontos nekem, gondoskodni róla, mint egy nagy plüss mackó, olyan általában. Az anyukájának szoktam elmondani mit művel, náluk lakom, látja ő is a kisírt szemimet, hogy a többit ne említsem. Aggódik a fiáért, ő is látja otthon amikor "felhúzza magát", (akár egy kutyasétáltatáson, miért most?, miért ő?, miért kell egyáltalán? )de akkor és ott csak kiabál. Azt mondja, látja a szemén, ilyenkor, hogy ez más, ez nem az ő fia. De amíg edzett, addig nem volt ilyen, addig volt célja, az edzés, a versenyek, rendet tartott, és nem voltak soha, soha ilyen kitörései, nyugodt fiú volt, csak az utóbbi 1-2 évben lett ilyen. Ezt a barátom is megerősíti. Még a tömegnövelőket sem szedte amit kapott az edzőjétől, nem élt semmi ilyennel, eladta őket, segített a házkörül a szüleinek, normális életet élt. Mostanában sajnos egész nap alszik, (jó ha fel tudom kelteni délután 3-4 óra körül) majd olyan 7-8 óra körül elindul elintézi a dolgait, betért közbe néhány helyre beszélgetni, vagy demonstrálni, hogy nem ""kisfiúké a hely", hajnal 1-2-3 körül hazaér, matat 4-5 ig és lefekszik aludni. Ebből áll mostanában 2-3 hónapja minden hétköznap.

        Ezt a hirtelen fellépő idegállapotot, ezt az agresszív magatartás formát lehet valamivel kezelni? Lehet az, hogy komolyan "elszívta az agyát" és nem helyreállítható már a károsodás? Lesz még olyan, mint volt?
        Valóban lehetséges, hogy "kikapcsol az agya", hogy egyszerűen nem tudja mit tesz és nem is emlékszik rá? Lehet ez már betegség? Esetleg valamiféle tudathasadás? Lehet kezelni? Lehet a mértéktelen drogos múlt hatása?  
        Hogy lehet őt visszaterelni a helyes útra?

        Nagyon várom válaszát!
        Előre is köszönöm!
        Üdvözlettel: Virág

        WEBBeteg szakértő válasza a drogfüggőség témában

        Kedves Virág!

        Azonnal kérjen segítséget! Mert ahogyan írta az Ön testi épsége veszélyben van, attól függetlenül, hogy mi váltja ki párja agresszív viselkedését. Gondoljon gyermekére is!

        Önnek biztonságra, párjának pedig alapos kivizsgálásra van szüksége. A leírt állapotokról én pontosat vizsgálatok nélkül nem tudok mondani, lehet tudatzavar (okozhatja neurológiai, pszichiátriai, belgyógyászati probléma, bizonyos szerek szedése vagy éppen elhagyása), szó lehet hallucinációk okozta viselkedésről, indulatkezelési problémáról, személyiségzavarról. Akármilyen jellegű is a probléma, testi és pszichiátriai kivizsgálást igényel, az ilyen indulatkitöréseket Ön nem tudja megoldani, szaksegítségre van szükség. Ugyanakkor az egyéb panaszok jelenthetnek más kórképeket is.

        Nem tudom milyen szereket szedett pontosan a párja, de a kokain használata számos testi és pszichés problémához vezethet, melyek között szerepelnek a hallucinációk, gátlástalanság, ingerlékenység, durvaság, aszociális magatartás, paranoia. Bizonyos testtömeg növelő szerek rendszeres fogyasztása is vezethet agresszív viselkedéshez.

        Mindenképpen kérjen(ek) segítséget! Alapos testi és pszichiátriai kivizsgálás indokolt.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-22 16:23:31; Megválaszolva: 2010. február 22., 16:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: