• Kevert szorongásos és depressziós zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Diószegi dr. nő!

        Hogy oldjam meg, hogy ne kelljen az előzményeket is bemásolnom új kérdéshez, de mégis Ön tudja, hogy rólam van szó? Most bemásoltam az előző 2 kérdést+válaszait, az újabbak a végén vannak pontokba szedve.

        Kedves Doktornő! Júniusban feszített hónapom volt.Emiatt munkahelyemen rosszul lettem, otthon megmértük, 190/110 volt a vérnyomásom (februártól nem szedtem a gyógyszerem, azóta újra szedem). Aznap folyton az járt az eszemben, hogy nem magas-e.Jól feltúráztam, az lett.Ezután attól lettem ideges, zavart, bepánikolt, hogy közösségben leszek rosszul, innen visz el a mentő.Gondoltam, szívbeteg vagyok, attól magas a vérnyomásom is. Volt EKG, szívultrahang is, semmi szívbajom nincs.Ezt tudomásul is vettem, emiatt már nem menekülök ebéd közben el a szüleimtől, nagyobb társaságból, stb.Ősz folyamán olyan érzéseim is voltak, mintha "szétesnék", "kívülről nézné az agyam a testem? ", nem tudom ezt megfogalmazni, én úgy mondtam magamban, h mindjárt "disszociálok".Nagyjából ez is megszűnt.Ezután jött egy olyan súlyos roham, hogy megőrültnek éreztem magam.Ez olyan pszichés rosszullét volt, hogy szörnyű. Miután nem őrültem meg(? ), jött a skizofréniától való félelem, néha rettegés.Lesem, nem hallok-e hangokat, stb.Per pillanat múlt éjjel arra ébredtem, hogy szorongásos görcs húzza az agyamtól lefelé, mindenem.Pszichiáterhez fordultam, szerinte szorongásom van, ami igaz is.Néha el tudom folytani csírájában, néha felerősödik, kimelegszem, elönt a hőhullám, hullámlökést érzek az agyamtól a mellkasomig.Legjobban nem ez zavar. Hanem az, h ilyenkor zavart leszek, fáj a fejtetőm, zúgnak benne a gondolatok, h mégiscsak nem vagyok normális.Ettől szörnyen rettegek.Szó szerint nehéz a fejem. Valóban a szorongás vezet el néha a pánikhoz, ahogy az orvos mondta? Vagy mitől kavarog a fejem és leszek feszült, rémült? Nem lehetnek ezek a folyton változó, más alakot öltő (vérnyomás, szívpanasz, szétesés érzés, szorongás, megőrülés)tünetek skizofrénia jelei? Depressziósnak nem atrtom magam egyáltalán. Mi bajom lehet? Cipalexet kaptam, nem merem elkezdeni szedni. Naponta 0, 25 mg-os xanaxot negyedelek, felezek, 1 szem 2 napra kb. Köszönettel!

        Válasz:

        Kedves Kérdező! A szívpanaszok, a hőhullámok, erős szorongás, megőrüléstől való félelem a pánikbetegség tünetei közé tartoznak. Szintén ennek a kórképnek lehet velejárója a saját test észlelésének megváltozása (mintha kivülről nézné önmagát), illetve a környezet máshogy való érzékelése. Szociális fóbiára utalhat, ha olyan helyzetektől tartja távol magát, ahol mások figyelmének van kitéve, illetve ha ezeket a szituációkat nem tudja elkerülni, akkor erősen szorong, esetleg pánikroham alakul ki. Tehát a felsorolt panaszok beleillenek a szorongásos kórképekbe (pánikbetegség, fóbia). Nyugodtan kezdje el szedni a Cipralexet, mert az nem csak a depresszió kezelésére alkalmas, hanem a pánikbetegség, szociális fóbia és más szorongásos betegségekre is. Emellett javasolnám pszichoterápia megkezdését is és a rendszeres pszichiátriai kontrollt. Fejfájás lehet pszichés tünet is, de kivizsgálás céljából konzultáljon háziorvosával is.

         

        Kérdés:

        Kedves Dr.nő!

        Nagyon köszönöm válaszát! Csak most tudtam elolvasni, 27-én elutaztam és sajnálatos betörés során ellopták a notbookot a lakásból, így nem tudtam számítógépezni. Azt a avsárnap estét senkinek nem kívánom, mit jelent egy feltört erkélyajtó látványa...

        Másnap, rendőrség, ajtó helyreállítás, biztosító után délután olyan rosszulét jött rám, hogy borzasztó. Elkezdtem szorongani, aztán az agyam a fejtetőm (kobakom) közepén szörnyen lüktetett. Ez nem azonos a fejfájással, hanem kb. úgy írnám le, mintha egy erős éles ütés utáni, kis területre koncentrált lüktetés lett volna. Ez után elkezdett az agyam zsibbadni, és úgy éreztem, hogy kettéválik, szétosztódik. Bevettem egy fél 0, 25mg-os xanaxot, szépen el is múlt. Bevettem közben 5mg Cipralexet is. Már 5 órával a bevétel után jó kedvem lett, boldogságérzetem volt, megnyugodtam, a szorongás is elmúlt. Másnap is 5mg-ot vettem be, és már nem kellett a xanax. Szerdától napi 1 szemet szedek, xanax nélkül. Az első 1-2 nap szédelegtem tőle, gyengének is éreztem magam, de elmúltak a tünetek. Szombat és vasárnap voltak szorongásaim, de ezek is elmúltak, ma már semmi sem volt (kis fejfájás, zsongó agy, de elmúlt hamar).

        Azóta voltam az orvosomnál is. F4120-as BNO kódot ír a vényre, azt mondta, hogy kevert szorongásos zavar. Nem pontosan világos, hogy mivel kevert? Szorongásos depresszióról is tett említést. Szóval a 2. alkalom után letisztult a tudatomban, hogy a hőhullám, leizzadás, belső lökéshullám nem más, mint maga a szorongásos tünet. Végülis nem pánikbetegség lehet ez.

        Tudna Dr. nő a múltkori, és jelenlegi információim alapján még közelebbit mondani a problémámról? Mik a közép- és hosszú távú esélyeim? Orvosom szerint teljes gyógyulás, ebből ki leeht gyógyulni. depressziósnak nem érzem magam, de azt mondta, hogy amikor azt látom magam előtt, hogy kórházi ágyon rettegve gubbasztok, az maga depressziós tünet.

        Köszönettel: Attila

         

         

        Kedves Attila!

        Az F41.20-as kód kevert szorongásos és depressziós zavart jelenti. Ezt a kódot illetve betegséget akkor használják, ha külön-külön nem áll fenn a depresszió és valamilyen szorongásos betegség (pl: pánikbetegség, fóbiák stb.), mert azok összes diagnosztikus kritériumai nem teljesülnek, viszont mindkét betegségtípusból vannak jelen tünetek. A most leírt rosszulléte hasonlít egy pánikrohamra, csak nem az összes tünettel, a jövőre való negatív érzések pedig utalhatnak hangulatzavarra, ezért írhatta orvosa ezt a diagnózist.

        Erre a betegségre jellemző, hogy enyhébbek a tünetek, mintha az előbb említett kórképek együttesen állnának fenn. Pontos adatot nehéz a gyakoriságáról mondani, mert sok páciens nem keres fel pszichiátert. A kezelése antidepresszáns és szorongáscsökkentő gyógyszerekkel és pszichoterápia kombinációjával történik. Általában hosszabb kezelésről van szó, lehetséges, hogy pár évnek el kell telnie a gyógyulásig. Azaz a gyógyulás lehetséges, csak türelem szükséges hozzá. Fontos tudni, hogy a tünetmentesség után nem szabad abbahagyni azonnal a gyógyszerek szedését, mert akkor visszaeshet. Csak hosszabb idő eltelte után ajánlott a fokozatos dóziscsökkentés.


        Üdvözlettel,
        Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

        1.1 hónapja voltam az orvosomnál. Azt mondta, hogy vannak olyan erős személyiségek, akik ki tudják akaratuknál fogva oltani a gyógyszer hatását.(Cipralex, 10mg/nap).Szerinte depresszióm is van.Elkezdtem figyelni, hogy én le tudom-e rontani a gyógyszer hatását. Sajnos már aznap este sikerült tudathasadásosnak érezni magam. A szorongások is egyre többször jelentkeznek, pedig 2 hétig előtte tünetmentes voltam.Hétvégéken céltalannak, unottnak(=depressziósnak, homályosnak) érzem magam. Ezek vajon azért alakultak ki, erősödtek vissza, mert dr.nőm erre felhívta a figyelmem vagy ettől független? A Cipralextől tünetmentesnek kellene lennem teljesen? (dec. 28 óta szedem, 6.hete)A szedés utáni 2 hétben nem volt panaszom.

        2.Tegnap erős szorongásom volt egész nap, belső görcs az agyamtól a gyomorszájamig, ilyenkor az agyam/fejem zavartnak, zavarodottnak érzem.Kórházba vágytam.Ezért ma reggel 15mg-ot vettem be a Cipralexből.Ettől ma jobb is lett a közérzetem, bár volt erős szorongásom így is. Mi ez a zavarodottság érzés?

        3.Éjszaka több hete összefüggéstelen dolgokat álmodom, emiatt úgy érzem reggel, mintha nem aludtam volna mélyen.(pl. a főnököm alsógatyában látom vhol, vki kopog vmilyen ajtón nekem, a haverommal a 2. világháborúban vagyunk és megvizsgálnak, hogy harcra alkalmasak vagyunk-e;37 éves vagyok amúgy).Ettől reggel zavart, szorongó leszek, meg vagyok győződve, hogy azért álmodtam ilyeneket, mert nem vagyok normális, és megzavarodtam vagy majd úgyis meg fogok.Szóval ezek az álmok eleve szorongással indítják a napom. Mi lehet az oka ezeknek az álmoknak? Előjele ez vmiféle megzavarodásnak(ha van ilyen)?

        4. Mi lesz, ha a 15mg, vagy 20mg dózist is "legyőzöm" és az is hatástalan marad? Ilyenkor a kórháztól, munkaképtelenségtől is rettegek, meg attól, hogy egész életemben húzni fog össze a görcsös szorongás, és úgy sem tudnak ezen majd segíteni.

        5.Egyik nap jól vagyok, másik nap kevésbé, ez váltakozik, az említett tünetekkel. Ha kikapcsol az agyam, mintha normális lenne minden. Aztán néha 1 szó, vagy hirtelen mozdulat, látok 1 árnyékot, 1 kifejezést, címet  a neten, és rögtön semleges dologtól is szorongani kezdek, majd ez elmúlik. Mik a dr. nő javaslatai? Ilyenkor a fülem is mintha lezsibbadna, cseng egyet. Ezeket és az álmokat nem tudom, hogy hallucinációk-e?

        Köszönettel: Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a szorongás témában

         

        Kedves Attila!

        Először a technikai dologgal kezdeném. Mivel a kérdésküldés anoním, ezért csak azt a levelet látom éppen, amit ír, nem tudjuk ezért visszakeresni korábbi kérdéseit. Így Önnek kell bemásolnia az előzményeket. Válaszok további kérdéseire:

         

        1. Nem minden gyógyszer hatékony mindenkinél, tehát nem feltétlenül lesz tünetmentes a Cipralex szedése mellett. Lehetséges, hogy nagyobb dózisra, lehet, hogy váltásra van szüksége. A panaszok szerintem azért erősödtek fel, mert a szorongás annál erősebb, minél jobban összpontosít rá (ez máskor is igaz, ha valamivel intenzíven foglalkozunk, jobban szorongunk tőle). Tehát erősebb tünetei jelentek meg, amihez lehet, hogy más terápia, dózis vagy kombináció szükséges, de az is lehetséges, ha meg tudja tenni, hogy kevesebbet foglalkozik az ilyen jellegű panaszokkal, akkor ismét rendeződik az állapota.
        2. Az említett érzés lehetett pánikroham.
        3. Az álmokban sokféle dolog megjelenhet. Lehetnek aktuális történések, félelmek, médiában látott-hallott események, régmúlt eseményei, illetve elfojtott tudattartalmak. Mindezekből, pedig az agyunk nagyon furcsa álmokat tud kreálni, néha szinte teljesen érthetetleneket. Nem kell attól tartania, hogy furcsa álmok a? megőrülés jelei?. Ha barátokat megkérdezne, biztos tudnának egészen zavaros álmokról beszámolni.
        4. Mivel a Cipralex terápiás dózisa 10-20 mg, ezért ha ezek az adagok sem hatásosak, akkor terápiaváltoztatásra van szükség. Ez előfordul más pácienseknél is, ettől még tudnak Önön segíteni, csak másféle kezelésre van szükség. Ami nem csak gyógyszeres, hanem pszichoterápiát is jelent. Ez pedig Önnél indokolt lenne. Általánosságban elmondható, hogy az antidepresszáns kezelésnél a betegek 60-70%-nál jelentkezik 3-4 héten belül kielégítő javulás, bizonyos esetekben azonban 6 hetet is kell erre várni. Ha 6-12 hét eltelte után sem reagál a páciens megfelelően, akkor szükséges újravizsgálnia kezelést.
        5. Az Ön állapota még nem rendeződött, ezért váltakozik a jó közérzet a tünetekkel teli időszakokkal. Ha úgy gondolja hallucinációkat él meg, konzultáljon minél hamarabb kezelőorvosával. Akár emiatt, akár az előbbiekben részletezett dolgok miatt szükséges lehet a terápia módosítása.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-10 10:44:55; Megválaszolva: 2010. február 10., 10:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: