• Körömrágás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! Az a nagy helyzet, hogy sajnos párom rágja a körmeit.:( Nagyon sokszor mondogattam neki, hogy ne rágja. De nem nagyon hatok rá.:( Mondta, hogy van v.hol ecsetelője (de nem is használná, mert keserű mint a fene). Persze ez is a lényeg, mnodtam is neki. Meg is kérdeztem tőle, hogy miért rágja vagy épp mikor rágja. Nem nagyon tud rá választ adni. (talán mikor stresszes a napja)! Ugyanis annyit elértem, hogy mikor együtt vagyunk vagy elfeledkezik róla, vagy csak nagyon-nagyon ritkán rágja. Mondtam neki 1-2 tippet, hogy szokjon le róla. Én tudom milyen neéz leszokni a köröm rágásról. (Ugyanis én is rágtam) 5éve nem rágom a körmöm! Hál'Istennnek kitaláltam hogy vagy rágóznom kellett, vagy ha a környezet engedte akkor napraforgómagoztam. Ezt hiába mondtam neki, nem akarja megfogadni. Napraforgómagot csak megtisztított állapotba szereti... (ennyi volt a válasz rá) Vegyek a gyógyszertárba ecsetelőt? Vagy feleslegesen venném meg? Hogy segíthetnék neki? Szeretém, ha végleg leszokna. (Tudom, hogy elsősorban akarat kérdése. Ugyanis minden akarat kérdése, akár miről legyen szó...) Köszönettel: ANETT

        WEBBeteg szakértő válasza a körömrágás témában

        Kedves Anett!

        A körömrágás lehet rossz szokás, azonban egy határon túl már pszichiátriai betegségnek számít. Az ún. "onychophagia" (kóros körömrágás) azzal jár, hogy a beteg nem tud ellenállni az erre irányuló késztetésnek, a cselekvést pedig egy fokozott feszültség előzi meg, mely a körömrágás hatására oldódik. A páciensnek ezután bűntudata van. Nehéz eldönteni, mikor kell már kezelendő pszichiátriai betegségnek tekintenünk. Általában akkor szükséges pszichiáter felkeresése, ha ez a tevékenység már nagyon zavarja a beteget, környezetét vagy mindennapi életvitelét. Ebben az esetben felmerülnek az antidepresszáns gyógyszerek szedése és viselkedésterápia. Ez utóbbinak többféle típusa lehet, szakember vezetése szükséges hozzá, később a megtanult technikát az illető önállóan is tudja alkalmazni. PL.: Fel kellene ismerni a körömrágás előtti fokozódó feszültséget és ekkor egy más cselekvést végezni a rágás helyett.

        Üdvözlettel: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter


        Kérdés: 2009-11-17 16:30:55; Megválaszolva: 2009. november 17., 16:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Vércukornaplózás
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        A hüvelyszárazság nem szégyen
        A hüvelyszárazság a mindennapok során kellemetlen tüneteket okozhat.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.