Dühkitörés

Jónapot kívánok!   Én a pszihológustól szeretnék kérdezni.

Fiam 11 éves. Prader willi szindrómás, aminek az egyik tünete, hogy dühkitörései vannak. Idén kezdte, hogy megszökik az iskolából, nem akar tanulni.Cigarettázik.

Hiába szidom le, nem használ.Tegnap már 2 pofont adtam neki, egész nap büntetésben volt a szobájában. Már mindennap félek, hogy mit művel az iskolába. A tanárnéni sem bír vele. Mit csináljak? Verjem meg mindennap? Tehetetlen vagyok.

.Olvastam, hogy van homeopátiás szer dühkitörésekre, próbáljam azt, vagy valami drasztikusabb gyógyszert irassak?

Várom nagyon a válaszát!    Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza dühkitörés témában

Kedves Anikó!

A Prader-Willi szindrómában szenvedő gyermekek esetében az intellektuális képességek alacsonyabbak, ezért ők a világot, a problémákat nem teljesen ugyanúgy élik meg mint egészséges társaik. Konfliktus kezelő képességük nem alakult ki úgy mint másoknak. Ezért nem biztos, hogy "ész érvekkel" el lehet nekik magyarázni, hogy máshogy kellene viselkedniük, nem helyes, amit csinálnak. Viszont motiválhatóak. A következővel kellene próbálkoznia: ha nem verekszik az iskolában, akkor aznapra kapjon piros pontot. Ezt egy számára is jól áttekinthető lapon vezessék. Minden nap, amikor jól viselkedett, jutalmazza a piros ponttal. Amikor rosszalkodik, akkor nem jár jutalom, de fekete pont nincs. Beszéljék meg, hogy hány piros pont váltható be pl. egy matricára és hány matrica egy nagyobb ajándékra. Az ajándék olyan legyen, amit szeret, nem feltétlenül tárgyi ajándék, lehet egy közös játék, séta, édesség, kedvenc étel stb. Amennyiben ez a módszer nem segít, akkor szükséges lenne gyermekpszichiáter felkeresése és gyógyszeres terápia indítása.Üdvözlettel: Dr. Diószegi Judit, pszichiáter

Kérdés: 2009. október 31., 20:14; Megválaszolva: 2009. október 31., 20:14
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Indulatkezelés
Szorongás okozta gyomorpanasz?
Szorongás vagy betegség
Szerotonin szint extrém magas