Diagnózissal kapcsolatos kérdés

Tisztelt Doktornő! Az elmúlt 1 évben háromszor feküdtem pszichiátriai osztályon. Második alkalommal pszichodiagnosztikai vizsgálatok készültek. (Tintafolt teszt, MMPI, PANSS, Y-BOCS (remélem jól írom) A vizsgálatok eredményei alapján nem meghatározott szkizofréniát diagnosztizáltak, kényszeres tünetekkel. Harmadik alkalommal is ugyanezt a diagnózist kaptam. Most a héten felkerestem a gondozó pszichiáteremet, aki szkizoaffektív zavarnak véli az állapotomat, bele is írta az ambuláns lapba, gyógyszereimet úgy írta fel ahogy a kórházban azt beállították. Kicsit összezavarodtam, nem tudom a kétféle diagnózis közül melyik a mérvadó, amit a kórházban diagnosztizáltak, vagy a pszichiáterem véleménye. Én úgy gondolom mind a kettő lehet érvényes, de szerintem a kórházi diagnózis lehet a mérvadó, mert ott végezték el a vizsgálatokat. Bízom benne hogy megtisztelő válaszával jobban tudom majd értelmezni ezt a helyzetet. Előre is köszönöm. Üdvözlettel, Richárd

Dr. Pálvölgyi Rita válasza diagnosztikus kérdések témában

Tisztelt Kérdező,

Az alapvető különbség a skizofrénia és a skizoaffektív zavar között abban áll, hogy az utóbbinál jelentős hangulati hullámzások is tapasztalhatók a skizoform tünetek mellett. Valóban nem könnyű mindig a diagnózis, sokszor csak hosszútávon rajzolódik ki a megfelelő diagnózis.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. május 08., 15:30; Megválaszolva: 2022. május 11., 11:23
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szkizofrénia
Kényszerek
Asperger-szindróma, személyiségzavar...
Tisztelt Doktornő! Az alábbiakban hosszasan fejtem ki mindazt, aminek a hatására felmerült bennem, hogy lehet velem probléma. Régebben, 12-14 éves...
Szorongásos zavar
T. Doktornő! Ön szerint mi lehet a problémám? Régen pörgős voltam, felpörögtek a gondolataim, sokat beszéltem, nem tudtam abba hagyni...
Melyik antipszichotikum lenne a...
Allandoan fennallo deperszonalizaciora (4 honapja) probaltam ripedont, amitol fel szemtol (0,5mg) parkinsonom lett. Utana olanzapint amitol fel szemtol (2,5...