Átmeneti pszichózis után szorongás?

Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert szeretném a segítségét, tanácsát kérni. 2019 januárjában kerültem pszichiátriára mivel haláleset,válás,költözés,munkahely elvesztés és plátói szerelem miatt már összecsaptak a hullámok a fejem felett és azt éreztem hogy a gondolataimba megjelennek sugallatok és hullámzást éreztem a testmozgásban. Mivel nem tudtam senkivel sem megosztani a problémáimat,a traumáimat egyedül próbáltam megbirkózni vele sikertelenül. A gyógyszerektől jobb lett, de úgy éreztem, hogy kissé elnyomnak, ezért fél év elteltével abbahagytam,de a téveszme visszatért. Ekkor magam mentem vissza a kórházba, ahol újra beállították a gyógyszert. 2020 júniusában volt egy hangulati mély időszak, amikor nem volt kedvem semmihez, de ezen átlendültem. Azt vártam, hogy mikor lehet majd abbahagyni a gyógyszer szedését, hogy újra önmagam lehessek. Ez év februárjában minden második nap vettem be a gyógyszert. Részben el is felejtkeztem róla, részben pedig szerettem volna csökkenteni. Márciusban azonban elkezdtem szédülni, először csak napközben,majd két három hét után folyamatos jelleggel. Arra gondoltam hogy ez biztos azért következhetett be, mert nem szedtem rendszeresen a gyógyszert. A kivizsgálások alkalmával nem derült ki súlyos problémára okot adó dolog, felírták a Betagent,amit most már két hete szedek. Az orvos Dulsevia gyógyszert is felírt, amit először nem akartam bevenni,de konzultáltam vele és bevettem. Úgy gondoltam,hogy ezt mivel hangulatjavítónak és szorongásoldónak gondolta,én nem éreztem hogy olyan nagy probléma lenne a hangulatommal. Az utóbbi időben gyógyszer nélkül is sokat javult. A szorongás pedig gyerekkorom óta megvan. Most leginkább a szédülés zavar, ami úgy néz ki nem akar elmúlni és a gyógyszerek hatására én úgy érzem hogy még rosszabb is lett. Az érdekelne engem, hogy mit tehetnék azért, hogy a szédülés elmúljon, illetve hogy ezt az antipszichotikumot, amit szedek, van esély rá hogy le lehet tenni és hogyan? Hogyha a gyógyszert lehet csökkenteni, akkor az milyen hatással jár,milyen tünetei lehetnek, hogy fel készüljek rá,és meddig tart? Van esély rá,hogy gyógyszer nélkül is teljes életet élhessek? Hogy valaha is le tehessem ezt a gyógyszert? Ígéretet kaptam rá, hogy majd megpróbáljuk, de úgy látom,hogy nem ebbe az irányba haladunk. Igazából betegségtudatom van emiatt és néha zavar a koncentrációban,a figyelemben. Előfordul hogy nincs kedvem semmihez,de ebben én már nem érzem rosszul magam, inkább lustának érzem magam, illetve a koronavírus és a háború miatt egy kicsit félek is, de a kezdeti pánik már azért valamennyire alábbhagyott. Mivel az első munkahelyem volt ahonnan leépítés miatt indoklás nélkül el kellett jönni, a bizalmam megrendült, de szerintem ez teljesen rendben van, hogy bizalmatlan lettem,hiszen átéltem azt,hogy amit biztosnak hittem az nem az és szembesültem azzal, hogy igazából minden bizonytalan és úgy gondolom,hogy ez volt az amit meg kellett emésztenem. És már nem volt meg az a védőháló,ami korábban működött. Újra kellett építeni az életemet.Szeretnék újra normális lenni. Várom a visszajelzését. Üdvözlettel!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszermellékhatás témában

Tisztelt Kérdező,

A szédülés oka lehet a csökkentéssel együtt járó elvonási tünet, pánikbetegség, a gyógyszer mellékhatásai között is szerepel a szédülés. És azt sem lehet kizárni, hogy a pszichiátriai kezeléstől és betegségtől független oka van.

A neuroleptikus gyógyszereket tartósan szoktuk adni, főleg, ha elhagyásakor visszaesés jelentkezett az állapotban. Ha beigazolódik, hogy a gyógyszer okozza a tartós szédülést, akkor indokolt lehet másik gyógyszert választani.

A Dulsevia antidepresszáns hatása mellett szorongásoldóként is működik.

A gyógyszeres kezelés mellett meg lehetne próbálkozni pszichoterápiás kezeléssel is, ami segítségére lehet a traumák, veszteségek feldolgozásában, illetve a jelen élethelyzet kezelésében.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2022. április 13., 22:18; Megválaszolva: 2022. április 14., 08:42
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Rexetin álmosság
elvonási tünet
Tisztelt doktornő! Azért írok önnek, mert segítséget, információt szeretnék kérni öntől. Anyukám 71 éves, autoimmun beteg, sokféle...
Olwexya mellékhatása
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy most kezdtem el szedni Olwexya 75mg kapszulát szorongásos depressziós panaszaim kezelésére! De elég...
citapram 20 mg
Tisztelt Doktornő! 11 napja szedek citapram 20 mg os tablettát egy felet reggel kiegészitve rivotrillal három db negyed reggel délbe este, mióta...
Mellékhatások
Tisztelt Doktornő! 38 éves nőbeteg vagyok, diagnosztizált bipoláris kórképpel. Január 5-e óta gyógyszerváltás történt kezelésemben, jelenleg...