Ez már skizofrénia?

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Cikáznak a fejemben a gondolatok, szavak, mondatok/mondatrészek, amik egymással nincsenek összefüggésben. Egy káosz van a fejemben és ezek a gondolatok zavaróak, "hangosak". Úgy értem a hangost, mint mikor egy dallam beleragad az ember fejébe, és majdnem hogy hallja azt. Vagy mikor félálomban van már az ember, és belemélyed a gondolataiba, szinte mar hallja őket, de még éppen nem alszik. Párommal beszéltem erről, illetve találtam az interneten ilyet, amit "belső hang"-ként neveznek, ezt a belső hangot hallja minden ember akkor is, amikor magában olvas, vagy gondolkozik. Ez elméletileg természetes jelenség, de nagyon megijeszt, hogy mi van, ha ez már kezdeti skizofrénia? Hallani ténylegesen nem hallom, lehet menten szívinfarktust is kapnék az ijedtségtől. Minél jobban figyelek rá annál rosszabb. Ha elterelem a figyelmemet, akkor nincsen ilyen panaszom, sőt akkor sem jelentkezik, ha szándékosan próbálom előidézni. Nagyon nagyon szorongó típus vagyok (ez sajnos az étkezésemre is elég komolyan rányomta a bélyegét) , és pánikbeteg, erre szedek is egy kevés gyógyszert, de már nem igazán használ. Ezt a tünetemet 2-3 hónapja fedeztem fel, bár párom szerint az a vicces, hogy 22 év alatt, hogyan nem tűnt ez fel nekem, mert ez minden embernek van. Ez normális? Normális, egészséges embereknél is így van? Tényleg csak én reagálom túl? Rettegek, hogy skizofrén vagyok vagy valami nagyon komoly mentális bajom van. Rettegek attól, hogy hallucinálni fogok. Már igazából tényleg minden természetes dolgot is tünetnek veszek magamon, eléggé elharapódzott a szorongásom az utóbbi időszakban. Van még egy zavaró tünetem, amit többen a szorongás számlájára írtak, azok közül, akiket kérdeztem erről. Amikor szorongok (ez általában bizonyos szituációkban vagy gondolatok után fordul elő) , minden ingert ami körülöttem van úgy értelmezek, hogy attól szorongok, holott a szorongás eleve ott van, és bármi felerősíti (?). Fények, hangok, gondolatok és az ezekben bekövetkező változások, kb. minden fokozza, triggereli. Például ebben az állapotomban az égre nézve a felhő formája, az ég kéksége is fokozza a rosszullétet, vagy ha ilyenkor a mentő szirénáját hallom. De a monitoron látott betűtípus látványa, az asztalon fekvő toll vagy a negatív gondolatok is képesek ezt kiváltani. Nem fokozódik pánikrohammá, csak annak a kapujában érzem magam. Ezen felül vannak vegetatív idegrendszer okozta tipikus szorongásos testi tüneteim is (karbizsergés, nehezek a végtagjaim, hőhullámok stb.) , és más mentális dolgok (menekülés érzése, félelem) , de ez az egy tünetem az, ami nagyon megijeszt, hogy nem-e valami komolyabb mentális probléma bújik meg a háttérben, aminek a következtében elvesztem az eszemet, az önkontrollomat, az életemet. A leírás alapján tényleg csak szorongásos zavarom van, pánikbeteg vagyok? Vagy számíthatok arra, hogy ez már a skizofréniához közelebb áll? Válaszát előre is Nagyon Köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szorongásos tünetek témában

Tisztelt Kérdező,

A leírt tünetek nem utalnak skizofréniára. Alvás közeli állapotban természetes, hogy furcsa élményeket élhet át az ember. Az egyéb tüneteket én a szorongás számlájára írnám. Mindez együtt azonban nagyon megterhelő lehet, érdemes lenne egy kollégámat felkeresni személyesen, és gyógyszeres, vagy pszichoterápiás segítséget kérni. Relaxációs módszerek is hasznosak lehetnek.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2020. augusztus 04., 10:56; Megválaszolva: 2020. augusztus 06., 21:02
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Reggeli rosszullét
Tisztelt Doktornő! Olyan problémám van, hogy már hosszú ideje reggel nagyon nehezen kelek, remegek, émelygek, hasmenésem van, iszonyatosan izzad a...
Pánikbetegség (? )
Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy valószínűleg pánikbeteg vagyok. Február elejére kaptam időpontot...
Szorongás
Jó napot kívánok. Olyan problémám lenne hogy márciusba kórházba kerültem stroke gyanújával. Bal arc/kar/láb zsibbadással. Egy hetet voltam...
Éjszakai félelmek
Kedves Doktornő! Úgy kb. másfél évvel ezelőtt kezdődtek a problémáim. Akkoriban késő hajnalig fent voltam, mert rossz gondolatok gyötörtek (5...
Együttélés egy kényszerbeteggel
Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulnék Önhöz. A párom kényszerbetegségben szenved, ezt pszichiáter diagnosztizálta nála kb. 10 évvel...