Pszichés betegséggel kapcsolatos hajlam

Tisztelt doktor Úr/Nő! Édesanyámat 1987-től két évvel ezelőtti haláláig skizofréniával kezelték, gyógyszereket kapott rá, azonban az állapotán javítani nem tudtak, többször öngyilkosságot kísérelt meg, állapota csak stagnált. Megnéztem az orvosi leleteit, és kiderült, hogy a családjában többen is szenvedtek pszichiátriai természetű betegségekben, apja szintén skizofréniában szenvedett, anyja, depressziós volt több öngyilkossági kísérlettel, apai nagynénjét schizoaffektiv psychosis miatt kezelték. Tehát a fokozott családi jelenlét miatt én is hajlamos/hajlamosabb lennék az ilyen/hasonló betegségekre, abban az esetben is, ha pl. a stresszt, vagy hasonló okokat kerülöm? Válaszát köszönöm.

Dr. Pálvölgyi Rita válasza családi terheltség témában

Tisztelt Kérdező, Azok esetében, akik családjában halmozottan fordul elő pszichiátriai betegség, megnő a betegség kialakulásának kockázata., Ami öröklődik, az a genetikai hajlamosítottság. Ennek esélye azonban függ az élet eseményektől, életviteltől, a stressz mértékétől. Fontos, hogy ha úgy érzi, kibillent a egyensúlyából, vagy pszichiátriai panaszokat tapasztal, akkor felkeressen egy kollégát. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2018. szeptember 08.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?
Xanax elhagyása
Állandóan zenét hallok a fejemben
Ripedon elvonási tünet ellen?
Paraszomnia? Nagyon megijedtem
Üdv! Lenne egy nagyon nagyon ijesztő élményem, amit nem teljesen tudok mire vélni, paraszomnia lehet talán, de pontosan nem tudom. Tegnap (2023.10.03) este...