Szédülés, mitől?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Édesapámnak tavaly augusztus óta szédüléses panaszai vannak. Járáskor egyensúlybizonytalanságot érez, majdnem állandóan. Álláskor, üléskor, fekvéskor hasonló panasza nincs. Lábai régóta fáznak, bal lába zsibbad, az érsebész nem talált érsebészeti okot erre. Édesapám kissé túlzott, mikor az érsebésznek azt mondta, hogy hirtelen fogyott 20 kg-ot. Valóban fogyott 10-12 kg-ot az elmúlt 3 évben, de ez a fogyás megállt, a 167 cm-es magasságához fél éve tartósan 80-82 kg-os testsúly társul. A fogyása miatt colonoscopiára küldték, ahol az eredménye jó lett. Viszont, a colonoscopia elvégzése óta szédül. Előtte sohasem szédült. Minden szakorvos azt mondta, hogy nincs összefüggésben a dolog. Sajnálatos módon édesapám nem hisz nekik és meg van győződve róla, hogy ez áll a háttérben. Fül- orr gégészeti vizsgálaton 2017. decemberében átesett a szédülése miatt, ott Epley tornát, nyaki tornát, illetve Tebofortan tabletta szedését javasolták. De megállapították, hogy szédülése nem mutat gégészeti jellegzetességeket, ideggyógyászati kivizsgálást javasoltak. A tornák és a tabletta nem használtak, így a kontroll során kizárták a belső fül rendellenességét, mint a szédülés okát. A laboreredményei magas TSH szintet mutattak (5, 23) , ami alapján azt feltételezték, hogy ez állhat a háttérben. Kapott Letrox 50 mg-os készítményt, majd a megismételt labor 4, 059-es TSH szintet mutatott, de a szédülése továbbra sem javult, ezért a pajzsmirigyet is kizárták. Ezután neurológushoz fordultunk, aki kért B12 labort, ami 218 volt. Ekkor következett az agyi MR, ami az alábbi eredményt hozta: A koponya és az intracranialis artériás rendszer MR vizsgálata. Anamnézis: Szédülés miatt kérik vizsgálatát. A kamrarendszer normális helyzetű, mérsékelten tágult. Cavum Vergae látható. Az extracerebralis liquorterek mérsékelten tágultak parietalis túlsúllyal. A subcorticalis cerebralis fehérállományában néhány apró, a T2 jellegű képeken fokozott jelintenzitású, valószínűleg krónikus ischaemiás eredetű góc látszik, melyek klinikai jelentősége kérdéses. Akut ischaemiára utaló diffúziós gátlás nem mutatható ki. A foramen magnum szabad. A craniocervicalis átmenet szabályos. A Willis-kör szabályos, kóros telődési többlet vagy hiány nem látható. Vélemény: Apró krónikus ischaemiás subcorticalis gócok kérdéses klinikai jelentőséggel. Az életkorhoz képest mérsékelt corticalis-subcorticalis cerebralis atrophia parietalis túlsúllyal. Ép artériás rendszer. Ez alapján a neurológus azt mondta, hogy nem neurológiai hátterű a szédülés, és széttárta a karját. Jelenleg tanácstalanok vagyunk, hogyan tovább…

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza szédülés témában

Tisztelt Kérdező,

Az alapos kivizsgálás, és a negatív leletek felvetik a szorongásos eredet lehetőségét. A betegség lehetősége, a kivizsgálások is kelthetnek szorongást. Ha az elmúlt időszakban nem csökkentek a tünetek, érdemes felkeresni egy pszichiáter kollégámat, és a személyes segítségét kérni.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2018. április 20., 19:40; Megválaszolva: 2018. május 28., 15:13
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szédülés, egyensúlyvesztés
Szédülés, ájulásérzet
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A következőben kérném segítségét. Iszonyatosan el vagyok keseredve. Pár hónapja kezdődött egy vírusos...
Gyógyszer elhagyás!
Kedves Doktornő! Azzal a problémámmal fordulok önhöz, hogy szeretnék segítséget kérni, hogy milyen módon lehetséges a clonazepam nevű gyógyszer...
szedules
Szeptemberben kezdődött eggyik délután hogy el kezdtem érezni mintha valami miatt nem lennék egyensúlyban. Kívülről nem látszott de napi 24órában...
mit tehetek?
Üdvözlöm! Az egészségi állapotom kb.1 éve romlott meg.Korábban sok stresszért a munkában és gyakran szédültem, nem tudtam rendesen kialudni...