Szorongásos zavar

T. Doktornő! Ön szerint mi lehet a problémám? Régen pörgős voltam, felpörögtek a gondolataim, sokat beszéltem, nem tudtam abba hagyni, munkahelyen állandóan futottam, mindent gyorsan, maximálisan akartam megvalósítani, mert olyan érzésem volt, ha nem teszek meg mindent, akkor ki fognak rúgni. Elhittem, hogy mindenhez értek, mindent megtehetek, nekem nem tud ártani senki, betegség tudatom nem volt.Nem tudtam nemet mondani, sokat túlóráztam, az akkori feleségemet elhanyagoltam. Néhányan kikezdtek velem a munkahelyen, rám fogtak mindent, nem bírtam a kritikát. A gondolataim szétestek, mintha nem is a valóságban lettem volna, depresszióba estem. Női ismerőseimre ráhajtottam, mert olyan érzések keringtek bennem, hogy össze fogok jönni velük. Üldöztetési rohamaim voltak, mindenkiben azt néztem, ki fog ártani nekem, ki beszél a hátam mögött rólam, Szorongtam, ha gépen voltam, nehogy bele kössenek valamibe. Jelen: Van olyan néhány napom, amikor depressziós vagyok, belassulok, lassult beszéd, koncentrációs zavar, állandóan a múlt jár az eszemben. Utána kijövök a depresszióból, és jönnek durva pánikos gondolatok, amit csak én rakok össze, melynek alapja van, mikor lenyugszok rájövök hogy semmi értelme nem volt. Egyszer van önbizalmam, egyszer nincs, akár napon belül is. Volt, hogy elvállaltam egy új projectet, akkor szerettem is volna csinálni, egy fő azt mondta, hogy maradtam volna itt, erre 3 nappal elötte bepánikoltam, hogy biztos azért kérdeztek meg engemet, hogy úgyse fogom tudni csinálni, és lesz indok, amivel ki fognak rúgni, de a valóság az volt, hogy megbíztak bennem. Önbizalmam megint elszállt, és depressziós lettem pár napig. Van olyan nap, amikor szorongok, gondolataim szétesnek, hülyeségeket beszélek, és homályosan látok, mintha álom világban lennék. Van olyan nap, amikor pedig sokat beszélek, sőt van napon belül is olyan, hogy egyszer depressziós vagyokm, egyszer pedig pörögni próbálok. Ha többen rám néznek poénból, és röhögnek, a kezem is elkezd remegni az idegességtől. Van olyan, hogy ketten beszélnek tőlem nem messze, azt hiszem, hogy rólam van szó, és megint homályosan látok. Van olyan, amikor ideges vagyok, bosszú vágyam van, hogy aki nekem árt, azt meg kell busszúlni, teljesen belém jönnek a gondolatok, bele élem magamat, még hangosan is beszélek az utcán. Bármilyen kis stressz hatásra, mintha ködben lennék, szétesett gondolatokkal. Betegség tudatom van. T. Doktornő, ön szerint mi lehet a problémám? Már alig merek elmenni dolgozni, mert nem tudom előre milyen lesz a hangulatom, a frontin szokott segíteni kicsit. Régebben parnessan, gondolatilag rendbe tett, de nem bírtam a mellékhatásait, a doktornő, akihez jártam, nem akart váltani. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza diagnosztikus kérdések témában

Tisztelt Kérdező,

Sajnos nem fogok tudni határozott választ adni, többféle lehetőség is felmerült bennem, miközben a levelét olvastam.

Én hangulati hullámzásra gondolok leginkább, de a kezelőorvosának sokkal több tapasztalata van Önről. Személyesen kéne elmenni a kollégához, és vele újra átbeszélni a dolgokat. Vagy a korábbi kezelőjéhez, vagy máshoz.

Azt valószínűsítem, hogy gyógyszerekkel a fenti panaszok jelentősen mérsékelhetők, úgyhogy terápia beállítása mindenképp javasolt.

A Frontin csak tüneti megoldás, hosszabb távon pedig hozzászokást okozhat.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2017. november 08., 18:46; Megválaszolva: 2017. november 09., 11:45
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Szkizofrénia
Kényszerek
Diagnózissal kapcsolatos kérdés
Asperger-szindróma, személyiségzavar...
Tisztelt Doktornő! Az alábbiakban hosszasan fejtem ki mindazt, aminek a hatására felmerült bennem, hogy lehet velem probléma. Régebben, 12-14 éves...
Gyomorbántalmak, szorongás