Normál Lithium szint egészséges emberben

Kedves Doktornő! Mostanában (talán indokolatlanul) nagyon divatos téma a lítium szint, az emberek keresik az egészség meg az örök fiatalság elixírjét, és a lítiumtól is a járványos depresszió, a hangulat és egészség javulását várják. Én is megnézettem a Li szintemet – soha nem szedtem semmiféle Li tartalmú gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt – és 0, 24 mmol/L szintet kaptam. Még multivitamint sem szedek évek óta, tudatos, vegyes táplálkozást folytatok. A Webbeteg oldalain említett 0, 01 mmol/L normális/szokásos Li szint ezért nagyon meglepett. Ezek szerint nemhogy hiányom nincs, de kórosan magas is lehet ez a szint? Próbáltam a nemzetközi „szakirodalomban” is (csak így a neten) utánanézni, de hiteles forrásokat nem találtam (leginkább a bipoláris betegek terápiás tartományát emlegetik csak) ezért nagyon megköszönném a segítségét, ha ebben mélyíteni tudná az ismereteimet. Köszönettel

Dr. Pálvölgyi Rita válasza lítium szint témában

Tisztelt Kérdező,

A lítium szintet sok minden befolyásolja. Folyadékveszteség, egyes gyógyszerek, lítium tartalmú ételek hatással lehetnek az aktuális értékre. Indokolt lehet egy kontroll vizsgálat, pont a jellemző ingadozás miatt. Amennyiben nem találnak a megengedett vérszint fölötti értéket / 1.2 mmol/l / nincs ok az aggodalomra. Ha ismételten magas az érték, érdemes kerülni a lítium tartalmú ételeket.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. február 01., 11:19 ;Megválaszolva: 2016. február 02., 08:43
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Litiumszint
Arra szeretnék választ kapni, hogy mik befolyásolják vagy befolyásolhatják a lítiumszintet a vérben. Már 9 éve szedem a gyógyszert 2x1-et naponta...
Faxiprol 75
Mennyi idő után múlnak el az SSRI...
Baba pszichológia
Gyomorbántalmak, szorongás