Mellékhatások

Tisztelt Doktornő! 38 éves nőbeteg vagyok, diagnosztizált bipoláris kórképpel. Január 5-e óta gyógyszerváltás történt kezelésemben, jelenleg Depakine chronot, Citapramot és Olazepine Tevát szedek. Előtte Citapramot és Xanax Retard-ot szedtem, nem tapasztaétam semmilyen mellékhatást-igaz, nem is voltam tökéletesen jól. Problémám a következő: az elmút két hónapban 4 kilót szedtem fel, megmagyarázhatatlanul, diétázom és tornázom, (20 éve figyelek a súlyomra) , valamint gyakran szédülök és esténként mérhetetlenül álmos vagyok. Kérdésem az, hogy lehetnek-e ezek a gyógyszerek mellékhatásai? Egyebekben nagyon jól érzem magam, de pl. a hízás dolog nagyon aggaszt, nem normális dolog hízni ilyen tempóban salátaevés és heti 4-5 alkalmas tornaóra mellett-fogynom kéne...Én eddig nem hittem abban, hogy "gyógyszeres alapon hízom", de most megingottam. Nevelőtanár vagyok, fontos s fizikai erőnlétem, a fittségem, az aktivitásom-de meggyógyulni is szeretnék. Mit tudna javasolni? Esetleg gyógyszerváltást? Köszönettel: Magdolna

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszermellékhatás témában

Kedves Magdolna,

Mindhárom gyógyszer mellékhatásai között szerepel a hízás. Valószínűsíthető tehát, hogy a súlygyarapodás ezek hatására következett be. Mivel egyénileg változó, hogy kire hogyan hatnak az egyes gyógyszerek, azt lehetne tenni, hogy a kezelőorvosával egyeztetve próbálnak csökkenteni, változtatni az egyes gyógyszereken, amíg nem fordul vissza ez a folyamat.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2015. február 20., 10:38; Megválaszolva: 2015. február 21., 13:49
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Átmeneti pszichózis után szorongás?
Tisztelt Doktornő! Azért fordulok Önhöz, mert szeretném a segítségét, tanácsát kérni. 2019 januárjában kerültem pszichiátriára mivel...
Rexetin álmosság
elvonási tünet
Tisztelt doktornő! Azért írok önnek, mert segítséget, információt szeretnék kérni öntől. Anyukám 71 éves, autoimmun beteg, sokféle...
Olwexya mellékhatása
Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem hogy most kezdtem el szedni Olwexya 75mg kapszulát szorongásos depressziós panaszaim kezelésére! De elég...
citapram 20 mg
Tisztelt Doktornő! 11 napja szedek citapram 20 mg os tablettát egy felet reggel kiegészitve rivotrillal három db negyed reggel délbe este, mióta...