• Paranoia jelei

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves dr. nő Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy pár hónappal ez előtt észrevettem magamon, hogy különböző dolgokat bebeszélek magamnak. A fejemben alkotok egy történetet bizonyos eseményekről, amik nem történtek meg, csak valamiből kikövetkeztetem. Persze tudatába vagyok hogy hülyeség amire gondolok, és nincsen semmi alapja, de van hogy az egész napom azzal telik hogy belül megpróbálom meggyőzni magamat, hogy az amit elképzeltem, kitaláltam az hülyeség és nincsen valóság alapja. Például párkapcsolatommal kapcsolatban, van hogy azt gondolom hogy a párom már nem szeret és nem akar velem lenni vagy hogy megcsal, igazából nincs rá utaló nyom, de én kerítek magamnak és abból szövök egy történetet és beleélem magam és nagyon rossz kedvem lesz, még úgy is hogy tudom nem igaz. Vagy például hogy a barátaim becsapnak, kibeszélnek és hazudnak nekem, pedig erre sincsen utaló jel, mégis sokszor rámtör ez az érzés és akkor teljesen eluralkodik rajtam. A kérdésem az hogy ez minek lehetnek a tünetei? El kellene mennem orvoshoz? Vagy hogyan lehetne mindezt megszünetni? Válaszát előre is köszönöm

        Kovács Piroska válasza a kognitív torzítás, kognitív pszichológia témában

        Kedvesem, Ezt hívják kognitív torzításnak, vagyis olyan folyamat, amivel eltorzítjuk, megváltoztatjuk a valóságot. Nem érdemes ezt az utcát járnia, inkább azt kell megtanulnia, hogyan kell megkérdőjeleznie az így feltételezett valóságát... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus www.pszichoszerviz.hu


        Kérdés: 2015. január 12., 22:38; Megválaszolva: 2015. január 19., 19:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        gyógyszerfélbahagyás skzizofrénia romlás

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.