Asperger és Tourette szindroma

18éves gimnazista fiúúnokám aspergerés tourett szindrómás.Szülei eddig nem beszéltek vele betegségéről.Ön szerint mikor van ennek az ideje?, Hogy lehet eldönteni, mikor kellene erőől beszélgetni vele? Elmondani, hogy miért más mint az átlag? Jövőre érettségizik, hogyan tovább? Válaszát előre is köszönöm: a nagymama Lehetséges e atovábbiakban személyes beszélgetés egy ebben a témában tevékenykedő szakemberrel? Mégegyszer köszönöm válaszát

Dr. Veress Dóra válasza Tourette-szindróma témában

Kedves Nagymama! Én azt gondolom, hogy az unokája pontosan tudja, hogy ő más, mint a többiek és otthon elejtett szavakból, félmondatokból, orvosi rendelőben hallott diagnózisokból már rá is jöhetett, hogy mi a baja. Ennek ellenére azonban mindenképp beszélniük kellene vele, hiszen már nagykorú, bármikor elmehet egyedül is orvoshoz, és az sem lenne jó, ha mástól tudná meg a prolémáit. Arra a kérdésre, hogy mikor mondják meg neki, csak azt tudom mondani, hogy mindegy, hogy mikor, egyetlen fontos dolog van csak: az unokája mentális képességeihez mérten próbálják elmagyarázni neki a betegségét. Hagyjanak neki időt és lehetőséget kérdezni, és beszéljenek vele nyíltan az állapotáról és a lehetséges kilátásokról. Csak annyit mondjanak el neki, amit tudni szeretne, ami érdekli, nem kell hirtelen mindent rázúdítani.

Megválaszolva: 2011. december 12.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Neurológia, tick, T-syndroma?
Kedves Bessenyei doktornő! . ÍElőző levelemet kiegészíteném, utána néztem a kisfiam tünetei alapján és az a meggyőződésem, hogy T-syndromája van, mert...
Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?
Xanax elhagyása
Állandóan zenét hallok a fejemben
Ripedon elvonási tünet ellen?