Prosztata rák, mitől nőhet a PSA?

2009 nov-ben adenoides prostatae Grade IV.Score 3+4 diagnosztizáltak TAB kezelést kapok. (Inj.DipherelineSr 3 havi, Tbl.Capro 50 mg-os) 2010 jul. a PSA 022 re csökkent 17, 0-ről. Ősz óta viszont gyorsan emelkedett. Jelenleg 34, 6 Panaszom nincs,, vizelet ret. nincs, a prosztata mérete 42x43. Kérdésem, mitöl növekszik a PSA? Milyen más kezelést lehetalkalmazni? .

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza prosztata témában

75 éves bölcs ember, ezért teljesen őszintén írok.

Hát elég csúnya prosztatarákkal küszködik.

A Total Androgén Blokád (TAB) kezeléssel egyetértek.

Sok mindentől emelkedhet a PSA, de mivel "prosztata specifikus antigén"-ről van szó, ezt a különleges fehérjét a prosztata beteg sejtjei termelik. Emelkedése a szérumban arra utal (inkább úgy mondanám utalhat) , hogy

1./ vagy magában a prosztatában lévő kóros sejtek száma kezdett szaporodni - akár azonos méretű, térfogatú prosztata esetén is lehetséges ez (egy prosztatán belül mondjuk 50%-ról 80%-ra emelkedik a kóros sejtek aránya ugyanakkora téfogat mellett, azaz a normál sejtek száma 50%-ról 20%-ra csökken) ,

2./ vagy valahol máshol a szervezetben (kismedencében, nyirokcsomókban, csontokban) is kóros prosztatasejtek vannak, és ezek termelik ezt a furcsa anyagot.

3./ vagy a prosztata daganatos sejtjei elvesztették hormon-érzékenységüket, és szaporodnak a hormonkezelés ellenére. Ezt "endokrin inszenzitív" (hormon-érzéketlen) prosztataráknak hívjuk, ez nem lenne jó jel.

Tehát:

A kismedencei vizsgálat mellett a távoli területeket is kutatni kell, azaz áttéteket kell keresni: a kismedencéről készíthetünk ilyenkor MR-t, és a csontokról csontizotóp vizsgálatot.

Más kezelést is kérdez. Egyéb, valóban drámaian hatásos kezelés a TAB-on kívül nincs. A kemoterápiás szerek sokkal kellemetlenebbek (még a TAB-nál is! ) , és csak átmenetileg, és alig-alig hatásosak. Leginkább a docetaxel és a paclitaxel nevű anyagok (Taxotere infúzió, Taxol infúzió) hatásosak, de ezeket csak hormon-érzéketlen (vagy azzá váló) prosztatarákban használjuk.

Jobbulást!

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. január 15., 00:00; Megválaszolva: 2011. január 19., 13:11
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Prosztata TUR