Műtét utáni szövődmény, prosztata megnagyobbodás?

Tisztelt Doktor Úr! Megpróbálom rövidre fogni apukám történetét. 2019.09.18-án gerincérzéstelenítésben térdprotézis beültetés történt. Műtétet követően második nap, teljesen lezsibbadt deréktól lefelé, de az egy nap alatt elmúlt, amint kivették a tűt a hátából. Vizelési problémái kezdődtek, vagy nem érezte hogy vizelni e kell, vagy sűrű vizelési ingere lett, de alig alig jött valami. Bent tartózkodott 12 napot, ödémával engedték haza 09.30-án,hasa puffadt,hatalmas és kemény volt. 10.01én a háziorvos beküldte a sűrgösségire a helyi kórházba, ott leírom mit írtak. STATUS: Hasa nehezen betapintható, az alhasban kóros resist.tap.- telt húgyhólyag, nyom.érz. az alhasban jelez. Mozgásszervek: degeneratív eltérések. EKG jó. Hasi Uh vizsgálat: a vesék normális helyzetűek, nagyságúak. Mk vese üregrendszere kp. fokban tágult. A hólyag vizelettel jelentősen telt. a prostata nagysága nem ítélhető meg. LABOR: Vércukor 5,9 mmol, Kreatinin 157 umol,GFR-EPI 39mlperc, Natrium 136mmol, Kalium 5.0mmol/1, Összbilirubin 7umol/1, SGOT 22 U/1, SGPT 34U/1, LDH 423U/1, Amiláz 41U/1, C reaktiv prot ultrasensitiv 2286mg/1,Protrombin 0.722, INR: 1.18, WBC 12,89 G/1, RBC 3,35T/1, HGB 105g/l, HCT0,324, MCV 96,7fl, MCH 31,2pg, MCHC 323 g/l, PLT? 796 G/l, Neutrophil% 82,1%, Neutrophil ^10.58 G/l, Lymphocyta% 10.2%, Lymphocyta 1,32 G/l, Monocyta% 6.0%, Monocyta 0.77 G/l, Eosinophil% 0,5, Eosinophyl 0.06G/l, Basophyl% 0.1% Basophyl 0.02G/l, Nagy perox.neg% 1.1%, Nagy perox.neg 0,14G/l, RDW 13,1%, PDW 35.0%, MPV 7.0fl, MPXI 2,8, Mikrocyta VVT 0,2%, Hypochrom VVT 4,4%. Katéterrel engedték még aznap este haza, reggelre 6liter vizelet távozott. két hétig bent volt a katéter, mellé gyógyszereket kapott. Október 18-án kiszedték neki, de vizelet magától nem jött. november 13án prosztata műtétre kerül a sor.Jelenleg katéterrel van, étvágya jó, viszont borzalmasan sápadt, ami szintén aggaszt. Kérdéseim a következők: Mi okozhatta most ezt a problémát nála? Prosztata megnagyobbodás most alakulhatott ki az ödéma miatt? Esetleg a gerincérzéstelenítés következménye? Vérvétel mire utal? Azt még elfelejtettem írni hogy ultrahanggal is megnézték a prosztatát de nem találták annyira megnagyobbodva hogy esetleg az okozná a gondot. de mégis műtétet írtak ki. Prosztata rákja van? Segítsen kérem! Köszönöm!

Dr. Papos István válasza prosztata témában

A prosztata megnagyobbodás nem alakul ki hirtelen, évek alatt fejlődik ki.

Nem a gerincérzéstelenítés következménye.

Szövettani vizsgálatra küldik az eltávolított prosztatát, ez tisztázza, hogy jó vagy rosszindulatú betegségről van szó.

Kérdés: 2019. október 21., 22:28; Megválaszolva: 2019. október 23., 20:10
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Hugy csó panaszai, proszta betegségek
Jó napot kívánok! A hugy cső nyillásom vége néha viszket, néha pedig bele is nyillal enyhén, de nem fáj vizelés közben, nem szúr, és nem véres...
Prosztatarák 25 évesen lehetséges?
Üdvözlöm! Édesapámnál tavaly júliusban 50 évesen prosztatarákot diagnosztizáltak, így tavaly októberben én is elmentem 25 évesen...