• A jóindulatu BPH és az inkontinencia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Főorvos Úr! Korom 65 év a testmagasságom 188 cm. hozzá 89 kg testsúly tartozik. Kb: 6-7 éve jóindulatú BPH van. Jelenlegi mérete kb:40 mm. Ezt folyamatosan kontrolálom. Minden évben egyszer elmegyek urológiai szűrésre és félévente labor PSA-át végzek ami mindig rendben van. Tavaly évvégen jelentkezett kisebb inkontinencia zavarok, melyek kezdtek fokozódni. Nálam ez nem csepegés formájában, hanem bizonyos időszakban a hólyag úgy érzi, telítődött és ürítési „parancsot” küld az agynak, ami két –három erős spricc formájában azonnal ürít (10-20 ml) és utána lassan megnyugszik. Megnövekedett a normális nappali 7-8 vizeleti számról 10-11 re és az éjszakai 1-2ről négyre. Sajnos a kijövő vizelet mennyiség is kevés volt a nappali átlag 110-140 ml az éjszakai pedig 150-170 ml. Ráakadtam az interneten egy lehetőségre ahol gyorsan hozzálehet jutni a kivizsgálásra és a kezelésekre is. Bp-i magánrendelőben végezték az uroflour –urodinamikai vizsgálatokat, majd kaptam 10 db. un. IVES kezelést, amely hólyagfeltöltés mellett elektromos ingerléseket alkalmaztak. Mivel nekem összetett (bonyolult) hiperaktiv hólyag szindrómát állapítottak meg, a kezelések után, sokat javult - de nem szűnt meg az állapotom. Folyamatos vizelési naplót vezetek, most már a tavaszi nappali 10-11 vizeleti számról lecsökkent 7-8 ra és az éjszakai pedig a 4-5ről 1-2 –re. A mennyiség is növekedett kb: 20-30 %-al. Javaslatként kaptam hogy törekedjek az első erős inger kivédésére, ami most már általában sikerül is. A nyáron hol néha - hol gyakrabban volt inger de teljesen ne szűnt meg. Már több mint egy fél éve nem szedtem táplálék kiegészítőket s újra kezdett növekedni a vizeleti darabszám s ezért elkezdtem szedni a „Prosta Ment” és tökmag kapszulát is. Mostanra a vizelet db. szám is és az inger (főleg az erőssége) is csökkent. Próbálok sok mindenre ügyelni: ételek, italok fogyasztása, sok séta, kerékpározás, stb. Elkezdtem Kegel gyakorlatokat is végezni. Ügyelek az elegendő folyadék bevitelre: ami nyáron –melegben- 2, 7-2, 9 l. most pedig 2, 2-2, 4 l. jelent. Ügyelek arra is hogy hetente egyszer ejakulációt, (ürüljön a prosztata) is végezzek, úgy gondolom az én koromban ez elegendő e…? Gondolkodom egy Uro-tens anális szondájú készülék vásárlásában is állítólag a kombinált inkontinenciát is javítja. Kérdésem pedig mit tehetek még hogy tovább csökkenjen vagy teljesen megszűnjön az erős inger következtében történő vizelet vesztés? Várom válaszát.

        Dr. Papos István válasza a prosztata témában

        Tulajdonképpen minden lehetséges teendőt elmondott. Nyilván ezek mellett fontos az időszakos urológiai kontrollvizsgálat is.:vannak bizonyos gyógyszerek is, melyek csökkentik a parancsoló vizelési inger kialakulását (ezeket csak urológus írhatja fel)


        Kérdés: 2016. november 27., 17:03; Megválaszolva: 2016. november 27., 17:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: