• Gyulladás vagy rák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr. Papos István! Kérdésem a következő. Vérvételen a prosztata specifikus antigén (PSA) 125, 44 ng/ml lett és mellette a Psa szabad FRAKCIÓ (Fpsa) pedig 13, 00 ng/ml neten az olvastam hogy ha az arány 10% felett van akkor gyulladás és nem rák. Mi ebből az igaz? És ön mit gondol ezen adatok fényében rák vagy gyulladás? Psa totál-nak az fPsa kb 10, 5%-a. Cukorbetegségben szenvedek jelenleg.(8mmol/l) Várom válaszát. Üdvözlettel, Zoltán

        Dr. Papos István válasza a prosztata témában

        A szabad és teljes PSA szint arányát abban az esetben kell fogyelembevenni, ha a teljes PSA szint az ún."szürkezónában" van, azaz 10 ng/ml értékig. A 100 ng/ml feletti PSA szint szinte bizonyosan prosztatadaganatot jelez, ezért minél hamarabb szövettani mintát kell venni a prosztatából.


        Kérdés: 2016. augusztus 15., 18:51; Megválaszolva: 2016. augusztus 16., 06:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Megpróbálom rövidre fogni apukám történetét. 2019.09.18-án gerincérzéstelenítésben térdprotézis beültetés történt. Műtétet követően második nap, teljesen lezsibbadt deréktól lefelé, de az egy nap alatt elmúlt,...