Prosztata daganat: műtét vagy sugárkezelés?

Tisztelt Doktor úr! Édesapám 70 éves, vizelési problémákkal kereste fel orvosát, és novemberben prosztata daganatot diagnosztizáltak nála a szövettan vételt követően. PSA érték: 16, 5. Gleason score: 6. Eredmények alapján a daganat még tokon belüli, nem törte át azt. A megnagyobbodott prosztata 57 mm (CT eredményből olvastam ki) . Csont izotóp vizsgálat, CT, röntgen vizsgálatok megtörténtek, szerencsére nincs sehol áttét, nem előrehaladott a daganat státusza, a beteg jó fizikai állapotban van, aktív. Az eredmények alapján az OnkoTeam által megadott szakvélemény szerint az előírt kezelési mód: műtét (prosztata teljes eltávolítás) vagy sugárterápia. A hormonterápiát nem említik. Tanácstalanok vagyunk, melyik kezelési módszert válasszuk a kettő közül. Édesapám fél a műtéttől, én viszont a sugárkezelés mellékhatásaitól tartok. Az urológus kezelőorvos inkább a műtétet javasolná, és elmondta, hogy laparoszkópiás módszerrel végzik ezt a fajta eltávolítást, és lakhelyünkhöz legközelebb Szegeden. Vajon melyik kezelési mód hozná számára a legnagyobb gyógyulási esélyt? A műtét utáni felépülés az ő korában mennyire lehet teljes? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza Prosztatatumor témában

Ugyan mindkét beavatkozás terápiás szempontból egyenértékű, de csak a műtétet követően elvégzett részletes szövettani vizsgálat alapján lehet arról biztosan nyilatkozni, hogy a tumor a prosztatatokon belül volt-e. Én a laparoszkópos prostatectomia elvégzését javaslom, melyet valóban a mi klinikánkon, Szegeden is végzünk. Természetesen személyesen is állok rendelkezésükre.

Tisztelettel:

Dr. Papos István

Klinikai főorvos

Urológiai Klinika Szeged

Kérdés: 2015. január 15., 18:41; Megválaszolva: 2015. január 16., 06:43
Kérdések és válaszok: Prosztatabetegségek
prosztata megnagyobbodás-potencia
Mesulid hatása a prosztatára
A prosztata visszanõ
Prosztata TUR