• Dr. Pászthory Erzsébet

        gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

        389

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

        Bemutatkozás:


        Diploma: Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Budapest, 1984.

        Szakvizsgák: belgyógyászat, gasztroenterológia, háziorvostan



        Jelenlegi munkahelyek:

        Gasztroenterológia: Professional Orvosi Kft, 1037. Budapest, Bécsi út 85.

        Háziorvostan: Rét u-i Egészségház,  1022. Budapest, Rét u. 3.



        1984-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweiss Orvostudományi Egyetemen. Több, mint 25 éve végzek gyógyító munkát, jelenleg háziorvosként (2006. óta) és gasztroenterológus szakorvosként (1997. óta) dolgozom.



        Orvosi (és magánéleti) tapasztalataim során kialakult bennem a meggyőződés, hogy a betegségek megelőzése és sikeres gyógyítás csak holisztikus szemlélettel lehetséges. A testi tünetek a szervezet egészének jelzései az egyensúly megbomlásáról, ezért a terápia sem vonatkozhat pusztán a szervi elváltozások kezelésére. Arra törekszem, hogy megismerjem betegeim életvezetési, lelki problémáit is, és kezelésüket ezek figyelembe vételével alakítsam. Ebben sokat segít a Magyar Homeopata Egyesületnél szerzett homeopátiás alapvégzettségem is.



        Háziorvosi gyakorlatomban is igyekszem ezt az elvet érvényesíteni. Mivel itt az orvos-beteg kapcsolat évekre szól, a háziorvos tud pácienseiről sok szempontból a legtöbbet, ami meghatározhatja a gyógyítás folyamatát. Gyakran alakul ki olyan bizalmon és kölcsönös megbecsülésen alapuló kapcsolat a betegekkel, ami a háziorvoslás jellemző, örömteli komponense. Mivel háziorvosként a szakmai problémák széles körével találkozom, igyekszem ismereteimet minél bővebb területen karban tartani.



        Gasztroenterológus szakorvosként több, mint 15 éve végzek endoszkópos vizsgálatokat (gasztroszkópia, kolonoszkópia). Ezek nagy előnye a képalkotó (röntgen, CT, MRI) eljárásokkal szemben, hogy segítségükkel szövetminta-vétel, illetve kisebb operativ beavatkozások (polypus-eltávolítás, vérzéscsillapítás) is végezhetők. A vastagbél jóindulatú, még tüneteket nem okozó daganatainak eltávolítása a később esetleg belőlük kifejlődő rosszindulatú daganatos betegség tökéletes megelőzését jelenti.



        Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kolonoszkópos szűrővizsgálat jelentőségét 50 éves kor felett, illetve már fiatalabb korban azoknál a személyeknél, akiknek közvetlen hozzátartozói között előfordult vastagbél-daganat! Egyre gyakrabban tapasztalom az emésztőszervi panaszos betegek körében, hogy a háttérben nem lehet szervi okot kimutatni, ugyanakkor életvezetési problémákat és tartós sztressz-helyzetet igen. Ilyenkor a szakorvos felelőssége a szükséges vizsgálatok elvégzése után a betegeket a megfelelő segítséghez juttatni (pszichoterápia, alternatív gyógymódok, stb). 

      • Dr. Pászthory Erzsébet legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A véres széklet mindenképpen vizsgálatot érdemel! Ki kell deríteni, mi vérzik és honnan, tehát szánja rá magát egy orvosi vizsgálatra. Az Ön korában valószínűleg aranyeresség áll a háttérben, ezért azt javaslom, keressen fel egy proctologus (végbél-problémákkal foglalkozó) szakorvost. Emellett rostdús, sok folyadék-tartalmú étrendet ajánlok, azért, hogy ne legyen kemény a széklete. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Panaszainak hátterében elsősorban emésztőszervi okot (gyomor-betegség) kellene kizárni, emiatt azt javaslom, keressen fel egy gasztroenterológus szakorvost. Ha vesekövesség lenne az ok, erősebb vese-táji fájdalma lenne. Mivel a háziorvos tud beutalót adni a szükséges vizsgálatokra, mindenképpen azt javaslom, hogy először őt keresse fel. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Levelében közölt adataiból nem lehet véleményt mondani, szükség lenne a kapott görbékre is. Annyit mondhatok, hogy ha nem volt a teszt-oldat megivása után panasza (hasmenés, puffadás), valószínűleg nincs laktóz-érzékenysége. Érdemes azt megfigyelni, hogy a tejtermékek elhagyása után enyhülnek-e a panaszai, mert ez is egy diagnosztikus tünet lehet. A laktóz-érzékenység egyébként nem veszélyes betegség, inkább kellemetlenség, ezért ne aggódjon, ha várnia kell a konzultációra. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Ha visszatérő gyomorpanaszai vannak, azt javaslom, keressen fel egy gasztroenterológus szakorvost, mert nem biztos, hogy ez vírus-fertőzés. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Székrekedése valószínűleg alkati eredetű, emiatt rostokban és folyadékban gazdag étrendet, sok mozgást ajánlok. Mindenképpen meg kellene várni a hasi ultrahang vizsgálat eredményét, és az esetleges további vizsgálatokat megbeszélni a háziorvosával, esetleg egy gastroenterologus szakorvossal. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Levele lapján, vizsgálat nélkül nehezen tudok a kérdésére válaszolni. Azt javaslom, keresse fel a háziorvosát, esetleg egy gasztroenterológus szakorvost. Valószínűleg egy hasi ultrahang vizsgálat lehetne az első lépés, ezt mindkét orvos tudja kezdeményezni. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Panaszai a leírás alapján elsősorban hasfali eredetűeknek tűnnek, szerintem ha ideje engedi, inkább egy sebész szakorvost keressen fel. lehet, hogy egy köldök-sérv van kialakulóban. Természetesen vizsgálat nélkül nem lehetek ebben biztos, de szerintem nem sürgető a dolog, ha nem éles a fájdalom és a széklet rendben van. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Azt javaslom, első lépésben keresse fel háziorvosát, mivel fizikális vizsgálat nélkül nem lehet megítélni, mennyire komoly a panasza. Lehetséges, hogy gyógyszeres kezelésre, esetleg speciális vizsgálatokra van szükség, ezeket a háziorvos tudja Önnek megszervezni. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Panaszai elégé szerteágazóak. A bélférgesség gyanúja, illetve a hasi fájdalmak miatt azt javaslom, keressen fel egy gasztroenterológus szakorvost, a borda- és gerincproblémák pedig inkább a rheumatológus szakorvosra tartoznak. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Levele alapján panaszai irritábilis bél szindróma tüneteinek tűnnek. Ez azt jelenti, hogy szervi betegség nem mutatható ki a háttérben, inkább a lelkiállapot és az életmód a felelős. Mivel szakorvos is vizsgálta, feltételezem, vele megbeszélte az eredményeket. Azt javaslom, sportoljon rendszeresen, legalább heti 3x2 órát, étkezzen naponta legalább 3 alkalommal, étrendje tartalmazzon minél több zöldséget és gyümölcsöt. A lehetőség szerint próbáljon meg az életvitelén olyan irányba változtatni, hogy minél kevesebb stressz-helyzetben legyen része. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Nyugodtan vegye be egyszerre a gyógyszereit. Egyéb gyomor-védőre nincs szükség, mivel a Refluxon és Quamatel tökéletesen elegendő. A Quamatelt azt javaslom, este lefekvés előtt vegye be. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! Végbél-táji panaszok terhesség után akkor is előfordulhatnak, ha császármetszéssel szült, mivel a megnövekedett kismedencei nyomás következtében megváltozik a végbél helyzete is. Azt javaslom, használjon valamilyen aranyeres kúpot (pl. Sperti vagy Hemorid), de mindenképpen szánja rá magát egy proktológiai vizsgálatra is. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! A reggeli hányinger és gyomorfájás legvalószínűbb oka a reflux-betegség. Ennek kezelése orvosi feladat, ezért azt javaslom, először beszélje meg a problémát a háziorvosával. Addig is érdemes bevezetni egy ún. antireflux étrendet, ami azt jelenti, hogy lefekvés előtt 2 órával egyen utoljára, kerülje a zsíros, fűszeres, édes ételeket, elsősorban a csokoládét, és legalább naponta 4-szer étkezzen. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet
        Kedves Kérdező! A korábbi antibiotikus kezelésnek sajnos lehet szerepe a panaszokban, ezért azt javaslom, hogy szedjen néhány hétig probiotikumot (pl. Protexin Plusz vagy Protexin Balance). Ha ez nem segít, mindenképpen keressen fel egy proktológus szakorvost. Üdvözlettel: Dr Pászthory erzsébet
        Kedves Kérdező! A vérzés mindenképpen komoly tünet, tisztázni kell az okát, ezért ne halogassa az orvosi vizsgálatot! Aranyeres panaszokra a patikákban recept nélkül kapható többféle kúp és kenőcs. Üdvözlettel: Dr Pászthory Erzsébet