• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus

        908

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A tüdőembólia egy alattomos, de akár gyorsan életveszélyessé váló kórkép.Mindenképpen komolyan kell venni. Indokoltnak tartom a véralvadás gátló kezelést. Amennyiben hormonális fogamzásgátlót szed, azt le kell cserélni más módszerre. A Xarelto mellett nem kell félni a betegség kiújulására, de a kiváltó ok felderítésére hasi ultrahang, és alsó végtagi doppler vizsgálat javasolt. Ezek megszervezésében kérje háziorvos segítségét. Tisztelettel:
        Kedves Orsolya! A mellkas röntgen felvételen a nagyobb szív és a meszes aorta ív a túlsúly és magas vérnyomás, illetve a magas vérzsír szint következménye. Ezek a tényezők a szív és érrendszeri betegségek kockázatainak számítanak, ezért komoly diéta és testsúly csökkentés szükséges! A fokozott peribronchiális rajzolat elsősorban a dohányzás miatt alakul ki. a dohányzás is fokozza a szívinfarktus, és stroke kockázatát. Bármennyire is nehéz, férjének komoly életmód változtatásra van szüksége. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Kínzó köhögést okozhat még reflux betegség, amit gastroenterológián lehet kivizsgálni. Bizonyos gyógyszerek is állhatnak a köhögés hátterében, illetve egy trahea diszkinézis nevű kórkép is. Ez utóbbit hörgő tükrözéssel lehet igazolni. Ez utóbbi vizsgálat elvégzését javaslom , ha a gastroenterológiai vizsgálat negatív. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszai alapján felmerül, hogy aszthmája lehet, akár allergiája is. A kardiológiai kivizsgáláson kívül azt javaslom, forduljon tüdőgyógyászhoz, aszthma irányában történő kivizsgálásra. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Valóban, a passzív dohányzás kimutatottan káros a nemdohányzók egészségére. A passzív dohányosok között gyakoribbak a légúti fertőzések ,( hörghurut, tüdőgyulladás) és a tüdőrák kockázata is megnő. Ezzel hozható összefüggésbe a dohányzást megszorító törvény bevezetése is. Ezzel most nem szeretném megijeszteni, mert ha nem az Ön szobáján dohányoznak, a beszűrődő füst lényegesen kevesebb. A légtisztító, és gyakori szellőztetés valóban jó ötlet. Ezen kívül próbáljon meg minél többet tartózkodni friss levegőn. Légzésfunkciós vizsgálat akkor indokolt, ha nehézlégzést észlel, egyébként a rendszeres tüdőszűrés ajánlott. Úgy gondolom, maradandó károsodástól nem kell még tartania, de jó lenne, ha édesanyja a saját egészsége érdekében megpróbálná meggyőzni élettársát, hogy vagy szokjon le a dohányzásról, vagy legalább mellőzze a dohányzást az otthonukban. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Attól, hogy a nyugalomban végzett légzésfunkció értékei nem kórosak, még lehet aszthmás. A háttérben allergia is előfordulhat. Allergia vizsgálat illetve terhelést követő légzésfunkció javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Édesanyja köhögését okozhatja egy elhúzódó légúti vírus fertőzés, de akár a korábbi emlőműtéttel is összefüggésben lehet. Azt javaslom, mindenképpen forduljanak tüdőgyógyászhoz. A szükséges vizsgálatok elvégzése után tudnak segíteni a köhögés megszüntetésében. Üdvözlettel:
        Kedves Gitta! A légzés, mint aktív izommunka, az életkor előrehaladtával romlik, ami természetes folyamat. A tüdő kapacitása, ugyancsak fokozatosan romlik, idős korra. Azonban nehézlégzést a szív munkájának gyengülése, de akár vérszegénység is okozhat. Azt kell mondjam, hogy 96 éves korra az ember minden szerve "elhasználódik". Ez a fizikai teljesítmény hanyatlásához vezet. Rendszeres tüdőgyógyászati és kardiológiai,ill. belgyógyászati kontrollal, egészséges táplálkozással, és a lehetőségekhez képest rendszeres mozgással(pl. könnyű séta, légzőtorna)segíthet édesanyja állapotán. Üdvözlettel:
        Kedves Ákos! A fenti lelet alapján nem lehet eldönteni, hogy van-e aszthmája. Sem a megerősítéshez, sem a kizáráshoz nem elegendő az eddigi vizsgálat. Azt javaslom, élje a megszokott aktív életét, és ha nehézlégzést érez, jegyezze fel milyen tevékenység közben, napszakban jelentkezik, meddig tart, és menjen el kontrollvizsgálatra a tüdőgyógyászához. Üdvözlettel:
        Kedves Levente! Attól, hogy nyugalomban mérve a légzésfunkciójában nem volt eltérés, még lehet valaki aszthmás, hiszen főleg fiatal korban csak terheléskor mutat a légzésfunkció eltérést. Azt javaslom, hogy kérjen allergia vizsgálatot, mert az is lehet tünetei hátterében, illetve terhelés utáni légzésfunkciót. Bizonytalan esetben, aszthma gyanújakor megpróbálható 1-2 hónapig alkalmazott aszthma ellenes belégzőszer használata is. Arról nem írt, hogy ezek a fulladások mitől múlnak el? Ilyenkor meg kéne próbálni egy gyorsan ható hörgőtágító belégzőszer alkalmazását is. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Ez a lelet megfelel egy idős ember mellkas röntgen képének. Semmi olyan elváltozás nincs rajta, amivel tennivaló lenne. A néhány kisebb maradvány elváltozás, meszes erek már természetesek ebben az életkorban. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A decemberi légzésfunkció alapján édesanyjának rendszeres hosszú hatású hörgtágító kezelésre van szüksége. A COPD rendszeres kezelést igényel. Van olyan gyógyszer, amit naponta egy alkalommal szükséges csak belélegezni, és biztosan lehet találni olyat, ami nem okoz édesanyjának panaszt. A Berodual sprayt csak időnként,a rendszeres gyógyszer használata mellett szoktuk javasolni nehézlégzés esetén. A dohányzásról való leszokást viszont komolyan meg kellene fontolni! Köszönöm jó kívánságát, Önöknek is Boldog Új Évet, és jó egészséget kívánok! Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A jobb hílusban leírt térfoglaló folyamatot tovább kell vizsgálni, mert a CT alapján felmerül egy daganat lehetősége. Mielőbbi diagnózis szükséges. A többi apró góc, valószínűleg maradvány elváltozás, azok további követése javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Panaszait biztosan nem légmell okozza, ezt a mellkas röntgen is alátámasztja. Légmell esetén a fájdalmak más jellegűek, nehézlégzés is társul hozzá. Panaszai mozgásszervi eredetűek lehetnek. Ülő munka, rossz tartás, nem megfelelő fekhely, illetve amennyiben valamilyen diétát tart, az ionok, nyomelemek szintjének csökkenése is okozhat izomgörcsöt. Ebben a fiatal korban a Frontin rendszeres szedésének is lehetnek mellékhatásai. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A CT és a hörgőtükrözés leírása alapján sajnos fennáll a gyanú, hogy rosszindulatú daganat lehet az elváltozás, de biztosat csak a szövettani eredményből tudhatunk. A szövettan birtokában kérjen részletes felvilágosítást a kezelőorvostól. Üdvözlettel:
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés