• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus

        880

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Sándor! Panaszai és légzésfunkciója valóban COPD-re utalnak. Ezek a tünetek javulhatnak, amennyiben továbbra sem dohányzik, és használja belégzőszereit rendszeresen. Az elhúzódó légúti fertőzések is a COPD rovására írhatók. Remélhetőleg idővel ez is javul majd. A kályha azbesztje valószínűleg nem okozott maradandó károsodást, de 40 éves kor feletti valaha dohányos embereknek évente javasolt a tüdőszűrés, amit mindenképpen javaslok. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A benzingőz erősen irritáló hatású, de átmeneti panaszokon kívül az Ön esetében maradandó károsodásra nem kell számítani. Ha hétköznap gyakran van kitéve levegőszennyeződésnek, javaslom, hogy hétvégente töltsön minél több időt jó levegőn. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A leletei alapján valóban allergiás aszthmája és allergiás náthája van. Az allergia bármely életkorban kialakulhat, és legjellemzőbb tünete a nyálkahártyák ( orr, garat, légcső, hörgők)fokozott váladék termelése. Antihisztamint, aszthma ellenes belégzőszereket és orrsprayt kell használni napi rendszerességgel. Sajnos a dohányzás sokat ront a helyzeten, fokozza a légúti váladék képződését. Mivel igen sokféle gyógyszer van ennek a betegségnek a kezelésére, biztosan sikerül a tüneteket csökkenteni. A korrekt diagnózisa adott, most meg kell találni az Ön számára megfelelően hatékony kezelést.Ebben kérje allergológusa további segítségét. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A COPD állandó kezelést igényel, nem elég a belégzőszereket időnként használni. Ha úgy érzi,hogy eddigi gyógyszerei nem hatásosak,kérje tüdőgyógyásza segítségét. A véres köpet oka sokféle lehet, gyulladás, alvadás gátló kezelés, de sajnos tüdőrák is lehet a háttérben. Mindenképpen tüdőgyógyászati kivizsgálása szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Sajnos a gázálarcok szűrőjének összetételéről nincs információm, de ez alatt a rövid használat alatt valószínűleg nem okozott semmilyen maradandó károsodást. Ha fiának szüksége van gázálarcra, megbízható, hivatalos helyről szerezze azt be. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A korábbi mellkas felvételekkel kéne összehasonlítani a mostanit, mert a leírás alapján nem biztos, hogy kóros eltérésről van szó. Ha a leírt eltérés új keletű, keressen fel egy tüdőgyógyászt annak eldöntésére mi legyen a tennivaló. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Ez egy negatív mellkasi lelet, nincs kóros eltérés rajta.A hílusok tömegesebb szerkezete lehet alkati sajátosság kicsit tágabb erek ábrázolódhatnak így. Ezt érdemes a korábbi felvételekkel összehasonlítani, illetve néhány hónap múlva kontrollálni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Tünetei és leletei alapján hörghurutja van, amire a Levoxa megfelelő antibiotikum. Daganatra utaló elváltozás a mellkas röntgenen látszana. Dohányzása miatt, légzésfunkciós vizsgálat javasolt, ha a jelenlegi gyulladás elmúlik. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Sajnos előre nem lehet tudni, hogy kinél, mennyi káros anyag belélegzés okoz majd betegséget, illetve okoz-e egyáltalán. Egy biztos, minél hosszabb ideig, minél nagyobb mennyiségű a káros anyagok belégzése, annál nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. Csakis azt tudom javasolni, hogy aki rendszeresen ki van téve ilyen kockázatnak , viseljen munkavédelmi felszerelést, és évente menjen el tüdőszűrésre, hogy az esetlegesen kialakult betegséget idejében felfedezzék. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A passzív dohányzás valóban ártalmas az egészségre, nem véletlenül szabályozzák már törvényben a nyilvános helyen történő dohányzást. Véleményem szerint nem felelős viselkedés a dohányostól, ha családtagjai egészségét veszélyezteti! Azt nem lehet megjósolni, hogy kinél, mennyi passzívan "elszívott" cigaretta okoz betegséget,de tapasztalataim szerint ehhez éveken keresztül rendszeresen belélegzett füst szükséges. Jelenleg Önnél nem valószínű tüdőbetegség kialakulása, de próbálja nagypapájával megbeszélni, hogy a jelenlétében ne dohányozzon ,ezzel saját egészségét is óvja. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Légúti fertőzést követően gyakran találkozunk elhúzódó, akár hónapokig tartó száraz köhögéssel ami sajnos igen lassan, de megszűnik. A gyógyulás folyamatát lehet gyorsítani hörgőtágító, és szteroid inhalációs kezeléssel. Megpróbálhatja a sóterápiát ( sópipa, sóbarlang) gyakran az is sokat enyhít a panaszokon. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Összességében ez egy negatív lelet. A rekeszek lefutása és magassága nem feltétlenül kórjelző, különösen, ha a korábbi felvételekhez képest változást nem mutat. A szívárnyék kisfokú megnagyobbodása a magas vérnyomástól lehet, ha nem növekszik, és a vérnyomása jól be van állítva ennek sincs jelentősége. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az allergia teszt önmagában nem értékelhető, mindenképpen figyelembe kell venni a tüneteket, panaszokat ,különösen az étel allergia vonatkozásában. Gyakran indokolatlanul hagynak ki az étrendjükből bizonyos ételeket a páciensek laborleletek alapján. Amennyiben az említett gyümölcsöktől nem voltak súlyos allergiás tünetei, egyenként, óvatosan meg lehet próbálni az étrendbe visszaállítani. Eleinte kis mennyiséggel kell kezdeni, és ha bőrkiütést, ajak. nyelv duzzanatot okoz, akkor valóban kerülni kell a fogyasztását. Légúti allergiásoknál gyakran találkozunk keresztallergiával, ami ugyancsak okozhat tüneteket, de nem minden esetben alakul ki. Ebben az esetben a gyümölcs párolva, hőkezelve, ( kompót, leves, mártás stb.) nem okoz panaszt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni, hiszen nem ismerem az esetet. Azt javaslom, kontroll vizsgálatra keresse fel a tüdőgondozót, vagy ha állapota ezt nem teszi lehetővé, hívja háziorvosát, aki a megfelelő ellátásban részesíti, vagy a megfelelő helyre irányítja. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Lezajlott tüdőembólia után, amíg a keringés helyre nem áll, és a tüdő működése nem rendeződik, lehetnek tünetei. Ennek időtartama nem mondható meg előre. A fokozatos fizikai terheléssel egyetértek, ha úgy érzi elfáradt, pihenjen közben. Semmit nem szabad erőltetni. A légúti váladék képződést okozhatja akár allergia is, vagy levegő szennyeződés, esetleg klímaberendezés használata. Saját gyakorlatomban az embólia lezajlása után 3 hónappal CT kontrollt szoktam kérni, főleg panaszok esetén. Valószínűleg nincs komoly probléma, de azt javaslom, hogy augusztus folyamán kérjen tüdőgyógyászati kontroll vizsgálatot. Üdvözlettel:
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés
      • Infografika és videó