• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus

        890

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A véleményben a radiológus azt írja, tumor áttét nincs. Ebben meg lehet nyugodni, hisz 4 mm-es pici gócok gyakran láthatók,általában nincs jelentőségük. 3-4 hónap múlva érdemes kontroll CT-t csinálni,amin látható, hogy esetleg növekszik-e az elváltozás. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A mellkas röntgen leírásban nincs olyan eltérés, ami indokolná fájdalmait. azok inkább mozgásszervi, ill. izom eredetűek lehetnek. Izomgörcsöket gyógyszerek is okozhatnak, célszerű lenne gyógyszerei betegtájékoztatóit is átnézni. Üdvözlettel:
        Kedves Tamás! A leírás szerint a tüdőgyulladás már gyógyulóban van,lehet, hogy az említett területen volt és már szinte teljesen felszívódott. Egyébként tüdőgyulladás után maradhat vissza kötegezettség, aminek nincs jelentősége. Üdvözlettel:
        Kedves Tamás! Csatolt képet sajnos nem látok, de a szív mellett gyakran láthatók tágabb hörgő, és ér ágak. Célszerű a mellkas röntgent összehasonlítani a korábbi felvételekkel, mert lehet, hogy a korábbi képeken is látható a leírt árnyék. Üdvözlettel:
        Kedves Mária! Ez egy negatív mellkas lelt, az elongált aorta, a főverőér alakjára, lefutására utal, nem kóros eltérés. Az aszthmának egyébként, nincs feltétlenül röntgenen látható jele. A negatív mellkas röntgen nem zárja ki az aszthma jelenlétét. Az allergiás eredetet allergia vizsgálattal lehet igazolni, vagy kizárni. Üdvözlettel:
        Kedves Barnabás! Ne aggódjon, a rizs elfogyasztásától nem lesz semmilyen légúti, ill. tüdő elváltozása. Üdvözlettel:
        Kedves Aletta! Az Azi-Sandoz tabletta hatása elhúzódó, így az újabb antibiotikum adásával véleményem szerint nyugodtan lehet várni. Beszélje meg kezelőorvosával , szükséges-e feltétlenül az újabb antibiotikum, nincs-e más módszer a panaszai enyhítéséhez. Egyébként nem törvényszerű, hogy EKG eltérést okoznak ezek a gyógyszerek, csak fokozott odafigyelést igényel az adásuk. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A szájsebészeti és fogászati beavatkozáskor használt orvosi fémek nem okoznak nehézfém mérgezést, nem kerülnek a véráramba és a tüdőbe.Egyes fémallergiás betegeknél okozhat allergiás reakciót, de ezt fogászati fém allergia vizsgálattal ki lehet szűrni.Amennyiben nincs fémallergiája, az aszthmát biztosan nem rontja a fogászati beavatkozás. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Amennyiben Lordestin tablettából kettőt vett be, semmi bajt nem okoz. Gyomorégése sincs ezzel összefüggésben. A félrenyelt tabletta, ha a légutakba került, vagy felszívódik, vagy a köhögéssel távozik a légutakból. Ha egyik sem következik be, helyi gyulladást okozhat, aminek makacs köhögés a jele, és egy idő után mellkas röntgen vizsgálattal kimutatható. Valószínűleg nem lesz semmi probléma, de ha köhögése nem múlik, forduljon tüdőgyógyászhoz. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Kizárólag a képalkotó vizsgálat leletéből nem lehet megítélni a betegség stádiumát, típusát, és a kezelési lehetőségeket. A szövettani vizsgálat mindenképpen szükséges a kezeléshez, de még annak birtokában sem lehet a gyógyulási esélyeket biztosan megjósolni. Amennyiben rosszindulatú daganatról van szó, abban az esetben is sokféle kezelési lehetőség van amelyekkel jó eredményeket lehet elérni. Üdvözlettel:
        Kedves Sándor! Panaszai és légzésfunkciója valóban COPD-re utalnak. Ezek a tünetek javulhatnak, amennyiben továbbra sem dohányzik, és használja belégzőszereit rendszeresen. Az elhúzódó légúti fertőzések is a COPD rovására írhatók. Remélhetőleg idővel ez is javul majd. A kályha azbesztje valószínűleg nem okozott maradandó károsodást, de 40 éves kor feletti valaha dohányos embereknek évente javasolt a tüdőszűrés, amit mindenképpen javaslok. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A benzingőz erősen irritáló hatású, de átmeneti panaszokon kívül az Ön esetében maradandó károsodásra nem kell számítani. Ha hétköznap gyakran van kitéve levegőszennyeződésnek, javaslom, hogy hétvégente töltsön minél több időt jó levegőn. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A leletei alapján valóban allergiás aszthmája és allergiás náthája van. Az allergia bármely életkorban kialakulhat, és legjellemzőbb tünete a nyálkahártyák ( orr, garat, légcső, hörgők)fokozott váladék termelése. Antihisztamint, aszthma ellenes belégzőszereket és orrsprayt kell használni napi rendszerességgel. Sajnos a dohányzás sokat ront a helyzeten, fokozza a légúti váladék képződését. Mivel igen sokféle gyógyszer van ennek a betegségnek a kezelésére, biztosan sikerül a tüneteket csökkenteni. A korrekt diagnózisa adott, most meg kell találni az Ön számára megfelelően hatékony kezelést.Ebben kérje allergológusa további segítségét. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A COPD állandó kezelést igényel, nem elég a belégzőszereket időnként használni. Ha úgy érzi,hogy eddigi gyógyszerei nem hatásosak,kérje tüdőgyógyásza segítségét. A véres köpet oka sokféle lehet, gyulladás, alvadás gátló kezelés, de sajnos tüdőrák is lehet a háttérben. Mindenképpen tüdőgyógyászati kivizsgálása szükséges. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Sajnos a gázálarcok szűrőjének összetételéről nincs információm, de ez alatt a rövid használat alatt valószínűleg nem okozott semmilyen maradandó károsodást. Ha fiának szüksége van gázálarcra, megbízható, hivatalos helyről szerezze azt be. Üdvözlettel:
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés