• Dr. Hangonyi Csilla

        tüdőgyógyász, allergológus

        939

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        tüdőgyógyász, allergológus

        Bemutatkozás:



        • 1987-ben szereztem orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Budapesten.


        • 1996-ig az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam.


        • 1993-ban szakvizsgáztam Tüdőgyógyászatból.


        • 1996-óta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Tüdőgondozójában dolgozom, melynek 2010-óta vezető főorvosa vagyok.


        • 2008-ban Allergológia és Klinikai Immunológia szakvizsgát tettem.



        Elsősorban légúti allergiás betegségekkel, krónikus légzőszervi betegségekkel foglalkozom, de szakterületemhez tartoznak egyéb légúti gyulladásos kórképek is. Segítséget nyújtok a dohányzásról való leszokásban is.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Hangonyi Csilla legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Azt, hogy kinél okoz daganatos megbetegedést az azbeszt belégzése, nem lehet megjósolni, de főleg azokat az embereket érinti, akik rendszeresen dolgoztak ezzel az anyaggal. Szerencsére manapság ez egyre ritkábban fordul elő. Úgy gondolom, nem kell aggódnia, főleg szorongania emiatt, de mivel családjában a daganatos betegségek több családtagnál előfordultak, mindenképpen helyezzen nagy hangsúlyt a szűrővizsgálatokra, köztük az évenkénti tüdőszűrésre. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Pollen allergiások között gyakori az úgynevezett keresztallergia, ami bizonyos ételek, főleg gyümölcsök zöldségek fogyasztásakor okoz arc, szem, száj, nyelvduzzanatot. Elsőként nézze meg milyen ételek okoznak kereszt allergiát, és figyelje meg tünetei és étkezése között van-e összefüggés. Allergián kívül belgyógyászati betegségek (pl: vese betegség) , de autoimmun kórképek is okozhatnak hasonló tüneteket.Ezekben az esetekben komplex belgyógyászati kivizsgálás szükséges, melyben háziorvosa tud segíteni. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Félrenyelés után gyakran, még napokig lehet idegentest érzése a légcsövében, de ilyenkor már az esetek legnagyobb részében a félrenyelt étel nincs a légutakban. Ha mégsem sikerült kiköhögnie, akkor előbb-utóbb helyi gyulladást fog okozni, aminek lesznek jelei. Köhögés, köpetürítés, esetleg láz.Ebben az esetben mellkas röntgen vizsgálatot szükséges végezni. Pillanatnyilag nincs semmi tennivalója, viszont ha az előbb említett tüneteket észleli, forduljon orvoshoz. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az orrdugulás, gombócérzés alapján allergiára gondolok, a mellkasi szúró érzést okozhatja esetleges felülfertőzés. A belégzéskor érzett nehézlégzés oka viszont lehet stressz, dohányzás, esetleg szívbetegség is. A későbbiekben mindenképpen allergia vizsgálatot, légzésfunkciót, mellkas röntgent javaslok, addig megpróbálhat antihisztamin tablettát és orrsprayt használni, de ha láz, sárgás orrváladék, vagy köpet jelenik meg antibiotikus terápia is szükséges lehet, ezért háziorvosával mindenképpen konzultáljon. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A dohányzás okozta COPD kialakulásához általában több idő szükséges rendszeres dohányzás mellett is. Leírása alapján elsősorban allergiára gondolok.Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi, allergia vizsgálat és légzésfunkció ( még akkor is, ha a tüdő fölött nem hallható kóros eltérés) javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Péter! Néhány jelentéktelen maradvány elváltozás látható a CT felvételen, ami régi gyulladás (hörghurut, tüdőgyulladás, dohányzás stb.) következménye . Nincs vele tennivaló, és nem kell megijedni, nem utal rosszindulatú elváltozásra. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A gyerekkori tej allergia az esetek nagy részében csak átmeneti, serdülő korra elmúlhat. A tömény tej, és zsíros tejszín fogyasztásakor jelentkező rosszullét nem feltétlenül allergiás reakció. Tekintettel arra, hogy az Ön által említett készítmények különféle élelmiszeripari , és hőkezelésen esnek át, szerkezetük megváltozik,így nem valószínű, hogy allergiát okoznak. Mindenesetre először próbáljon meg kis mennyiséget fogyasztani belőle,és figyelje az esetleges tüneteket. Üdvözlettel:
        Kedves Zsuzsanna! Légúti vírusfertőzés után gyakran találkozunk akár hónapokig tartó köhögéssel terhelésre jelentkező nehézlégzéssel.Ezek a tünetek dohányosoknál gyakrabban fordulnak elő. A mellkas röntgen leírásban aktuális kóros eltérés nincs, lezajlott gyulladás jelei láthatók de ezzel nincs tennivaló. Hörgőtágító szedése megkísérelhető ( tabletta, vagy belégzőszer formájában) ezt háziorvosa fel tudja írni Önnek. Amennyiben tünetei nem múlnak aszthma irányában tüdőgyógyászati kivizsgálása javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Légúti fertőzést követően gyakran találkozunk elhúzódó köhögéssel és köpetürítéssel ,különösen, ha dohányosról van szó. Antibiotikus kezelésre már nincs szükség. Hörgőtágító adása megkísérelhető,ezt beszélje meg háziorvosával. Amennyiben tünetei nem múlnak tüdőgyógyászati vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Niki! Az orrváladék és a köpet színét több tényező befolyásolja. Kórokozók, gyógyszerek, festékanyagok, belélegzett anyagok, vérzés,dekor kozmetikai készítmények, stb. Amennyiben súlyos baktérium fertőzése lenne, a klinikai tünetek is súlyosbodnának ( láz, nehézlégzés, elesett állapot).Sajnos baktérium vizsgálatra csak szakrendelésről vagy kórházból tudnak mintát küldeni. Amennyiben az antibiotikus kezelés ellenére nem javul,orvosi kontroll vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! Az allergia kezelésére a parlagfű őrleményt nem ajánlom, mert súlyos allergiás reakciót okozhat. Számtalan antihisztamin tabletta kapható vény nélkül, ami rendszeresen szedve csökkenti a tüneteket.Ha a Zyrtec nem vált be, próbálják meg a loratadin desloratadin, fexofenadine hatóanyagú tablettákat ( a patikában segítenek kiválasztani a készítményt), naponta alkalmazva. Emellett vény nélkül kapható még antihisztamin orrspray, és szemcsepp,amit javaslok. Tengervizes orrmosással lehet kiegészíteni a kezelést.Amennyiben tünetei nem szűnnek, háziorvosa írhat fel vényköteles antihisztamin tablettát, és szteroid tartalmú orrsprayt. A szezon elmúltával allergia vizsgálat szükséges, ezért keressen fel egy allergológiai rendelést. Üdvözlettel:
        Kedves Zsuzsanna! A mellkas röntgen leírás egy lezajlott gyulladásnak felel meg. Nehézlégzéses panaszai aszthmára jellemzőek, ami kialakulhatott a légúti vírusfertőzés következtében. Hörgőtágító szerekkel lehet a légzését javítani,amit háziorvosa fel tud írni Önnek.A későbbiekben, amennyiben panaszai nem szűnnek, vagy újra jelentkeznek aszthma irányában tüdőgyógyászati kivizsgálás javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Niki! Panaszai alapján bakteriális eredetű hörghurutja van, mely lehet, hogy vírus fertőzésként kezdődött, de a felköhögött zöld váladék baktérium jelenlétére utal. A furcsa hangot, a hörgőben lévő váladék okozza. Antibiotikus kezelést javaslok, és hörgőtágítót (akár tablettát, akár egy gyakran alkalmazott belégzőszert használhat). Beszéljen háziorvosával, aki tud receptet írni Önnek. Üdvözlettel:
        Kedves Sándor! Panaszai lehetnek allergiás eredetűek. Egy heti gyógyszer szedéstől sajnos allergia esetén nem várható még érdemi javulás. A desloratadin helyett próbálhat Allegrát szedni és Allergodil orrsprayt ( mindkettő kapható vény nélkül). Nehézlégzésére kérjen háziorvosától Ventolin spray-t amiből 2x2 adag belégzése segít.Ha a járványügyi vészhelyzet elmúlik, mindenképpen tüdőgyógyászati vizsgálat javasolt. Üdvözlettel:
        Kedves Kérdező! A méh csípéskor a méh méreg okoz allergiás tüneteket, amelynek nincs köze a méhek által gyűjtött virágporok pollenjéhez. Ha eddig nem volt problémája a méz fogyasztásakor, akkor vélhetően az étrend kiegészítővel sem lesz, de figyelmesen olvassa el a betegtájékoztatót amit hozzá mellékelnek. Üdvözlettel:
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés