Szem bevérzés

Jó napot kívánok! A 3 éves kisfiam tegnap úgy jött haza az oviból hogy a bal szeme sarkában van egy pici bevérzés! Olyan mintha megbökte volna valami! Kérdeztük tőle azt mondta nem bökte meg semmi, nem ütötte meg! Szinte minden nap dörzsöli így arra is gondoltunk hogy belevit valamit a szél és bele dörzsölte! A biztonság kedvéért és mivel nagyon aggodó anyuka vagyok így reggel megkérdeztem a dadust! Azt mondta nem történt úgy semmi, nem látták hogy megbökte volna! Aztán eszébe jutott hogy a szobában össze futott egy kisfiúval el is esett és a szeme mellett ütötte meg ahogy össze futottak de szerinte nem érte akkora ütés hogy attól be érezzem! Azért most ezzel kicsit megilyesztett! A kórházba nem vinném be a járvány miatt! Nincs semmi panasza! Nem szédül, nem fáj a feje, nem fáj a szeme, nem hányt, tiszta a tudata, nem zavarodott! Nem kék a szeme körül nincs semmi ütésre utaló jel! Meg szeretném kérdezni hogy okozhatta e az ütés vagy csak véletlen egybe esés?! Be kell vinnem a sürgősségire vagy csak elég ha itthon figyelem? Nem szeretném ha 3 napra ok nélkül befektetik az osztályra mert az nagyobb trauma lenne neki! Kell e valamivel kezelni? Esetleg egy szemész ék mutassuk e még? Tudom hogy nem látnak bele a fejébe nem e érte trauma de ha nincs semmi tünete akkor nagy baj nem lehet ha nem viszem be? Több mint egy nap eltelt! Köszönöm szépen a segítséget

Dr. Vas Felícia Emese válasza kötőhártyavérzés témában

Kedves Hölgyem!

A csatolt képet és a kérdést megmutattam a férjemnek, aki szemész szakorvos, és ezek alapján válaszolnék. Egy apró kötőhártyavérzés látható a képen. Ennek lehet oka trauma is, de abban az esetben - ahogyan Ön is írta - más tünetek/panaszok is jelentkeztek volna. Ilyen kötőhártyavérzés kialakulhat egy erőlködés, esetleg egy “hiszti/kiabálást” követően is. Ilyenkor egy apró ér elpattan, bevérzik, azonban néhány napon belül spontán frlszívódik. Nincs szükség teendőre, maximum a megengedett dózisban C-vitamin szedése javasolt. Általában nagyobb az ijedtség, mivel ez “látható” elváltozás. Amennyiben egyéb tünetek (fájdalom, látásromlás, duzzanat, váladék) is jelen vannak érdemes mihamarabb egy szemészeti szakrendelőt felkeresni. (Lehetőség szerint nem ügyeletben, mert akkor korlátozottabbak a beavatkozási lehetőségek.)

Tisztelettel,

Kérdés: 2022. február 03., 10:21; Megválaszolva: 2022. február 18., 18:01
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Van e teendő?
Szérum P laborleleten magas
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?