• Dr. Halla Gabriella

        Fogorvos

        16

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Fogorvos

        Bemutatkozás:


        2014-ben diplomáztam a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán.



        Végzésem óta Igyekszem lépést tartani a fogászati anyagok, eljárások fejlődésével, szakirodalmat, esetbemutatásokat olvasni, és képezni magam. Erre kiváló alkalmam nyílt az elmúlt években a Dr Volom Esztétikai Fogászaton, ahol az esztétikus tömések, pótlások készítése, gyökérkezelés mellett a fogszorítás, horkolás terápiájának megismerésére is lehetőségem volt.



        Munkám során mindig a maximumra törekszem, a páciensek esztétikai és funkcionális igényeit figyelembe véve, fontos számomra, hogy a pácienseim mosolyogva távozzanak, és ha több alkalommal is találkozunk, legközelebb már szorongásmentesen, vidáman térjenek vissza.



        Diploma:

        Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar (2014)



        Rendelés:

        Dr Volom Esztétikai Fogászat

        Cím: 1037 Budapest, Bokor u. 17-21

        Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 9.00-20.00

        Elérhetőség: [email protected] illetve +36 1 214 3551 vagy +36 30 530 2606

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Halla Gabriella legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Sajnos a panoramarontgen ilyen szempontból nem nyújt kielégítő pontosságú képet, így ha valami nem egyértelmű, fogászati ct felvételre szoktuk küldeni a pácienseket, mert azon 3 dimenzióban tudjuk a fogakat, állcsontokat vizsgálni. Sajnos ezekre a panoráma felvételekre is igaz ez, semmi egyértelmű dolgot nem látok rajta, az biztos hogy a jobb alsó 6 os fog az ideig van tömve, vagy legalábbis ez 2 dimenzióban úgy vetül, “mintha”... De ez nem biztos, az is lehet hogy a valóságban előtte vagy mögötte van a tömés. A kezelőorvosa nem tudom, megnézte-e legalább hideg teszttel a fogakat, hogy élnek-e, mert így szűrhető ki legegyszerűbben, hogy egy fog él, vagy elhalt-e és szükség lehet-e gyokerkezelesre? Én mindenképp javasolnék egy ct felvételt és egy alaposabb szájvizsgálatot, tasakméréssel. A fogszorítást, ha ilyen súlyos panaszokkal jár, minél előbb kezelni szükséges. Ehhez ajánlom a www.kipihent.hu weboldalt, ahol megoldást találhat az ilyen jellegű problémáira. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A fémet nem tudja lebontani a gyomorsav, de szerencsére leggyakrabban az ilyen kis darabok probléma nélkül áthaladnak az emésztőrendszeren, majd “távoznak” a szervezetből. (Van egy mechanizmus a belekben ami az éles tárgyakat tompa végükkel előrefelé fordítja.) ;) Ha mégis panaszok jelentkeznének, mindenképp keresse fel háziorvosát vagy egy belgyógyászt. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! Valóban, fogágy probléma is okozhatja a panaszokat, próbálja meg minél alaposabban tisztítani, fogselymezni, fogköztisztítózni, ha teheti szájzuhanyozni. Viszont azt a bizonyos “barna foltos” fogat elnézve, az ott szerintem nem fogkő, hanem fognyaki kopás (amely önmagában is okozhat fogérzékenységet - erre a zöld Elmexszel való fogmosást, és fogmosás utáni bedörzsölést -1-2 percig rajta hagyni a fognyakon - szoktam javasolni). Amennyiben az valóban fognyaki kopás, az valószínűleg azért alakult ki azon a fogon, mert rászorít, esetleg csikorgat is, és túlterheli azt a fogat. Ez okozhat tompa fájdalmat, és a fog mozgathatóvá is válhat a fogágy túlterhelése miatt. Erre egy harapásemelő lehet a megoldás, jelenleg ez sajnos nem kivitelezhető. Próbáljon meg este elalvás előtt nyugtató teát, esetleg valamilyen készítményt (valeriana, magne b6 álom, stb) kipróbálni, hogy csökkentse a stresszt. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A panorámaröntgen alapján a bölcsességfogak egyértelműen okozhatják a panaszokat. Ha lecsengett a járvány, mindenképp megéri őket eltávolíttatni. Addig is, próbáljon meg minél alaposabban öblögetni (pl Curasept vagy corsodyl napi 2x 2 héten keresztül, vagy tantum verde szájöblítő oldat szükség szerint), és alaposan tisztítani a hetesek hátsó felszínét is. Esetenként fogszorítás is okozhat hasonló panaszokat, bár az Ön esetében a bölcsességfogak az esélyesebbek. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A jelenlegi helyzetben sajnos csak fogfájás esetén lehet a pácienseket ellátni. Terhesség esetén ez hatványozottan igaz, ezért ha panaszmentes, próbálja az adott fogat minél jobban tisztítani, minél jobb szájhigiéniát fenntartani, és ha lecsengett a járvány, biztonsággal eltávolítható a fog. Ha még előtte nagyon elkezd fájni, akkor az illetékes rendelőben kötelesek ellátni Önt. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! Ha a pótlás behelyezése után jelentkeztek a panaszok, én is először allergiára gondolnék. Először próbálja meg kb 1 hétig az kivehető pótlást mellőzni, ha a panaszok javulnak, akkor valószínűleg az okozza. Sajnos a koronákban is lehet olyan anyag, ami allergizál, létezik kifejezetten fogászati anyagokra allergiavizsgálat, szerintem érdemes lenne megcsináltatni. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A dohányzás miatt az ínyben lévő hajszálerek összeszűkülhetnek, romlik a keringés, a vérellátás, emiatt világosabbnak tűnhet az íny. Azt javasolnám, ha lehet még most hagyja abba a dohányzást, mert a fent említett változások miatt előbb utóbb fogágybetegség alakulhat ki, mely végül a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezethet. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Melinda! Elnézést a kései válaszért, sajnos az utóbbi zavaros időszakban kevésbé volt lehetőségem a válaszadásra. Azért leírom a véleményemet, hátha másnak még segítségül szolgálhat! Én sem használom a Depulpint, mert semmi értelme, jól írták a cikkben, többet ér alaposan kitisztítani, gyógyszeres töméssel ellátni a fogat. A Depulpint egyébként sem szabad egy hétig a fogban hagyni, mert ennyi idő alatt akár a gyökér körüli csontba is elkezdhet szivárogni! Az meg, hogy a páciens saját magának távolítsa el, egyszerűen nonszensz! Nem szeretném a kedves kolléga szakmai kompetenciáját firtatni, de mindenestre annyit javasolnék Önnek, hogy ha teheti, keressen másik kezelőorvost! Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy körüli ciszták valószínűleg nem fogászati problémára utalnak. Amennyiben a fog panaszos, fáj, körülötte duzzanat alakult ki, a fog gyökérkezelése, vagy a fogágy kezelése válhat szükségessé. Amennyiben a pótlás behelyezése után kezdődtek a panaszok, gondolnunk kell valamilyen allergiára is bizonyos anyagokkal szemben, ami a koronában megtalálható. Létezik külön allergia vizsgálat fogászati anyagokra, ezt érdemes lenne elvégeztetni. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! A ct t sajnos ezen a felületen nem tudom megnézni, a tünetek alapján én is gócbetegségre gondolnék. Fogászati szempontból a fogköves, esetleg fogágybeteg fogak is jelenthetnek gócot, vagy rosszul gyökérkezelt, panaszmentes fogak is. Mindenképpen javasolnám, hogy keressen fel más fogorvost is, aki a ct t alaposan kiértékeli. Nem tudom, milyen ct-t készíttetett, de legjobb a teljes koponyás, melyen az összes fog és az arcüregek is látszódnak. Fog-fül-és állkapocsfájdalmat okozhat még a fogszorítás is, ilyenkor gyakran érezheti magát fáradtnak, elgyötörtnek, reggelente fájhat a nyaka, feje, migrénes fejfájás is jelentkezhet. Esetleg nem árt ezzel kapcsolatban is felkeresni egy specialistát. Illetve egy átfogó vérképre, esetleg hormonvizsgálatra is szükség lehet a továbbiakban. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! 6 nappal a fog eltávolítása után - főleg ha az problémás is volt - a panaszok normálisnak mondhatók. Nagyőrlő fogak eltávolítása után gyakori a fájdalom, duzzanat, de ha a panaszok nem enyhülnek napról napra, sőt, esetleg romlanak, mindenképp keresse fel a kezelőorvosát! Esetenként előfordul hogy a fog helyén a csontban keletkező véralvadék - mely később csontosodni fog - megsérül, és a helyére ételmaradék és baktériumok kerülnek, gyulladást hozva létre. Ez általában erős fájdalommal jár, pár napos duzzanatmentes időszakot követően hirtelen be is dagadhat. Ilyenkor további tisztításra, kezelésre, esetleg antibiotikumra lehet szükség. Ha a fog gyökere az eltávolítás során megsérti az alatta futó ideget (alsó fogaknál ), előfordulhat zsibbadás, melyre B vitamin komplexet szoktunk javasolni, de ez egy hosszú ideig tartó regenerációs folyamat, tehát sajnos nem javul egyik napról a másikra. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Gábor! Sajnos így látatlanban nagyon sok dologra nem tudok válaszolni, például arra sem, hogy a letörött fog felépíthető-e, vagy sem, ezt mindig egyénileg az adott kezelőorvos dönti el, van, aki nagyobb kockázatú fogakat is megment, van, aki rögtön kihúzza. A tömött fog nem kizáró oka a híd elkészültének, de a csiszolás előtt nem árt őket újra tömni, ha csak egy kicsi elszíneződés is látható a széli részeken. A híd anyagát illetően fémkerámia (köznyelvben emlegetik porcelánként is) vagy cirkonkerámia pótlás készülhet. A femkeramia teherbírása nagyobb, híd esetén ha hosszú foghiány van, ez tartósabb, viszont kevésbé esztétikus és nagyon érzékeny a csiszolás kivitelezésére, ha nem megfelelően vannak a csonkok előkészítve, vagy a fogtechnikus kevésbé ügyes, csúnya ínygyulladás is kialakulhat körülötte. Az utóbbi a cirkonkerámiánál is előfordulhat, de ritkábban, mivel itt a vázat géppel állítják elő. A cirkonkerámia esztetikusabb is, kívül belül fehér színű. Az árakkal kapcsolatban sajnos nem tudok tájékoztatást adni, ez rendelőnként változik. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! Amennyiben rögzített pótlást szeretne, ilyen kevés fog esetében egyedül az implantáció, azaz titán műgyökér beültetése nyújt segítséget, melyre rögzített híd készíthető. Ez sajnos magasabb anyagi költséggel és hosszadalmasabb műtéti procedúrával és gyógyulási fázissal jár. Amennyiben komolyan érdeklődik a beavatkozás iránt, keressen fel egy implantációval foglalkozó rendelőt, ahol egy konzultáció során további felvilágosítást adhatnak a beavatkozásról! Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Mónika! A 3 hónapja tartó fájdalom vagy diszkomfort semmi esetre sem normális, sajnos a röntgen hiányában nem tudok konkrétabb dolgot mondani, túltömés sajnos időnként előfordul, de nem mindegy a helye és a mértéke. Az arcüreg közelsége miatt akár krónikus arcüreggyulladást is okozhat. Illetve felső nagyőrlő fogaknál gyakran a szokványos 3 gyökércsatorna mellett van egy negyedik, járulékos csatorna is, ezt a kollégák gyakran nem találják meg, és ez a feltáratlan csatorna sokszor vezet a tünetek megmaradásához. A fedőtömés is okozhat gondot, ha annak eláll a széle, és irritálja a fogínyt. Azt javaslom, keressen fel egy másik fogorvost, és a szokásos 2 dimenziós panoráma röntgen helyett (ami egyébként sem alkalmas a gyökértömés értékelésére) készíttessen 3 dimenziós cbct felvételt, melyen az arcüreg állapota és a járulékos csatorna megléte is látszik. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
        Kedves Kérdező! Egy laborvizsgálat mindenképp segítene, mert időnként nyomelemek, vagy vitaminok hiánya is okozhatja az egyébként is fennálló térképnyelv tüneteinek rosszabbodását. Lakhelyétől függően felkeresheti valamelyik egyetem, vagy kezelőintézet oralis diagnosztikai osztályát, ahol kifejezetten a szájnyálkahártya elváltozásaival foglalkoznak, így specifikus diagnosztikai és kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre! Ehhez általában beutaló szükséges a körzeti fogorvosától, vagy háziorvosától. Üdvözlettel, Dr Halla Gabriella
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés