Ecetfehér hám

Tisztelt Doktor úr!

33 éves 2 gyermekes nő vagyok.2 napja voltam nőgyógyászati rákszűrő vizsgálaton, másfél év után. Semmi panaszom nincs (nem is nagyon volt még életem során) és az eddigi rákszűrések során semmi problémát nem találtak. Most a leleten azt olvastam: az "A" 12 -ben ecetfehér hám. A diagnózis pedig: kolp.atypia. A kenet eredményére még várni kell 4 hetet.Én máris megijedtem: mi ez az elváltozás. A neten nézelődve azt találtam, hogy ez az ecetfehér hám egy rákot megelőző állapot....ez nagyon megijesztett.Sok kérdés merült fel bennem:

1.mennyire veszélyes ez az állapot?

2.Ezt már törvényszerűen követi - e majd valami komolyabb elváltozás? (Azért kell a folytonos ellenőrzés)

3.mitől alakul ki? Fertőzés? HPV? Gomba

4.Lehet - e valamit tenni ellene? Kezelés,   természetgyógyászat stb.Várom válaszát kérdéseimre.Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza rákszűrés témában

Kedves Hölgyem!

Amíg nincs meg a citológia eredménye, addig nem lehet tudni, pontosan mi is okozza az eltérést. Szándékosan írtam eltérést, mert akár egy gyulladás is okoz ilyen elvátlozást, és nem is mindig találnak a rákszűrésben eltérést.

Ne aggódjon, várja meg az eredményt, gyakran látni eltérést, aminek semmi oka sincs, a citológia úgyis megmondja majd, mi a teendő.

 Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 28., 12:58; Megválaszolva: 2009. június 28., 12:58
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz
Missed ab műtét után peteérés